Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Сещате ли се за компютърните игри, при които сте заключени в стая и можете да се измъкнете само след разрешаването на различни загадки и откриването на определени предмети и улики? Сега си представете, че това нещо ви се случва в реалния живот - истинска непозната стая, истински загадки и вещи, истинска мистерия. А до вас имате някой приятел, роднина или колега, с който сте решили да се позабавлявате по този нетрадиционен начин. Да, това изживяване е напълно възможно, благодарение на ескейп игрите, които с всяка изминала година стават все по-популярни по целия свят. Сега ще ви разкажем повече за тази интригуваща атракция.

Скрити загадки в кутии в ескейп стая | Escapebansko.bgКакво представляват ескейп игрите?

 

Както вече споменахме, те се базират на компютърните си "събратя" от типа на "намери изхода от стаята/лабиринта/замъка" и т.н. Въпреки че с развитието на индустрията разнообразието става все по-голямо, основните правила винаги си приличат. Двама или повече участници влизат в стаята, тя се заключва и играта започва.

Приключенците, дръзнали да изпитат силата на логическата си мисъл, се изправят пред поредица от загадки, които трябва да разрешат. Те могат да бъдат от различен вид - математически, лингвистични, логически...

В някои от тях участниците трябва да демонстрират качества като наблюдателност, съобразителност, отборен дух и т.н. Всяка следваща загадка води стъпка по стъпка към разгадаването на мистерията на стаята, което е и главната цел на играта. Разкриеш ли тайната и измъкнеш ли се от помещението навреме, значи си победил. Разбира се, дори и това да не стане, няма място за униние - важното е преживяването "под ключ" с някой близък човек да бъде приятно и забавно. А за по-амбициозните, които непременно искат да разбулят голямата тайна, винаги остава възможността да пробват отново (което се случва нерядко).

Според проучване сред създателите на подобни стаи в България, успеваемостта при нас е около 50 процента. Участващите в родните ескейп игри могат да бъдат много доволни от този факт, защото например в САЩ процентът на довелите приключението до успешен край е двойно по-нисък.

Страхотен тийм отново покорява стая | Escapebansko.bgЗа кого са предназначени ескейп игрите?

 

Ескейп игрите не изискват твърде висока обща култура или пък някакви невероятни аналитични или физически умения. Все пак, идеята е да се забавлявате, а не да ви заболи главата. Приключението например е изключително подходящо, ако решите да си направите една хубава среща с приятели. Вместо да отидете на кино да гледате чужда история, то може да си направите своя такава - звучи примамливо, нали?

А защо да не пробвате този иновативен и наистина любопитен начин за разтоварване със семейството си? Бъдете сигурни, че любимият човек ще бъде приятно изненадан от забавлението, което сте му подготвили. Същото важи и за децата, при които обикновено приключенският дух е на доста високо ниво и най-вероятно впоследствие ще искат да ги водите отново по такива места.

Определено ескейп игрите са отлична възможност за добро прекарване с близките и за сплотяване на семейството. Те са идеални и за тиймбилдинг, като дори огромни компании като Google, Facebook и Twitter редовно се възползват от тях. В основата на играта е екипната работа, което води до проявяването на редица качества на служителите - кой може да бъде лидер, кой не може да се разбира с останалите, кой е най-креативен, организиран и т.н. С други думи, интересно е и за ръководството на компанията, и за самите служители.

Феновете на компютърните и настолните игри също би трябвало да изпитат удоволствие от преживяването. Когато човек си седи спокойно пред компютъра или на дивана, може да бъде наистина добър в логическото мислене и в светкавичните решения. Дали обаче ще се получи така, когато същият този човек е затворен в истинска стая и всичко е напълно реално? Определено си заслужава да се провери! Не на последно място, ескейп игрите навсякъде по света са подходящи и за туристи, които така добавят още един незабравим спомен към почивката си.

Много загадки и улики в ескейп стая | Escapebansko.bgКакви са най-честите общи характеристики на сюжетите?

 

Те са много разнообразни, но основната идея е общо-взето еднаква - трябва да се справите с малките препятствия едно по едно, за да разгадаете голямата загадка и така да успеете да излезете от стаята. Някои сюжети наподобяват тези на популярни компютърни игри, като например да се намери изхода от лабиринта. Други черпят вдъхновението си от филми или пък залагат на по-рядко срещани сюжети. Такива могат да бъдат бягство от затвор, от космическа станция, от прокълнато селище и подобни. Ако играта е по-сложна, то тогава е възможно да има и подсюжети. За първата въобще ескейп игра, направена в реални условия, се смята Origin. Тя е създадена през 2006 г. в САЩ, като мистериите в нея са вдъхновени от криминалните романи на Агата Кристи. Именно разплитането на такъв тип загадки е един от най-често срещаните сюжети. Например, можете да попаднете в леговището на зъл хакер, където трябва да разберете какво планира, за да предотвратите разрушителните му намерения. Или пък да се върнете назад във времето и да станете част от детективско приключение, вдъхновено от историите на Шерлок Холмс и Еркюл Поаро. Популярни са и сюжети, при които трябва да се разкрие тайната на истински съществуващо място, известно с мистериите си - като Древен Египет. Често срещани са и вариантите, при които трябва да се постараете да разрешите серия от пъзели и подобни трудности, докато стигнете до победата. С разрастването на този бизнес, създателите се стараят да измислят все по-разнообразни истории, от което със сигурност всеки печели - и организаторите, и участниците.

Лабиринт тип мейз в ескейп стая | Escapebansko.bgКакво е необходимо, за да участваме, и с какво времетраене са?

 

Не се изисква нищо по-специално, за да участвате в ескейп игра. Като за начало, непременно трябва да си запазите час. Имайте предвид, че някои стаи са ангажирани за седмици напред, така че не трябва да оставяте резервацията за последния момент. След като вече имате ден и час, в който да отидете, остава само да се организирате с роднините, приятелите или колегите. Добре е да се явите за приключението малко по-рано, за да получите някои полезни инструкции преди началото. Ако не сте забравили да вземете със себе си фантазията, логическото мислене и доброто настроение, то вече няма какво да ви спре, за да влезете в стаята и да се впуснете в авантюрата.

Със сигурност вътре не трябва да се чувствате като на изпит, а да се отпуснете и да се наслаждавате на момента. Ако срещнете големи затруднения, винаги може да получите малка подсказка от администраторите. Искате ли пък да излезете от помещението преди края поради някаква причина - никой няма да ви спре. Макар че преживяването обикновено е достатъчно интересно, за да не усетите кога е минало времето.

Именно времетраенето е една от причините ескейп игрите да са подходящи за много широк кръг от хора. Обикновено е един час, което я прави удобна за посещение по всяко време - може през седмицата след работа, та дори и в някоя по-голяма обедна почивка при добра организация.

Ходенето през уикенда пък ще позволи да ви остане достатъчно свободно време, за да се занимавате и с други приятни дейности в почивните дни. Между другото, случва се нерядко организаторите да отпуснат малко повече от час на приключенците, ако са много близо до победния край в играта. Така че не е задължително тя да приключи абсолютно на секундата след изтичането на 60-та минута.

Таен ключ върху книги за тайна стая | Escapebansko.bgОпасни ли са?

 

Със сигурност на някои хора на пръв поглед не би им допаднала идеята да играят каквото и да е, докато са заключени в непозната стая. Истината обаче е, че няма защо да се притеснявате. Всичко е направено така, че да можете лесно да излезете по което и да е време, без да се налага да чакате някой да ви отключи.

В крайна сметка, безопасността е на първо място и никой не иска да се окажете в капан, ако се случи неочаквана неприятност като пожар в сградата, например. Говорейки за заключване в сравнително малко пространство, хората с клаустрофобия също не би трябвало да се чувстват застрашени. Причината е проста - увлекателността на ескейп игрите. Разрешаването на загадките и постепенното доближаване до разплитането на мистерията кара хората да забравят за проблема си. Огромен брой от тях са споделяли, че въобще не са се замисляли, че са затворени на непознато място по време на забавлението. За това допринася и фактът, че в този един час са обградени от близки хора, а не от непознати.

Друга причина да бъдете спокойни е постоянният видео контрол. Така че ако случайно се случи нещо необичайно (въпреки че загадките не са опасни по никакъв начин и няма нищо страшно в стаите), то има кой да види това и да се намеси своевременно. Разбира се, за безопасността спомагат и някои елементарни правила, които трябва да се спазват. Като например да не пробвате да отворите кутията с ключа, като я удряте в стената или пода. Накратко, организаторите са помислили достатъчно за безопасността, така че няма защо да имате излишни притеснения. Ако желаете, спокойно можете да вземете деца с вас и да ги включите в приключението.

Ескейп игрите са уникални заради факта, че пренасят случващото се на компютъра в реалния живот, при това изключително сполучливо. Съответно, забавлението и удовлетворението от играта е в много по-висока степен. Благодарение на тях, вече е толкова лесно вие и близките ви да изпитате истинска приключенска тръпка в ежедневния живот... Какво чакате още?

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам