Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Подходящи ли са ескейп стаите за тийм билдинг и защо?

Подходящи ли са ескейп стаите за тийм билдинг и защо?

Ескейп стаите - емоция и разтоварване за всякакви възрасти и професии

Ескейп стаите, известни и като стаи пъзели, вече са изключително популярни сред всякакви възрасти и професии. Има стаи, подходящи и за по-малки деца - над 6-годишни, с което игрите привличат много семействата, даже цели фамилии. Стаите много се посещават и от тийнейджъри, като условието е между тях да има поне един навършил 18 години.

Разбира се, могат да играят и само възрастни, като си изберат подходящ за тях сюжет. Има например дори стаи за любителите на ужаси, за които, разбира се,  организаторите специално и предварително указват естеството им.

Обикновено отборът е от двама до шест участници, които организаторите наблюдават чрез камери и при необходимост, могат да се намесят във всеки един момент. Това най-често се случва, за да подскажат на отбора по някакъв начин.

Изключително рядко е някой от играчите в отбора да пожелае да прекъсне играта преждевременно. Това обикновено са хора, пренебрегнали съветите на организаторите и например имат клаустрофобия, но въпреки това са влезли в стаята да играят, а сюжетът включва преминаването през тайни проходи или други по-тесни пространства. Тогава техническият екип на организаторите му отваря стаята, а останалите играчи по тяхна преценка може да продължат. Общо правило е след приключването на играта участниците да не обявяват публично подробности от сюжета, обстановката загадките и т.н., за да не се обезсмисли елементът на изненадата.

Желаещите да играят са толкова много, че резервациите трябва да се правят седмици предварително. Даже има създадени редица фен-групи, които специално посещават градовете, за да играят в местните ескейп стаи и правят класации по атрактивност на стаите пъзели. Най-голям е напливът за уикендите, защото за хората стаите пъзели са отличен вариант за емоционална и разтоварваща от рутинното всекидневие почивка. Затова много от организаторите на игрите в стаите, за да разтоварят двата почивни дни от седмицата, правят отстъпки в цената в определени делнични дни, при заявка да приемат отбор в по-ранен час от  обявеното работно време и др.

Ескейп тиймбилдинг | Escapebansko.bgС какво привличат ескейп стаите толкова много хора

С какво привличат ескейп стаите толкова много хора? Преди всичко - с реалните приключения, в които участниците се впускат. Сюжетите са безкрайни - приключенски, детективски, криминални, от различни епохи, включително и от бъдещето.

Това не са онлайн игрите, на които вече много хора са се наситили. Отборът е заключен в стаята и има един час да намери как да се измъкне. Следите, които трябва да се "разчетат", загадките, които трябва да се разрешат, препятствията, които трябва да се преодолеят, са напълно реални.

Обстановката в самата стая е съвсем реалистична според епохата и сюжета. Отборът може да е изправен пред загадки като Шерлок Холмс или Еркюл Поаро, да се сблъсква с пречки като Индиана Джоунс, да се справя със зомбита, да се надхитря с хакери, да е в космически кораб, за да изпълни някаква мисия и много други.

Тимът може да бъде  изненадан и да трябва да разбере значението на предмети, знаци, светлинни или звукови сигнали, миризми; задачите за решаване може да са логически, лингвистични, математически и т.н. При всичко това обаче няма нужда играчите да са с някакви специални познания, квалификации, умения.

Трябва само съобразителност, логическа мисъл и бърза реакция, защото смисълът на ескейп стаите е изживяването на емоции и забавление, различни рутинните развлечения във всекидневието. Цялото това разнообразие дава възможност фирмите - от малки предприятия до гигантски корпорации, да използват ескейп стаи за тийм билдинг. Поставени в необичайни и напрегнати игрови ситуации, колективите не само се сближават, взаимодействайки си неформално, но често се разкриват и неподозирани качества на членовете им, които по-късно могат да се използват за подобряване на работата във фирмата.

Екипна игра в ескейп игрите | Escapebansko.bgЕскейп стаите и екипната игра

Всъщност най-важното в ескейп стаите е колективната игра - без екипност, отборът ще се провали в търсенията и няма да успее да разреши пъзела от загадки. Ако членовете на отбора не си комуникират, не споделят какво са забелязали или каква идея им е хрумнала, играта е загубена. Ключовете към загадките са много добре скрити  и човек не би могъл да се справи самостоятелно.

Точно това привлича бизнеса да използва ескейп стаи за тийм билдинг. При колективните действия в ескейп стаите сближаването на екипа е съществено, но има и друг важен ефект.

Потопявайки се в сюжета, играчите се учат един от друг - как да отстояваш мнението си пред другите; как да не пренебрегваш тяхното мнение, а да го преценяваш обективно, да се включваш в "мозъчната атака"; да запазваш самообладание, концентрация и аналитичност в напрегнатата обстановка, макар и игрова; да преодоляваш притесненията и страховете си, да активираш интелекта си; да проявяваш решителност, да поемаш отговорността за вземането на бързи решения и т.н.

Това взаимно учене помага за изграждането на по-добри умения за работа в екип, съответно е полезно и за работата във фирмата. На практика ескейп стаите са със социален и психологически ефект, както и образователна интелектуална игра. Те развиват важни лични качества - действеност, стремеж към успеха, воля. Много важно е, че развиват и въображението  - в повечето от стаите ключовете към загадките и пъзелите са на доста необичайни места и пътят към успеха към минава през нетрадиционно мислене и идеи.

Не по-малко съществено е, че при игрите в ескейп стаите хората се учат и да не се страхуват от грешките си, да ги признават, което е полезно при работата в група.

При всичко до тук не може да се подмине фактът, че игрите в ескейп стаите дават на фирмените ръководства и моментната картина в екипите им, особено кой реално е с най-добри организаторски и лидерски качества. Не е задължително това да се окаже лидерът, установен от постове и служебни отношения. Важно е в критична обстановка на неизвестност, изненада и предизвикателство, кой успява да обедини екипа и хората да го следват, да поддържа състоянието им, да вдъхва спокойствие и увереност.

И - естествено - екипът да разчупи рутината, да се забавлява, да изпита удоволствие от разгръщането на творческия потенциал,  да изпита радостта от общото постигане на целта, да си отпочине добре от стресовото, напрегнато всекидневие.. Тогава със сигурност ще е по-работоспособен.
 

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам