Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

От каква възраст са разрешени ескейп стаите за деца?

От каква възраст са разрешени ескейп стаите за деца?

През последните няколко години ескейп стаите станаха изключително популярни по цял свят, тъй като предлагат вълнуващи и вдигащи адреналина игри, в които всеки може да покаже логично мислене, бързина и да се забавлява заедно с приятели, семейство или екип.

Във всеки един град има поне няколко ескейп стаи, които очакват своите играчи, които искат да излязат от зоната си на комфорт и да се заредят с много положителни емоции разкривайки мистерии, загадки, спасявайки света, разкривайки убийства или откривайки заровени преди хиляди години пиратски съкровища.

Преживяването в подобни стаи е толкова вълнуващо и изпълнено с емоции, че една немалка част от родителите се интересуват дали могат да зарадват децата си с една игра в escape room, в която малките да се забавляват до насита, разкривайки загадките с приятелчетата си.

Ако и вие обмисляте дали да не подарите на детето си един час, изпълнен с много емоции в ескейп стая, трябва да знаете, че стаите със загадки имат изисквания за минимална възрастова граница.

От каква възраст са разрешени ескейп стаите за деца?

Всяка една подобна стая има условия за участие, в които е посочено от каква възраст са разрешени ескейп стаите за деца. Обикновено минималната възрастова граница варира от 10, 12, 14 до 18 години в зависимост от степента на трудност на играта, като под тази възраст самостоятелното участие на деца не е разрешено в нито една ескейп стая.

Какви са причините в ескейп стаите да не се допускат съвсем малки деца да играят самостоятелно?

Дори и загадките да са предназначени за деца, те са сложни и изискват логично мислене, концентрация и бързи реакции, каквито при малките деца не са все още добре изградени. До 4 - 5 годишна възраст детето трудно успява да се концентрира за продължително време, трудно взима решения базирани на логиката и преодоляването на препятствията и решаването на загадките в рамките на един час е ако не невъзможно, то много трудно за него (освен, ако не е с придружител).

Деца 6 години в ескейп стая | Escapebansko.bgАко малкото дете бъде допуснато само в ескейп стаята, то може да се изплаши както от това, че е затворено (да получи клаустрофобичен пристъп), така и от декора на стаята.

Попадайки на напълно непознато място, което ги вади от познатата им зона на комфорт притеснява малките и може да им причини емоционална травма и да ги разстрои.

Игрите в ескейп стаите са с продължителност от един час, а това за малките деца е много дълго време, в което трябва да стоят затворени сами на непознато място без мама и тате. Освен това мъниците не могат да се концентрират до толкова, че играта да не изгуби привлекателността си за тях и да не започнат да се опитват да излязат, за да търсят родителите си. Да не забравяме и че декорът в ескейп стаите може да крие опасности за съвсем малките деца, които могат да се наранят по време на играта.

В ескейп стаите трябва да се преодоляват немалко препятствия, да се редят пъзели, да се откриват скрити предмети, да се отключват врати и т. н., а малките деца не са достигнали тази зрялост, в която биха могли да се справят с предизвикателствата съвсем сами.

Случва се и докато са в ескейп стаята децата да се дезориентират, а това отново ги плаши и ги разстройва до степен, в която могат да получат хистеричен пристъп.

И пак да повторим…

Както споменахме, всяка стая за бягства има свои правила, които определят от каква възраст са разрешени ескейп стаите за деца. В зависимост от сюжета на играта, в някой от ескейп стаите е разрешено да играят и деца над 4 - годишна възраст, но единствено при условие, че детето е придружено от възрастен.

В escape rooms на Лъки Банско например, деца на възраст от 4 до 12 години могат да играят само с придружител.

Изискването децата на възраст от 4 до 12 години да не участват в решаването на загадките на Лъки Банско самостоятелно се налага, тъй като макар, че ескейп стаите не са опасни, за решаването на загадките се изисква логично мислене, концентрация и емоционална зрялост.

И при двете сюжетни линии на ескейп стаите на Лъки Банско - стая Хакер и стая Египет участниците трябва да решават загадките бързо, да преодоляват различни препятствия и да разкриват мистерии, с което малките деца все още не са в състояние да се справят самостоятелно.

Какво би станало, ако все пак детето влезе в подобна стая?

Тъй като условията на стаите със загадки са ясни и не се допускат съвсем малки деца да играят самостоятелно, то придружителя трябва да се погрижи за безопасността им като следи всяко тяхно движение и да ги насочва по пътя за решаване на загадката. Отговорността за децата е изцяло на възрастния, който е преценил, че деца на толкова малка възраст ще могат да издържат затворени един час, без да поискат да излязат навън.

Деца 7 годишни в ескейп стая | Escapebansko.bgАко все пак детето поиска да излезе или се разстрои, играта спира и детето излиза от escape room незабавно. В ескейп стаите на Лъки Банско се грижат не само за забавлението, но и за безопасността на децата по време на играта.

Няма спор, че забавлението, което предлагат escape rooms е неустоимо изкушение както за възрастните, така и за децата, но както виждате, има съвсем логична причина, поради която има определена възраст, под която не се допускат играчи.

Така че, ако вашето дете е все още в крехка детска възраст, изчакайте още малко преди да му покажете невероятния свят на стаите със загадки или поне го придружавайте, за да сте спокойни, че затворената стая, пълна със странни предмети няма да го разстрои и разплаче.

Дори и тогава, преди да запишете час за ескейп стая се информирайте както за сюжета, така и за условията на конкретната стая за загадки, за да сте наясно както с допустимата минимална възрастова граница, така и със загадката, която детето ви трябва да разреши.

Ако пък детето ви е над 12, тогава можете напълно спокойно можете да го изненадате, като му подарите едно вълнуващо изживяване в някоя от ескейп стаите на Лъки Банско или в някоя стая за загадки във вашия град.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам