Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаи за семейството

Ескейп стаи за семейството

Ескейп стаите - бягство от всекидневието и онлайн живота

През последните десетина години ескейп стаите, които често се наричат и стаи пъзели, са на върха на развлекателния бизнес. Посещават ги младежки компании, колеги от най-различни професии, хора от средното поколение и по-възрастни. Има и ескейп стаи за семейството.

В много държави вече са изградени фен общества, членовете на които правят рейдове по градовете, за да играят в предлаганите стаи пъзели и после правят класирания. Защо е тази популярност?

Играта в ескейп стаите е с отбори от двама до шест човека

Те са затворени за час в една стая и трябва поетапно да разрешат пъзел от загадки, да преодолеят различни препятствия, за да намерят начин да избягат. Те са като герои във филм, които обаче не знаят какъв е сценарият, за тях ставащото е различна от всекидневието реалност, всичко е ново, интересно, изпълнено с изненади. 

Сюжетите могат да са детективска история, приключенска, криминална, фантастична, приказна и т.н. При това ескейп стаите не са просто бягство от стая, те са бягство от всекидневието, натоварено с отговорности и проблеми, както и бягство от онлайн живота, на който хората вече са свикнали до омръзване. Вместо просто да гледат на екран, играчите вършат нещо реално, участвайки в интелектуална или физическа дейност, с реална комуникация между тях, реални следи, които да разгадават, реални общи усилия. Тук трябва да са уточни, че не е нужна някаква физическа сила или специфични знания. Необходими са наблюдателност, ориентация за времето и пространството, логическа мисъл и бърза реакция при изненадваща ситуация. 

Популярността на ескейп стаите до голяма степен се  дължи на човешкото любопитство - да се откриват и решават мистерии. В допълнение е стремежът за постижения и победа, който винаги е бил присъщ на хората. При играта в стаите пъзели човек се чувства едновременно част от екип с взаимно доверие и в същото време, че той  има важна значимост. Така ескейп стаите са подходящи за всички без значение от пол, възраст или професия.

Ескейп стаи за семейството | Escapebansko.bgС какво ескейп стаите са интересни и полезни за семейството 

Днес децата са обсебени от най-различни компютърни игри и устройства, и пасивно развлечение в гледане на филми и реклами за популярни услуги. В получаването на информация участват само зрителните и слухови органи, а самата информация е в завършен вид, без да се налага да бъде обработвана и анализирана. 

Така подрастващите стават все по-пасивни и все по-малко склонни да общуват реално помежду си и с близките си, да завързват познанства, да поддържат тема на разговор, да научат нещо ново от другите. Общите цели на родителите пък все по-често се свеждат до ангажименти - издръжката на семейството и редицата битови проблеми. Това на практика ги отдалечава от света на децата им.  

На този фон различните ескейп стаи за семейството са много добра възможност за родителите да намерят общи интереси и цели с децата си чрез забавление, което обаче ги откъсва от пасивното "общуване" с компютърните или телевизионни екрани, учи ги да мислят, да търсят живата комуникация, да споделят. Търсенето на решения изисква постоянно общуване в игрово напрегната ситуация, с което не само се развиват уменията за живата комуникация, но и за работа в екип. Това разбира се важи и за възрастните участници в отбора.

Реалните съвместни  преживявания в стаите пъзели учат децата на съпричастност и взаимопомощ, позволяват им да проверят различни свои възможности, за които не са и подозирали, и да повярват в себе си. Преодоляването на отделните етапи и "мини победите" с решаването на поредна загадка от общия пъзел повдига самочувствието на детето и го зарежда с положителни емоции. Това го тласка да продължи, като го учи, че няма безнадеждни ситуации, а с търпение и постоянство се отстранява всяка пречка. Тези уроци са полезни за по-късните етапи от живота. 

Разбира се, родителите, на база на натрупания си житейски опит, трябва да са "невидимо водещи"  - да търсят помощта на детето за пъзелите в стаята, да му предоставят задачи, да го увличат в отборната игра; цялото семейство да се впусне в нови интересни преживявания, оживено обсъждане на преминатите ескейп стаи и вълнуващи спомени. Така ескейп стаите се превръщат в чудесен модерен вариант свободното време да е интересно, информативно и полезно.

Семейни ескейп теми | Escapebansko.bgКак се подбират темите за стаите, в които ще играят семейства с деца

Сюжетите за ескейп стаите са безкрайни, но това не значи, че при избора на темите има някакъв хаос. 

Напротив, организаторите много добре обмислят темата за всяка стая според това към каква аудитория ще бъде насочена.  За това се използва помощта на психолози, дизайнери, специалисти по техническото оборудване и т.н. Има например пъзел стаи за тиймбилдинг - за игра на фирмени екипи; за деца, придружавани от аниматор по време на играта, за тийнейджъри и т.н. 

За ескейп стаите, които са предназначени за семейства, се предполага игра на възрастни и деца. Това определя както определена тематичност на стаите, така и оборудването, и стила на загадките. В тези стаи няма плашещи моменти, залага се на приключенията и откривателството, като е включен и образователен елемент. 

Ефектите са впечатляващи, сложността на пъзелите от загадки са адаптирани така, че да са занимателни за децата и интересни за родителите: с интерактивни задачи за всеки етап. Често интригуващата игра кара малките да искат повторно влизане в стаята, за да обърнат повече внимание на някоя интригувала ги задача. 

Такава е например ескейп стаята "Египет" в Банско, която е адаптирана за семейства с деца над 6 години, а играта е за отбор от двама до шест човека. Тази стая по реалистичен начин пренася приключенците във времето на фараоните и загадките на пирамидите, които семейството за един час трябва да разгадае, по уликите и подсказките, за да излезе. 

Освен приключения в непознатия свят на древността, стаите пъзели за семейства включват и многобройни други сюжети. В стаята "Хакер" в Банско например, която е за семейства с деца над 8 години и отборът е до 6-има играчи, трябва да се разгадаят плановете на Хакера и да се провалят. Разбира се, не е нужно в отбора да има компютърни специалисти - всичко е въпрос на наблюдателност и логика.

Сред многото други подобни стаи има и с фантастични сюжети - например мисия в космоса, при която космическият кораб се поврежда и повредата трябва да се отстрани, за да може отборът "да се върне на Земята".  Изброяването може да продължи, но общо взето тези три примера очертават стила на ескейп стаите, предназначени за семейства с деца.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам