Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стая за среща с приятели – защо не

Ескейп стая за среща с приятели – защо не

Срещайки се с приятели, обикновено ни е много забавно, но понякога може да се почувстваме отегчени, правейки винаги едно и също. В последно време това се превръща във все по-голямо предизвикателство и поради факта, че не е окей да се събираме навън в шумни клубове, дискотеки и други места, където се смесват различни компании от непознати хора. 

Един от начините да се забавляваме, без да се изложим на риск, това са така наречените ескейп стаи. Ако се чудите какво да правите следващия уикенд, обмислете варианта да посетите такова увеселение. 

Това е идеалното място, където можем да идем само с най-близките и да сме сигурни, че няма да има прекалено много хора в едно и също закрито помещение. Още повече, че при спазване на хигиенните и карантинни мерки, едва ли има от какво да се страхуваме там.

Ескейп стаите (от англ. escape – бягство) са субкултура, която се заражда в началото на ХХI век. Първоначално тя възниква под формата на компютърна игра, в която играчът се опитва да открие изхода от тайнствено помещение, в което се намира. Всяка една стая крие своята поредица от мистерии, които попадналите в нея трябва да разрешат, за да излязат. 

Родината на играта е в далечна Япония, но тя много бързо набира популярност и така се разпространява до Съединените американски щати. В крайна сметка най-интересен се оказва нейният риалити формат, който понастоящем се играе навсякъде по света. Той представлява истинска стая или стаи, от които на пръв поглед няма изход. 

Той може да бъде намерен само след разрешаването на загадката на стаята, която се крие някъде в нейния интериор. Днес вече може да посетим подобна стая и в България, дори в китното курортно градче в Пирин, Банско.

За да увеличим степента на забавлението до краен предел, ви предлагаме кратък списък с най-важните неща, които да имате предвид, когато ви предстои да посетите ескейп стая с приятели.

Ескейп стая за среща с приятели – защо не

Изберете любимата си история

Ескейп стаята е вариант, ако си търсите вълнуващ начин, по който да прекарате вечер с приятели. Интересното е, че можете да избирате между различни сюжети и така няма риск да ви доскучае. От древни египетски заклинания, през страховити мистерии до хакерски загадки – всяка една история ще ви развълнува. 

Изберете темата, която се харесва на вас и вашата компания. Можете дори да се облечете подобаващо за епохата на историята, ако така ще ви бъде по-забавно.

За да си прекарате наистина забавно, може би си струва предварително да помислите каква тема би отивала на вашата компания. Със сигурност всеки от вас има някакво уникално качество, някакво специално умение, което го отличава? 

Страхотно би било, ако изберете история, в която всеки да може да допринесе за разрешаването на загадките и намирането на изход от стаята. ИТ специалистите могат да заложат на хакерски сюжет или повече математически пъзели, например. Любителите на криминалните романи пък могат да се спрат на разкриване на обир или убийство. 

Хорър маниаците пък естествено да изберат нещо по-страшничко – класически случай на къща с духове, вампири или др. Може да се окажете попаднали в завладяващ приключенски филм за Индиана Джоунс или пък в магически свят на неограничените възможности.

За различни празници, като например честването на Вси светии, можете да се разберете с организаторите да оставят специални малки награди на различни места в стаята, които участниците могат да откриват при разрешаването на някоя от загадките. 

В допълнение, изберете си сюжет, която да подхожда на Хелоуин. По този начин ще се получи едно наистина интересно, тематично преживяване! Това са само част от приключенията, които можем да изживеем.


Децата и ескейп стаите

Ако някой от компанията ви има малко детенце, което няма къде да остави, не унивайте. То също може да се включи в играта заедно с възрастните. Внимавайте само да не избирате страшен сюжет, за да не стреснете младия приключенец. 

По желание в сценария за стаята може да се включи и препятствие, в което само някой с много малки размери може да достигне до малко ключе, което се подава иззад тясна пролука. Помолете малкото да го вземе и то ще бъде щастливо да може да допринесе към решаването на задачата.

Ескейп стая за среща с приятели – защо не

Детско парти

Ако искате да организирате парти за вашето дете, също можете да изберете ескейп стая. Повечето места вече предлагат специализирани сюжети и за малките. В този вид игри по принцип могат да участват деца над 4-5 години, но най-добре е да са над 6-7, а дори и в училищна възраст. Така ще могат да участват с по-сложни и по-интересни пъзели. 

В зависимост от това какви са правилата на конкретното място и изискванията на сюжета, може с отборите деца в стаята да влезе и един възрастен, най-често аниматор, който да им помага и да се увери, че ще си прекарат чудесно. Дори и да бъдат сами вътре, те ще могат да бъдат наблюдавани пряко от организаторите и могат да бъдат направлявани или да им се помогне при нужда.


Работа в екип и съревнование

Ескейп стая за среща с приятели – защо не

Тъй като развиват екипната игра, ескейп стаите са подходящи както за големи, така и за малки компании. Една игра по принцип може да бъде предназначена за трима, четирима или повече, обикновено до максимум шестима или седмина души. 

Ако сте повече обаче, можете да се разделите на отбори и да играете един срещу друг, като се състезавате помежду си. Можете да си определите дори символична награда в тази приятелска надпревара.

Тя обикновено се присъжда на групата, която по-бързо успее да се справи със загадките, но правилото може да варира. Но дори и без трофей, чувството за разгадана мистерия ще подейства ободряващо на всеки един от участниците. 

Все пак няма нищо по-добро за покачването на адреналина и допамина в тялото от това да стимулираме нашия състезателен дух. Някои пък предпочитат да играят и по двойки. Това е идеален начин да изследваме какви таланти имаме индивидуално и в група.

Разбира се, това е само игра, затова не се тревожете, ако случайно запецнете и не успеете да преминете през всички пъзели. Бъдете спокойни, екипът винаги може да ви даде малък жокер, ако се наложи. 

Като цяло обаче е за препоръчване предварително да изберете желаното ниво на трудност, за да можете да й се насладите напълно. Това важи с особена тежест, ако става дума за детско парти, на което повечето поканени малчугани са в по-ранна възраст.

Ескейп стая за среща с приятели – защо не


Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам