Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Помагат или пречат ескейп стаите при психически проблеми?

Помагат или пречат ескейп стаите при психически проблеми?

https://escapebansko.bg/en/blog/33-podhodyashti-li-sa-eskeyp-staite-za-tiym-bilding-i-zashto.htmlСтая на загадките е физическа игра в реално време, при която отбор решава последователност от загадки. Обикновено участниците са от двама до пет и биват заключени в помещение. Целта им е с резултата от загадките да се измъкнат от „капана“ за определено време.

Загадките са логически, математически, лингвистични и свързани с умения като съобразителност, наблюдателност, комбинативност и ориентация. При тях няма нужда от използване на физическа сила или специални познания в някоя област.

ескейп стаите

„Escape rooms”,както още ги наричат, са вдъхновени от приключенските и криминални филми и книги и са обзаведени в различни сюжети. Те могат да бъдат посещавани както от деца, така и от големи хора.

Доста ефективни са по време на тиймбилдинг и дават добри резултати за сплотяване на екипа на компанията. Затова някои хотели в страната вече са изградили интересни ескейп стаи. Пример за такъв е апартхотел „Лъки Банско Спа § Релакс“, името на който подсказва местоположението му.

Загадъчните стаи са сред новите атракции в зимният ни курорт и в тях доста успешно малки и големи тренират ума си

Точно заради това те са много полезни при хора с психически проблеми, които там могат да се научат на повече концентрация, мислене в една посока и разсъждаване. В стаята на загадките много хора откриват свой талант, за който не са подозирали.

Там играчите се учат да се адаптират бързо към нова среда и как да реагират в непозната ситуация. Тези умения също са много полезни за тези, които имат проблеми с психиката. Придобива се отборен дух и хората се сплотяват под общата мисия да решат загадките и да намерят изход.

ескейп стаите

 

Посетителите в този тип стаи са от различни възрасти, поколения и професии

Много често в тяхиграят семейства, приятелски компании, или колеги. Добре е да се помисли и за вариант те да се ползват като терапия за хора с психически проблеми и да се измислят подходящи игри за тях. Това по-скоро би било полезно за подобряване на състоянието им, отколкото да навреди.

Предизвикателствата увличат и провокират различни сетива у човека. Те в никакъв случай не са страшни, освен ако специално не са с такава насоченост и тематика.

ескейп стаите

 

Ескейп стаите в „Лъки Банско СПА & Релакс“ са сред най-търсените и атрактивни забавления в курорта

Хотелът разполага с 2 стаи, наречени „Египет“ и „Хакер“, но нарочно не се дават много подробности за сюжета им.„Египет“ е сред първите такива стаи в страната, които са подходящи както за възрастни, така и за по-малки деца.

В игрите е позволено да се включатмалчугани от 6 до 12 години и това я прави много привлекателна за семейства с деца. Отборите могат да са съставениот двама до шест човека, които да се потопят в древния свят на пирамиди, фараони, антични символи и много загадки.

Стаята на хакера е логически пъзел.Участниците попадат в тайното леговище на хакера и трябва да разберат какво планира той и да спрат разрушителните му намерения.

Тази стая е подходяща за възрастни и деца над 8 години, като не са нужни хакерски или по-специални умения. В нея са приложени принципите на екшъна и забавленията и тя въвежда играчите в един приключенски свят.

ескейп стаите

Обикновено във всички ескейп стаи участниците иматпо 1 час, за да намерят отговор на загадките. Те биват наблюдавани през камери от организаторите, защото може да решат да се откажат, например.

Това обаче се случва много рядко, понеже повечето хора играят с увлечение и хъс за победа. Ако играчите много се затруднят, те могат  да получат подсказка на мониторите.

При успешен край малките деца получават награди, а за всички останали има снимки за спомен от приключението. Като съвет организаторите дават да се сформират отбори от по 6 човека, понеже шестият играе безплатно.

По желание може в отбора да се включи аниматор. Важно уточнение е, че стаите на загадките в „Лъки Банско“ работят само от януари до март месец и това е отбелязано с червен надпис на сайта на хотела, където могат да се правят и резервации за участие.

Ескейп игрите са подходящи за всички хора и не изискват твърде висока обща култура, или някакви специални способности

Те са по-скоро занимателни и разтоварващи, отколкото напрягащи.В основата е екипната работа и това много помага при тиймбилдинги на различни компании.

По време на играта ще се проявят качествата на хората и ще се види кой може да е лидер, кой не се разбира с останалите, кой е най-организиран, кой креативен и други. Това може да е много полезно на шефовете им, както и на самите служители.

Стаите за подобни забавления биват наричани още и „пъзел стаи“. Те много успешно се развиват от години в чужбина. Обикновено имат живот около 6 месеца и след това концепцията се променя изцяло, а в България това се случва след около година. Организаторите разказват, че по време на игра наблюдават различни типове хора.

Някои постоянно са усмихнати и се забавляват, други прекалено много се вглъбяват в разрешаването на загадките, дори се скарват с останалите, но накрая излизат по-сплотени и доволни от резултата. Поставен в такава необичайна ситуация човек научава много нови неща за себе си. Повечето хора доста се запалват и продължават да обикалят останалите подобни стаи в страната, като с нетърпение очакват обновяване на някоя от тях.

Много популярно сега е детски рождени дни да се организират именно в стая на загадките. Те са чудесна алтернатива на клубовете и центровете за игра. Така малчуганите ще се потопят заедно в едно приключение и празникът със сигурност ще е незабравим.

Рожденикът и гостите ще търсят заедно скрито съкровище, ще разгадават магическа формула, или ще се отдадат на космически предизвикателства. Разбира се, след това ще се почерпят и ще похапнат торта в друго помещение за забавления.

 

Към момента няма ескейп стаи в страната, които да предлагат занимания за хора с психически проблеми, но това може да е страхотен вариант за разнообразяване на ежедневието им и да им помогне. Дори определени игри могат да бъдат ползвани като терапия, ако, разбира се, състоянието им позволява и няма да им се отрази негативно да бъдат затворени в помещение. Все пак, играта трябва да се наблюдава и контролира от специалист и така да се избегнат недоразумения и неприятни случки.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам