Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Ескейп стаитеса сравнително нов тип забавление, който бързо набира популярност по света, включително и у нас. Те ни дават възможност да прекараме времето си с приятели по един интересен и модерен начин.

На практика ескейп стаята е нещо средно между ролева игра и разгадаване на мистерия. Тя представлява поредица от провокиращи ума загадки, които по традиция винаги се решават от екипи от хора, заедно или състезателно, разделени в отбори, които си съперничат помежду си. 

Оптималната големина за всеки отбор по принцип е указана за всеки конкретен сценарий, но обикновено една игра може да се играе едновременно от 3-ма до 8-9 души.С времето искаме да изпробваме все по-трудни сюжети, но сигурни ли сме, че можем да се справим с всички предизвикателства?

Разбира се, подготовката за посещение на ескейп стая изобщо не е задължителна, освен ако не се явявате на състезание за някаква награда. Дори и да нямате ни най-бегла представа за това къде сте попаднали, вие пак можете да си изкарате чудесно. 

Достатъчно е само да сте се събрали весела компания, готова за приключения. Ако все пак имате нужда от насоки, ето някои:

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Изберете тема, която добре познавате

Повечето ескейп стаи предлагаткаталог от игрови сюжети, сред които посетителите могат да си избират. Бихме ви препоръчали да се спрете на тема, която ви е позната, освен ако не сте в настроение за експерименти, естествено. 

Имайте предвид, че за всяка игра са нужни конкретни умения:

  • в някои има повече наука и математика.
  • в други са по-застъпени технологиите.
  • в трети се набляга на изкуствата и т.н.

Дръжте ума си във форма

Наспете се добре

Със сигурност е важно да бъдембодри за нашата игра.Все пак най-важното ни оръжие в нея ще бъде мозъкът.

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Храната като източник на енергия за ума

По същата причина е важно и да си хапваме суперхрани, които стимулират мисловния процес. Едно от най-важните вещества в тази посока, това са омега-3 мастните киселини. Те се съдържат, например, орехите, тиквените семки, броколите, спанакът, кейл зелето и др.

Решавайте задачи за развитие на абстрактната логика

Особено ако планирате да се пуснете на ескейп стая с по-сложна задача, съветваме ви да отделите време за допълнителни тренировки за ума. Подходящи са всякакъв тип ребуси, математически главоблъсканици, визуални абстракции, гатанки и дори кръстословици.

Когато дойде денят на играта, във всеки един момент, докато сте в стаята, се оглеждайте за знаци, подсказки или закодирани съобщения. Не бива да забравяме, че сговорната дружина е способна да постигне изумителни резултати. 

В такъв момент отборната работа е изключително важна. Нека всеки един от групата опита да разреши загадката или да даде своята визия за това как тя трябва да бъде решена. Използвайте разностранните таланти на всеки един от отбора.

Ако все пак е затруднявате с разшифроването на някоя задача, внимавайте да не пожертвате твърде много време. Помнете, че общата продължителност на играта е стандартно между 60 и 90 минути, а това едва ли е последният пъзел, пред който ще се наложи да бъдете изправени. 

Освен това е много вероятно организаторите на събитието да са подготвили жокери именно за такива случаи. Когато видите, че хората ви сезатрудняват с отговора на дадено предизвикателство, не се колебайте, а поискайте насоки или подсказка. Екипът на организаторите с радост ще се отзове на молбата ви.

Припомнете си морзовия код

Не е лоша идея за всеки случай да си преговорите морзовата азбука. В зависимост от темата, е много вероятно да ви се падне нещо подобно при високо ниво на трудност на играта.

Успокойте съзнанието си

Ние бихме ви посъветвали да медитирате, но не бива да приемате това твърде буквално. Ако това не е вашият начин даразпуснете и рестартирате ума си, няма смисъл да губите време в опити. Това само може да ви изнерви и разконцентрира допълнително. 

Помислете коя дейност(или бездействие)ви помага най-добре да се отпуснете и се отдайте на него.Успокойте мислите си както преди, така и по време на играта. 

Не мислете трескаво за победата, а останете в сегашния момент. Само така ще можете да се фокусирате успешно върху задачите и да държите нещата под контрол през цялото време.

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Подгответе своя непобедим отбор

Както вече стана ясно, за да спечелим играта срещу стаята, е необходимо да имаме силни сътрудници.Не всеки е силен във всички области на човешкото знание, а ако сте си избрали трудна за решаване ескейп игра, бъдете сигурни, че ви предстои да се сблъскате с всякакви мистерии. Освен това при всички положения очаквайте да има и някои по-заплетени задачи, които биха могли да се изпълнят само в екип.

Оптимално, ако е възможно, стремете се да поберете в отбора си хора от различни професии,за да могат техните компетенции по-скоро да се допълват, отколкото припокриват.

Ако ви харесва да разработвате стратегии,опитайте предварително да разпределите ролите и дейностите, поверени на всеки един участник в играта. Нека всеки знае какво се очаква от него във всеки един момент. 

На един от вас трябва да бъде отредено да се грижи за протичането на добро ниво на комуникация в отбора. Той следи за това играчите да се разбират помежду си и да са на една вълна в действието.

Нужна ли е предварителна подготовка за посещение в ескейп стая?

Примете демократичен принцип за взимане на решенията в групата. Разработената методика трябва да бъде съгласувана с мнението на всеки един.Така ще си спестите евентуални конфликти.

Друга интересна идея е да посетим ескейп стая със семейството.Изберете си тема, която вълнува всички ви, и отделете малко време да се подготвите по нея. Можете да изненадате и най-добре представилите се членове на отбора с някакви лакомства или малки наградки.

Облечете се подходящо

Макар и да няма да сте в гората или в екстремни условия, за препоръчване е да носите удобни дрехи. Някои от загадките в стаята е възможно да са свързани с провиране през тясно пространство или прескачане на препятствие.Но дори и да няма точно такива пъзели в играта, по-добре ще се чувствате, ако ви е максимално комфортно.

Въпреки че ако сме чисто и просто любители, които играят за забавление, не е нужно да полагаме излишни усилия в подготовката за ескейп стая. От друга страна, нашите съвети ще ви помогнат да сте по-уверени.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам