Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Защо ескейп стаите са толкова популярни

Защо ескейп стаите са толкова популярни

Защо ескейп стаите са толкова популярни?

Ако искате да изживеете силни емоции и да тествате своя интелект и интуиция, то тази игра определено ще ви допадне. Ескейп стаите увеличиха своята популярност през последните години и то неслучайно. Благодарение на комбинацията от интелектуални предизвикателства и висок адреналин ескейп стаите  могат да предложат на всеки забавление от нов вид.Te са отлична опция за тези от вас, които искат да се позабавляват заедно със семейството и приятелите.

Ескейп стаите предлагат един нестандартен начин да забравим за малко ежедневните си тревоги и задължения и да се посмеем с познати или приятели като в същото време тестваме своя потенциал.Те са супер комбинация от приключения и силни изживявания. Подходящи са за малки и големи, семейства, двойки, бизнес партньори, дори непознати – всички могат да участватв подобна игра.

Какво представляват ескейп стаите?

 

Пълното име на ескейп стаите –на английски: Real-life room escape game”, всъщност подсказва и главната цел защо е създадена играта. Предназначението на ескейп игрите е именно да ни извади от реалността и да ни потопи в една друга реалност.

Главната причина ескейп стаите да са толкова популярни по целия свят е защото те чисто и просто ни предлагат нещо ново. Ескейп игрите вдигат адреналина и сплотяват участниците. Поради тази причина и ескейп игрите са предпочитани от големите компании, които искат да сплотят своите екипи. Те ги използват с цел тийм билдинг, а какъв добър начин за сплотяване на екип от една забавна и предизвикателна игра, където трябва да се взимат бързо важни решения, от които зависи “оцеляването” на отбора.

Кратка история на ескейп стаите

Ескейп стаите придобиват най-голяма популярност през 2010г. Популяризират се главно в  САЩ, Азия, Европа, Австралия. През 2015 г. гр. София постепенно се трансформира в един от световните центрове с многобройнивисоко-технологични и оригинални ескейп стаи. В началото на 2016 г., в България вече има повече от 80 стаи на загадките, 64 от които се намират в София.

В края на 2015 г. по света има над 2800 ескйп стаи, а в САЩ дори се появява телевизионно риалити предаване, което отразява събитията в стая със загадки. Телевизионният формат събира почти 400 хиляди зрители пред екраните. Този вид забавление продължава да набира популярност и си извоюва името на модерна игра, тъй като има едновременно интелектуален и приключенски характер.

Загадките в стаята  могат да бъдат от разнороден тип. Те могат да са логически, математически, от лингвистичен характер, Съдателите на ескейп стаи се стараят да измислят все по-нови загадки и декори, за да се поддържа интереса на феновете и винаги да има какво ново да предложат като изживяване.

Едно от най-важните неща да направим, ако искаме да победим в подобна игра е да поддържаме отборния дух и да се заредим предварително с положително настроение и нагласа. В крайна сметка целта е да разпуснем и да забравим за момент напрегнатото си ежедневие.

 

Загадки и жанрове

Жанровете при  ескейп стаите продължават да бъдат динамични и непредсказуеми, благодарение на гения на разработчиците на ескейп игри.Тестват се различни умения като наблюдателност, бързина, логическо и креативно мислене, както и умение за работа в екип.

Вдъхновение за създаването на ескейп стаи създателите черпят от видео игри, известни екшън, криминални и хорър филми,  исторически събития, реални факти или просто от свое предишно участие във вече съществуваща игра.

Какъв е изживяването в една ескейп стая?

 

Ескейп стаята е стая със специален декор, в която имапоследователност от загадки и пъзели, които създателите на ескейп стаята предварително са създали. Ескейп играта обикновено може да се играе от екип от двама до шестима човека, но в някои игри броят на играчите може да стигне 10.

Ескейп играта се играе в реално време като продължителността е 1 или 2 часа. През този период от време екипът от играчи бива заключен в стаята, където трябва да решава различни пъзели и загадки. Ако успее да се справи със загадките преди изтичането на 60-те минути, то екипът е победител.

Според проведени в Китай анкети, ескейп стаите са предпочитан начин за забавление за студенти или стресирани млади професионалисти с натоварена програма. Тъй като играта носи много вълнения и емоции, това не само не ги натоварва, а всъщност им помага да избягат от реалносттапо един уникален начин – надпреварвайки се с времето.

Важно е да споменем, че ескейп стаята непрекъснато се следи на камери от организаторите на играта, които понякога се включват с напътствия към играчите в случай, че някоя загадка ги е затруднила много.

Интересен факт е, че играчите в ескейп стаята подписват декларация, че след като излязат от стаята няма да издават тайните ѝ, за да бъде тя интересна и за следващите играчи.

Игрите в стаи на загадките се практикуват като форма на тиймбилдинг. Много компании избират да поставят служителите си в една по-предизвикателна и екстремна ситуация, в която различните им характери могат да се проявят. Ескейп стаите в действителност поставаят играчите в едни по-различни ситации от тези, с който се срещаме в ежедневието.Що се касае въпроса за децата, играчите трябва да са над 12-годишни, като малки деца се допускат само с придружител.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам