Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Представете си, че сте в непозната стая със свои приятели, роднини или колеги. Тя обаче не е обикновена, а в нея има мистерия, която трябва да бъде разгадана в близкия един час. Съответно започвате да решавате загадки и гатанки и да откривате вещи и улики, водещи стъпка по стъпка към разплитането на загадката. И всичко това, освен че предизвиква вашето логично мислене, ви кара да се забавлявате с близките си хора. Звучи интересно, нали?

Ако мислите така, то непременно трябва да пробвате набиращите все по-голяма популярност по света ескейп стаи. В следващите редове ще ви разкажем подробно за тях, за да се уверите, че си заслужава.

Карта за пиратско съкровище | Escapebansko.bgКакво е ескейп стая?

 

Те са различни видове, но си приличат по основните правила. Обикновено двама или повече души се заключват вътре и трябва да разгадаят голямата тайна за определено време, за да излязат навън.

Логическата мисъл на участниците е от изключително значение, тъй като е наложително да се разплете поредица от загадки. Освен логически, те могат да бъдат лингвистични или математически, както и да са свързани с проявяването на редица качества - съобразителност, комбинативност, наблюдателност, отборен дух, ориентация в пространството и други.

Не на последно място - за успешното решаване на мистерията е добре да не приемате играта твърде насериозно, а просто да се забавлявате. Никога не се изисква използването на физическа сила, нито пък някакви специфични познания. Организаторите следят чрез камери какво се случва през цялото време, като понякога помагат с напътствия.

Обикновено участниците пък подписват декларация, че не трябва да издават тайните на стаята, след като излязат от нея. Ето и една интересна черта на този тип развлечение - клиентът не се връща отново, тъй като вече знае отговорите на загадките. Чудесното преживяване, за което обаче разказва на свои близки и познати, намира нови клиенти на ескейп стаите.

Иначе сюжетите там са много разнообразни, като например са подобни на тези от видеоигрите, в които трябва да се намери изхода от замъка, къщата, лабиринта и т.н. Други са вдъхновени от филми или пък развиват по-нетрадиционни истории като бягство от космическа станция, селище на върколаци, затвор и подобни. При по-сложния тип стаи има и подсюжети.

Пясъчен часовник за ескейп стаи | Escapebansko.bgКакъв е произходът на играта?

 

Както вече споменахме, този тип реално физическо приключение е вдъхновено от видео/електронните игри тип "escape the room". В тях участващият трябва да се измъкне от съответното място, като изследва заобикалящата го среда.

Първата подобна реална игра се нарича Origin, като е създадена през 2006 г. от група програмисти в Силиконовата долина. Романите на Агата Кристи са вдъхновението за предизвикателствата, които чакали попадналите в стаята. Интересната идея постепенно става популярна в Азия, като през 2008 г. японецът Такао Като се захваща сериозно с нея.

35-годишният тогава мъж създава компания, която в днешно време вече оперира в няколко азиатски държави, както и в САЩ. Освен във споменатите региони на света, през 2010 г. това забавление вече има много фенове в Европа и Австралия. Особено в Щатите то се превръща постепенно в грандиозен хит. Игри с тази концепция се правят на стадиони, където има хиляди участници. В Сан Франциско и Ню Йорк например се организират ежегодни фестивали, в които действието се случва в различни обществени пространства и хората могат да се забавляват безплатно.

Американците излъчват дори и риалити предаване по телевизията, в което зрителите могат да следят събитията, случващи се в някоя ескейп стая. Телевизионният формат привлича аудитория от стотици хиляди. Някои от най-големите компании като Facebook, Twitter и Google пък използват редовно този вид забавление като тиймбилдинг инициативи. В края на 2015 г. има повече от 2800 такива помещения в целия свят, а забавлението става все по-популярно заради факта, че едновременно съдържа и приключенски, и интелектуален елемент.

Отбор печели в египетска ескейп стая | Escapebansko.bgЗащо да се забавляваме там?

 

Само си представете - вратата на непознатата мистериозна стая се затваря и вие и вашите близки имате един час, за да разгадаете мистерията и да се измъкнете. Съответно започвате да работите в екип, да разрешавате загадки, да откривате улики...

Този различен тип удоволствие гарантира силните и положителни емоции, като изживяването ще ви сближи още повече с приятелите или колегите. Също така със сигурност ще откриете и по някоя тяхна силна (или пък слаба) черта, за която не сте подозирали.

Ескейп стаите са идеално решение и за приятно преживяване със семейството. Защо пък да не опитате да разгадаете тайната на приключението с любимия човек или с децата си? Уникалната ситуация да сте на подобно място с най-близките си със сигурност ще допринесе за доброто настроение.

Това забавление е чудесен пример за т.нар. "дигитална детоксикация". При нея се отказвате да общувате с виртуални персонажи или хора, които никога не сте виждали. Вместо това ги заменяте с адреналина на приключението, в което има истинско общуване и участвате напълно реално с ума и тялото си.

Това е една от много малкото възможности, при които можете с близките си в реалния свят да правите нещо, за което обикновено е нужен компютър. Ако сте авантюристично настроени, любознателни и обичате силните усещания, то определено няма да съжалявате да пробвате.

Друга причина да изберете това забавление е, че то разтоварва от ежедневния стрес. В Китай вече са правени проучвания, които показват, че емоциите и вълненията по време на играта влияят впоследствие положително над участниците. Не само, че те не се натоварват допълнително, но това "бягство" от заобикалящата среда отнема от умората и стреса на забързаното ежедневие.

Провокирането на логическото мислене, фантазията и много други качества, както и личният контакт и екипната работа карат все повече хора да предпочитат ескейп стаите пред компютърните игри. И това е нормално, тъй като никое "преживяване" пред компютъра не може да се сравни с реалното такова.

Екип ентусиасти разгадават ескейп стая | Escapebansko.bgЗащо са подходящи за тиймбилдинг?

 

Както се знае, тиймбилдингът представлява различни дейности, които се използват за подобряване на социалните отношения между колегите. Това се случва най-често чрез съвместни задачи, които са приятни за служителите.

Иначе казано, докато типичното обучение на екипа цели подобряването на ефективността, то тук се търси положителна промяна при междуличностните отношения. И тъй като ескейп стаите се основават на екипната борба, това ги прави изключително подходящи за провеждането на тиймбилдинг.

Те дават възможност на служителите да упражнят умения като организациямислене, комуникация, критика, креативност и подобни. Провокира се изразяването на емоции и характер, проличава кой има лидерски качества, а също така и дали има разбирателство между участниците. Така по време на играта може да се научи много полезна информация за работния екип.

Друго предимство е, че продължителността е само час. Това позволява провеждането на тиймбилдинга през всеки ден от седмицата, а работещите не биха имали нищо против това да се случи и през уикенда. Обикновено тогава много хора предпочитат да прекарат почивните дни със семейството, вместо с колегите си. Благодарение обаче на кратката продължителност на играта, те пак имат достатъчно време на свое разположение.

Друго предимство е, че не се иска предварителна организация за събитието. Всичко е подготвено, като се иска само да запазите час. Ескейп стаите определено са чудесна възможност за забавно преживяване, което дълго време да се коментира в офиса и което да помогне за сплотяването на колектива.

Ключ в тайно чекмедже в ескейп стая | Escapebansko.bgКак влияят на хората с клаустрофобия и други страхове?

 

Повечето хора с подобни проблеми със сигурност не намират за особено добра идеята да се окажат затворени в непозната стая. Истината обаче е, че в случая преживяването не само че няма да им навреди, но дори ще им помогне.

Като за начало, тези помещения не са наистина заключени така, че да не можете да се измъкнете. В крайна сметка, никой не желае да се окажете в капан в случай на неочаквани обстоятелства като пожари, земетресения и подобни. Излизането става лесно и по всяко време, независимо по каква причина желаете да го направите.

Опитът е показал, че хората с клаустрофобия и подобни страхове не мислят особено за тях по една проста причина - увлекателността на играта. Решаването на загадките, откриването на уликите и приближаването стъпка по стъпка до разплитането на мистерията ни кара да забравим за тези неприятности. Огромен брой участници са споделяли след преживяването, че по време на играта въобще не са се замисляли, че са затворени в непозната стая.

Друг факт, който помага изключително много, е че там сте с хора, които познавате. Доказано е, че пребиваването на тесни места с непознати е една от основните причини за получаването на клаустрофобия. В случая обаче този проблем изчезва, тъй като до вас ще имате свои близки.

И не на последно място - преживяването в ескейп стая всъщност помага за преодоляването на клаустрофобията. Знае се, че един проблем се задълбочава като се избягва. Когато обаче го приемете и не бягате от трудностите, които той създава, то с течение на времето започвате да го контролирате по-умело и той се проявява по-рядко. А какво по-хубаво от това да постигнете този ефект чрез забавление (вместо просто да се затворите в асансьора, например)?

Накратко, представихме ви един отличен вариант да пробвате нещо ново, което ще внесе приятна емоция в живота ви. Нещо, което ще провокира да изкарате наяве много добри качества, докато се забавлявате с близките си. Нещо, което ще помните дълго време и ще искате да пробвате отново. Ако желаете наистина реално приключение, то ескейп стаите са точно за вас!

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам