Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Подобряване на умствените способности чрез ескейп стаи

Подобряване на умствените способности чрез ескейп стаи

Освен че е много забавно, посещението на ескейп стаи ни помага да раздвижим ума си и да развиваме нашите умения, като същевременно утвърждаваме вече усвоеното досега. Това е иновативен и интересен начин да поддържаме форма, както и да тренираме нашата комуникация в екип, което ги прави идеални за хора от всякакви възрасти.

Хомо луденс

През първата половина на миналия век холандският учен Йохан Хьойзинха написва книга, озаглавена „Хомо луденс“ – букв. играещият човек. Още през първите години след написването си тя променя революционно разбирането ни като цивилизация за това как ние се учим и придобиваме ценен опит за живота. 

Творбата продължава да бъде обект на изследване и до днес. В нея авторът непоколебимо заявява, че именно това, че играем, е което ни помага да израснем и да натрупаме необходимите знания и опит. Освен това по този начин ние също така затвърждамаме вече придобитото в миналото. 

В своя труд Хьойзинха отбелязва, че игрите на децата са своеобразна имитация на живота на възрастните, както и начин, по който те се подготвят за него. Но най-важното е това, че същевременно децата се забавляват по този начин – но и не само те. Оказва се, че възрастните също релаксират и поддържат умствената и физическата си форма чрез различни игри.

Поуката е доста красноречива: като малки ние играем, за да усвоим необходимите знания и умения за бъдещето ни в зрелия живот. Когато пораснем, нашето време за игра може би намалява, за някои значително или напълно изчезва – но това е пагубно за нас и физически, и духовно. Затова, за да поддържаме както мозъка, така и тялото си млади, ние трябва да продължим да играем във всеки един етап от живота си. Има различни начини, по които можем да го направим в действителността, при това на всяка възраст – чрез посещаване на интерактивни пърформанси, редене на пъзели, творчески занимания, различни вариации на логически игри за един, двама или много играчи, в отбори или индивидуално. Един от тези начини е посещението на ескейп стаи, където групата трябва да се справи със серия от препятствия и загадки, за да намери изхода от нея.

За малките и подрастващите има ескейп стаи, които са специално пригодени за тях. Там те могат да се забавляват, като същевременно развиват някои важни качества, нужни за справянето им с предизвикателствата на действителността в бъдеще. 

Децата и ескейп стаите | Escapebansko.bgЕскейп стаите и обучението при децата

Ескейп стаите могат да се използват и в процеса на интерактивното обучение, придавайки игрови елемент в рутинното усвояване на материал. В зависимост от интересите и образователния си профил, дадена група деца може да се изправи и срещу ескейп стая, която е насочена към развитието на определен диапазон от способности – например, повече логика, математика и физика за децата, които възнамеряват да се специализират в точните науки, или литературни и творчески загадки за хуманитарно насочените.

Ескейп стаите подобряват процесите на комуникация

Въпреки че целта на тези забавни занимания обикновено е да прекараме времето си приятно и може би да научим нещо или да предизвикаме ума или тялото си - неоспоримо, все важни неща, най-важният момент в игрите не е нито един от изброените до тук. 

Едно от най-добрите неща, които ни дава играта, това е общуването с останалите играчи. Именно така ние натрупваме особено полезен социален опит, като опознаем другите в динамична ситуация. Благодарение на тях, прекарвайки времето си по интересен и увлекателен начин, децата и тинейджърите могат да усвоят основополагащи комуникативни качества.

Ескейп стаите предоставят възможността на сравнително голяма и същевременно компактна група от хора да общуват помежду си в нова и любопитна среда, изправяйки се пред различни интелектуални предизвикателства. Поради това те са особено подходящи и за тийм билдинг, особено в онези сфери от бизнеса, където всеки ден възниква необходимостта от разрешаване на сложни проблеми в екип от хора.

Ескейп отборите и децата | Escapebansko.bgЕскейп стаите и успешното сработване в екипа

Добра идея е, например, да изпратим новосформиран екип в рамките на нашата организация или най-новото поколение млади кадри заедно с няколко синиъри и мениджъри. Присъствието на старши и управляващи кадри е необходимо, за да могат те да играят ролята на спойка между напълно непознатия в началото екип и да оказват помощ при вземането на решения в критични ситуации, както всъщност става и в действителност. Подобен тийм билдинг ще помогне за успешното и бързо сработване между членовете на даден екип от самото начало. Така те ще могат да се опознаят взаимно, отчитайки своите силни и слаби страни, както и предимствата, качествата и недостатъците на своите колеги.

Ескейп стаите са подходящи и за отдавна утвърдени екипи, тъй като в тях обикновено или се натрупва прекалено много напрежение, или надделява скуката и монотонността. При недостатъчни своевременни мерки това би могло да ескалира и като работодател да изгубим един или повече членове на ценен екип, а понякога и целият екип е възможно да се раздели заради незадоволителен стрес мениджмънт или недостатъчно предизвикателства в рутината на служебните задължения. 

Освен всичко това, ескейп стаите ни помагат да развием незаменими качества като стратегическо, творческо и разчупено мислене, гъвкавост, хладнокръвие, които са от особена важност за доброто ни представяне в професионалния живот. Чрез играта се учим и на пълноценна комуникация в група – а за нея е от особено значение това да проявяваме търпение към останалите и да изслушваме какво те имат да кажат.

За да успеем да разрешим загадката на дадена ескейп стая, ние трябва да утилизираме максимално способностите на всеки един член на отбора, защото обикновено изходът е скрит зад амалгама от логически и творчески задачи. Тук нещата не опират до „гения“ на даден конкретен човек, а на уменията и качествата, които могат да предложат на екипа отделните му членове, защото има умения, които не могат да бъдат развити лесно или отведнъж. 

Когато става дума, например, за визуални загадки, оптически илюзии и препятствия, предполагащи използването на т.нар. фотографска памет, ще имаме нужда от онези съотборници, у които тъкмо тя е по-добре развита. Но не всяко нещо е такова, което няма научаване. За някои ни трябва само малко стимул, а и все пак ние се учим най-лесно и бързо от себеподобните си, така че всеки един от нас има съвсем реалния шанс да си тръгне от ескейп стаята, усвоил нещо ново.

В семейна среда ескейп стаите могат да ни предоставят възможността да предадем на децата си част от своята вещина и опит, както и да постигнем по-голяма близост и сплотеност помежду си.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам