Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаи за тийм билдинг

Ескейп стаи за тийм билдинг

Ако сте чували (то няма и как да не сте), но все още не сте посещавали станалите толкова популярни escape rooms, тогава трябва да ви кажем, че сте изгубили много.

Защото…

Ескейп игрите са не само изключително забавни, интересни и изпълнени с напрежение до последната минута, но и са много подходящи за неделно развлечение на семейството, за забавление с приятели или за сплотяване на екипа (тийм билдинг).

Какво представляват ескейп стаите?

Real life escape rooms се наричат специално оборудвани стаи с цел развлечение и разкриване на загадки. В стаите могат да бъдат пресъздадени различни сценарии от книги, приключенски филми, популярни видео игри, ролеви игри, могат да бъдат разработени и специални 3D сценарии.

Еskape стаите са места, на които участниците се пренасят в друг свят, далеч от ежедневието и проблемите. Всяка стая е подредена по различен начин в зависимост от тематиката на играта. Някой от ескейп игрите са за търсене на съкровища, при други трябва да се разкрият престъпления, при трети да се преодолеят препятствия… вариантите са безброй.

Характеристика на ескейп стаите | Escapebansko.bgОбща характеристика на escape rooms

Характерно за всички подобни стаи е, че участие в една игра могат да вземат от 2 до 8 души, а времетраенето е до 60 минути.

Докато са в ескейп стаите участниците трябва да работят заедно и да се научат да се доверяват на партньорите си, ако искат да успеят да разрешават загадките и да преодолеят препятствията, пред които са изправени.

Игрите са групови и изследването на пространството, търсенето на решения и преодоляването на всичко, през което трябва да преминат участниците ги сплотява и ги научава да работят заедно като екип за постигането на общата цел, а именно, да преминат успешно през всички етапи в играта и да „избягат” от стаята за 60 минути.

Кой може да участва?

По принцип няма точно определена възрастова група, но не е препоръчително на деца до 8 - 10 годишна възраст да играят самостоятелно без възрастен придружител. За малките играчи има специално оборудвани ескейп стаи и игри, пригодени за тях.

За всички останали няма никакви ограничения. Единственото условие е да искат да се забавляват, да обичат предизвикателствата и да имат приключенски дух.

Коя възрастова група най-често посещава такъв тип стаи?

Наблюденията на специалистите и собствениците на ескейп стаи по света показват, че най-голям интерес към ескейп игрите имат младите, високообразовани хора на възраст от 25 - 35 години, на които работата им е свързана с много напрежение и стрес.

Собствениците на бизнес също често включват екипите си в подобни игри, тъй като е доказано, че ескейп игрите са идеалния начин за провеждане на тийм билдинг.

Появяване на ескейп стаи | Escapebansko.bgКога се заражда манията „ескейп стаи”?

Идеята за „бягство от стаята” възниква през 1988 година, но тогава игрите са се играели онлайн и са били по-скоро тестови приключения онлайн. Игрите били базирани на популярни видео игри и са се наричали „заключени врати”. Наименованието ескейп стаи става популярно през 2001 година, но и тогава са се играели все още онлайн. Играчите е трябвало да преодоляват препятствия и да решават логически задачи, за да могат да „излязат” от стаята.

За появата на реалните ескейп стаи спорят няколко държави и все още няма единно мнение къде се е отворила първата стая.

Теориите (твърденията) са няколко:

Японска теория

Според някой експерти в ескейп игрите, през 2008 година в Takao Kato, Япония е създадена първата стая с реални игри. Играта се е наричала REC (Real Escape Game) и е била разпространена в Япония и в Сингапур, а през 2011 година става популярна и в САЩ.

Унгарска теория

В Унгария през 2011 година Attila Gyurkovics създава Parapark, международен франчайз за ескейп стаи. Основателят на компанията твърди, че е нямал представа, че подобни стаи има разпространени в Азия и е създал оригинално творение.

Американска теория

Някой преписват появата на първата ескейп стая на група програмисти от Сиатъл, които създали стаята, за да има къде да избягат поне за малко от напрегнатото си ежедневие.

Как функционират ескейп стаите?

1. Събира се отбор (приятели, семейство, колеги), които искат да се забавляват.

2. Избира се стая и ескейп игра, която ще е интересна като тематика за всички участници в тийм билдинга и се договаря час за провеждане на играта.

3. Преди да започне „разкриването на загадката”, на импровизиран брифинг участниците получават указания, след което отборът влиза в стаята и вратата се заключва.

4. Играта започва в момента, в който вратата се затвори. Загадките и препятствията, пред които са изправени участниците налагат изцяло екипна работа. Загадките не са лесни и за да се открие изхода за 60 минути се налага всички да впрегнат заедно сили, за да успеят. Игрите са измислени така, че да затруднят максимално екипите, а времето си тече...

Как се играе успешно ескейп стая? | Escapebansko.bgКак се играе успешно?

Има няколко съвета, които могат да бъдат от полза на всички, които искат да опитат да преодолеят всички препятствия и да излязат от стаята преди да е минал час.

1. Отборната игра е най-важна

За постигане на успех, участниците трябва да се вслушват в останалите от отбора, защото няколко глави мислят по-добре от една. Целта е да бъдат разкрити загадките отборно и колкото се може по-бързо, затова и налагане на мнението само на един не е от полза за никой.

2. Понякога очевидното е правилното

Попаднали на такова място голяма част от хората не обръщат внимание на очевидното, логичното и най-лесното решение, а се опитват да достигнат до правилното решение по възможно най-сложните пътища. За да не се „оплитате” и вие така, първо се огледайте и помислете за най-очевидното и лесно решение на загадката.

3. Времето тече

Не губете ценно време в спорове и препирни със съотборниците си, а работете заедно. Загадките са създадени от хора за хора и не е нужно да обмисляте или спорите прекалено дълго, за да вземете решение. Ако пък не достигате до никъде, поискайте жокер и той ще ви бъде даден. Така няма да губите времето си и ще преминете към следващия ребус за разрешаване.

Добър отбор излиза от ескейп стая | Escapebansko.bgИ каква е ползата от escape rooms?

На първо място, това е страхотен начин за забавление с приятели. Вместо да стоите цял уикенд пред компютъра и да си „говорите” онлайн, можете да се позабавлявате заедно като откриете съкровище, разкриете убиеца, оберете банка или оживеете на остров сред канибали.

Ескейп игрите са и за семейството. Те са начин да покажете на малките, че само когато се работи заедно може да се постигне успех.

Най-голяма полза от ескейп игрите обаче има бизнеса, който от години се възползва от уникалния модел на ескейп стаите за тийм билдинг. Популярността на тези стаи за сплотяване на екипите е толкова голяма, че през последните години големи международни корпорации започнаха да създават собствени стаи за служителите си.

Ползите от ескейп игрите и стаите са безспорни, но по-важното е, че те са начин да оставите делничните си проблеми зад вас поне за малко и за 60 минути да се превърнете в Индиана Джоунс, Шерлок Холмс, Робинзон Крузо, неуловим крадец или убиец на вампири.

Възможностите ви са много и единствено от вас, вашите колеги, семейство или приятели зависи дали ще се впуснете в това незабравимо приключение, наречено escape rooms.

Един час от времето ви, в който ще се научите да цените помощта и знанията на близките си, един час от времето ви, в което ще влезете в „обувките” на любимия си герой и ще преживеете приключението, за което винаги сте си мечтали.


Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам