Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Как се прави декорът в ексейп стаите

Как се прави декорът в ексейп стаите

Ескей стаите  като емоционално приключение

През последните години напливът от посетители в ескейп стаите се увеличава лавинообразно и продължава да расте. Явно  този вид забавление още дълго ще е на върха на развлекателния бизнес.

Самите стаи се увеличават постоянно по цял свят, а вече направените се обновяват периодично, като изцяло сменят игрите с нови. На практика ескейп стаите предлагат безкрайно много варианти за екшън приключения и емоции. Обобщено казано, отбор, който може да е от двама до шест играчи, е заключен в една стая и разполага с един час да намери начин да се измъкне. За да го направи, трябва да реши редица мистерии, загадки, да преодолее препятствия.

Сюжетите действително са безкрайно много - те могат да са заимствани от романи, компютърни игри, филми, легенди, да са по действителни случаи или по авторски сценарии, измислени от организаторите. На този фон сюжетите могат да са криминални, приключенски, детективски и т.н.; да са от различни епохи - минало, настояще, бъдеще, има дори и специална категория за любителите на ужаси. Обстановката във всяка стая е напълно реалистична според съответния сюжет.

Има и следи, които играчите трябва  "да разчетат" - оставени предмети, знаци, светлинни или звукови сигнали, дори аромати. Така направата на  декор в ескейп стаите вече е цяла индустрия - има специализирани фирми, които работят по поръчка.

В масовия случай игрите в стаите са за широк кръг посетители от различни възрасти, професии, социално положение. В някои от тях могат да играят и семейства с малки деца /над 6-годишни/, има и стаи, в които играчите задължително трябва да са над 16-годишни. Често игрите се използват и от фирми, въвели системата тиймбилдинг.

Поставени в екшън ситуация, екипите се сплотяват неформално, а понякога членове на колектива показват и неподозирани умения, които после ръководствата включват в работата. Реалистичният декор в ескейп стаите е със съществена роля за вживяването на играчите - те са като актьори във филм, на който обаче не знаят сценария и трябва да го разгадават по обстановката и ситуациите, в които са поставени. Така играта в ескейп стаите се превръща в силно емоционално приключение.

Хора харесват ескейп стаи | Escapebansko.bgС какво точно ескейп стаите се харесват на хората

Като за всяко обществено явление, засягащо много голям кръг от потребители /съответно и фирмени интереси/, за ескейп стаите се провеждат редица изследвания от психолози и социолози по целия свят.

Проучванията са в голям възрастов диапазон - от тийнейджъри през хора в активна възраст до пенсионери и - разбира се - не могат да се предадат всички изследвания.

Обобщено обаче, най-много от анкетираните посочват ескейп стаите като бягство рутинното монотонно ежедневие. Младите, които са особено активна част от посетителите на стаите със загадки, директно говорят за бягство от скуката - всекидневните им развлечения вече са им омръзнали и търсят нови емоции.

Анкетираните отбелязват също така и нестандартният начин на развлечение в ескейп стаите - реалната игра в екип, различна от игрите в Интернет, интересното търсене на следи. Освен това се отчита и реалистичността, която при добре обмислен сюжет и интериор  от организаторите, и хитроумни задачи, ситуациите могат да изглеждат действително опасни, а това обединява хората в отборите.

Голяма част посочват, че им харесва и упражнението на мозъка, наблюдателността, бързата реакция в приключенията. За тях игрите развиват вниманието, мисълта, цялостните интелектуални способности.

Както е известно, при игрите в стаите със загадки не са необходими физическа сила или специални познания, а логическа мисъл за подредба на пъзела от следи и решения на загадките. Харесва се също така, че игрите са с голям обсег и  нямат "кастово" разделение според играчите по социални характеристики, пол, възраст.

На практика за всяка игра всички отбори са с равни шансове за успех. Интересни са изследванията, при които потребителите коментират какви негативни моменти са открили при игрите в ескейп стаите. Близо 85 на сто не смятат, че има отрицателни страни. Останалите посочват като негативен момент вероятността от спорове, различия и дори скарване между членовете на отбора. В крайна сметка обаче и те признават, че след края на играта дълго време си спомнят със смях непривичните реакции на членове от екипа и недоразуменията им.  

Катинар от стая за игри | Escapebansko.bgЕскейп стаите като цифрова детоксикация

Според психолозите, една от причините за успеха на ескейп стаите е, че те отговарят на порива - осъзнат или подсъзнателен, за така наречената цифрова детоксификация.

Светът е в онлайн ерата - по Интернет контактуваме, често с хора, които не познаваме на живо, работим, пазаруваме, ползваме услуги, развличаме се, получаваме информация, банкираме, попълваме и подаваме документи, самообразоваме се, водим сметките и домакинството и т.н. Много от тези неща са полезни, но се получава пристрастяване. Изследвания сочат, че голям процент от хората прекарват до 11 часа дневно пред екраните, като дори се хранят на компютрите. Като прибавим телефоните и смартфоните - гледат се стотици и хиляди снимки, клипове, текстове.

Обработката на огромната информация е стресова, води до напрежение, раздразнителност и нарушена концентрация, губи се способността нещата да се подреждат по приоритети. Изследвания например показват, че когато заради обаждане или съобщение по електронната поща човек прекъсне работата си, той се съсредоточва върху нея след поне 20 минути. На практика хората все по-трудно могат да решават важни въпроси без да използват приспособления - първата им мисъл е на кой сайт да намерят решението. Този онлайн живот е толкова интензивен, че се получава пренасищане и желание за откъсване от онлайн общуването.

На този фон през 2013 година Психиатричната асоциация в Америка определи интернет зависимостта за психична болест. Пак тогава се въвежда по-мекото определение  „цифрова зависимост“ и започна кампания за цифрова /дигитална/ детоксикация. Обществени организации и големи клиники започват да организират курсове за деца и възрастни за цифрова детоксикация - временно да се отхвърлят приспособленията, да се осъзнаят рисковете от пристрастяването, да се преправят пътища за социализацията. Това съвпада с все по-нарастващото желание за здравословен живот с реална физическа дейност, спорт, пряко общение с природата и хората, отърсване от стреса.

Така ескейп стаите - с реалните общи действия с реални съотборници, в реално време и обстановка, всеки пряко с ума и тялото си, и чувството за екипност - се вписват във вълната за бягство от онлайн живота и ползването на Интернет само за полезните неща, без пристрастяване.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам