Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

От колко човека се играят ексейп стаите?

От колко човека се играят ексейп стаите?

Защо ескейп стаите заеха водещо място в развлекателния бизнес

През последните години ескейп стаите се разпространиха много бързо по целия свят и трайно заеха водещо място в развлекателния бизнес. Причините са, че предлагат приключения с много емоции за вдигане на адреналина, активират състезателен хъс и екипност.

Те са разтоварване от напрежението и стреса, а също така са и своеобразно бягство от вече рутинно наложилия се онлайн живот. В класическия вид най-общо става дума за отбор, заключен в стая, за излизането от която играчите имат 60 минути. За да успеят да избягат от стаята, те трябва да решават редица загадки и да разбулват мистерии, да откриват и разгадават насочващи следи, да преодоляват различни препятствия.

Сюжетите са безкрайно разнообразни, защото са взети от книги, филми, легенди, игри. Те могат да са от миналото, настоящето или бъдещето, на земята или в космоса, приключенски, криминални, фантастични и т.н., има дори и за любителите на ужаси.

Обстановката във всяка стая е оптимално реалистична според времето и мястото, където се развива екшънът. Той не е онлайн, а съвсем реален - с реални вещи, звуци, светлини, тайни тесни проходи, издигнати стени, които могат да се задвижат, и т.н., и т.н.

Загадките може да са последователни - решението на една да води към следващата, а може и да са нелинейни - дадено решение да послужи по-късно. Приключението може да е в лабиринт, може да е търсене "на улицата", при което играта е в повече от една стая, може е със завързани очи, при което играчите ползват другите си сетива и мн.др.

Възрастово има стаи за по-малки деца - над 6 години, за по-големи - над 8, разбира се с пълнолетни придружители, и стаи за тийнейджъри и по-възрастни. Има и стаи с виртуална реалност, които се появиха по-късно, но също се разпространяват много бързо наред с класическите.

Снимка на ескейп отбор BARLOW | Escapebansko.bgЕскейп стаите - за семейства, за приятели, за тиймбилдинг

Широките възрастови граници и броят на играчите - от двама до шестима, на практика правят ескеп стаите подходящи за всички /без разбира се съвсем малките деца, които трудно могат да задържат вниманието си за час/. В приключенските ескейп стаи отбор могат да направят например различни поколения от едно семейство или приятелски семейства.

При решаването на загадките не са необходими специални професии, обучения или физическа сила. Всичко е въпрос на наблюдателност, бързо логическо мислене и реакции, а също и умения за работа в екип, защото сам човек не би успял да се справи. В тези ескейп стаи участници много често са членове на фирмени екипи, тъй като общото изживяване на перипетиите и сътрудничеството по време на екшъна се използват от ръководствата за тиймбилдинг. Освен че екипът се сплотява, има случаи, когато членове на колектива показват качества, които не са били проявявани до него момент в рутинната фирмена обстановка и които могат да се използват в общата работа.

В класическите ескейп стаи отбор могат да съставят и приятелски компании /непълнолетните трябва да са с пълнолетен/. Организаторите наблюдават с камери участниците и може понякога да подскажат по определен начин на отбора. Също така ако някой пожелае да прекъсне играта и да излезе, техническият екип му отваря. На практика в различните ескейп стаи участници могат да са хора от различна възраст с различни професии и място в обществото.

Основното за успеха на отбора е умението за екипна работа - всеки в екшъна се превъплъщава в роля като филмов герой и трябва да се взаимодейства с другите. Най-интересното обаче е, че нещата са непредсказуеми - в екстремните ситуации на изненади, макар че са само игра, не всеки играч реагира и се придържа към планирания сценарий, и целите на отбора. Така се получават и забавни, комични истории, които после играчите дълго си спомнят със смях.

Снимка ескейп стая Египет | Escapebansko.bgРазпространение на ескейп стаите по света

Ескейп стаите се разпространяват главоломно и всяка статистика къде колко има, колко са посещенията и т.н., е малко относителна.

Все пак  САЩ - страната на шоу бизнеса, безспорно води класацията. Там в почти всеки щат има самостоятелни фирми, които разработват ескейп стаи. Като царе на забавленията, американците създадоха и стаи, подходящи за деца без възрастни придружители. По брой отворени ескейп води  Лос Анджелис, следва Ню Йорк.

След САЩ се нарежда Русия. Там стаи са отворени в по-малко градове, но пък в големите броят на организаторите и стаите съперничат на Америка. Повечето от тях са в Санкт Петербург и Москва. На трето място е Канада с 90 големи фирми, разработвящи ескейп стаи в страната: Ванкувър, Маркъм, Норт Йорк, Ричмънд, и разбира се - Отава. Четвърта е Холандия, в която стаи със загадки има в 30 града. На пето място е Германия, там стаите са основно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Франкфурт, Кьолн. Следват Англия, Полша / с поне 1000 стаи/, Испания, Австралия, Унгария.

Тук трябва да се добави, че заради популярността на ескейп стаите, в Европа започнаха да се организират нещо като панаири - за определен период на едно място отварят врати различни ескейп стаи, така че хората могат да направят дълги "маратони" с различни приключения, без да обикалят градовете. В САЩ пък отдавна има риалити шоу със стотици хиляди зрители.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам