Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Настолни, компютърни игри или ескейп стаи

Настолни, компютърни игри или ескейп стаи

Помните ли настолните игри, с които се забавлявахме като деца? После поотраснахме и навлязохме в света на компютърните игри, а малко след това се и появиха и ескейп стаите, които ни завладяха изцяло, тъй като ни предоставиха много нови възможности за забавления.

И днес, когато сме вече големи, а повечето от нас имат и деца си задаваме въпроса коя от тези игри ще е най-полезна за децата ни. Защото всяка една игра има както своите предимства, така и своите недостатъци.

Ако и вие се питате коя от игрите е подходяща за детето ви или за тиймбилдинга, който смятате да организирате скоро, попаднали сте на точното място.

Защото сега ще се опитаме съвсем безпристрастно да разгледаме предимствата и недостатъците на всяка една от трите вида игри.

Настолни игри

Ако някой не знае какво представляват тези игри да припомним… Настолните игри са игри, които се играят офлайн. По време на играта, чрез различни начини (било с въпроси, хвърляне на зарове или друго) участниците в играта се опитват да победят противника предвиждайки ходовете му или отговаряйки по-бързо и вярно на въпросите от играта.

Едно от основните предимства на тези игри е, че са евтини като цена, а можете да играете на тях дълги години занапред.

За да играете на настолна игра не ви е необходим интернет, нито дори електричество. Можете просто да сложите играта в куфара и да играете когато и където поискате.

Другото важно предимство на тези игри е, че можете да играете цялото семейство и така да не губите връзка с децата си.

По време на играта можете да виждате противника си, да се опитвате да отгатнете стратегията му и да се забавлявате напълно искрено. Можете да прекъснете играта, когато решите и после да я продължите точно оттам, откъдето сте я прекъснали (дори и това да е след месеци).

Недостатъците на настолните игри не са много, но все пак…

За да се играе на настолна игра трябват точно определен брой хора. Ако желаещите да играят са повече, някой трябва да остане само наблюдател.

Понякога е трудно да се избере настолна игра, която да е интересна за всички участници и това може да развали удоволствието от играта.

И все пак… Настолните игри са подходящи за деца, защото:

  • създават социални умения;
  • децата се научават на логическо мислене и толеранс;
  • развиват креативното им мислене.

Компютърните игри при децата | Escapebansko.bgКомпютърни игри

Компютърните игри са вид видео игри, за които се изисква участниците да имат компютър, добър интернет и разбира се закупен софтуер на играта. Този вид игри се играят онлайн и могат да се играят както самостоятелно, така и в т. нар. мрежа.

Като предимства на компютърните игри можем да посочим следното:

Подобряват концентрацията

По време на играта човек се концентрира и фокусира върху действията, които трябва да предприеме, за да премине на следващото ниво от играта, а това развива паметта и способността за концентрация не само по време на компютърната игра, но и в живота.

Премахват стреса

Когато човек е под голям стрес, започне ли да играе, играта го увлича и той се отпуска и се освобождава от натрупания стрес. Доказано е също така, че компютърните игри помагат на самотни хора да не изпаднат в депресия.

Повишават творчеството и координацията

Компютърните игри изискват бързина на ръцете, очите и бързо мислене, а всичко това води до подобряване на координацията и формиране на нестандартно и креативно мислене.

Недостатъци:

Разхищават времето

Този вид игри са силно пристрастяващи и човек не усеща как отлита времето, което е изкарал пред монитора. Многото часове пред компютъра е много голям проблем за децата и студентите, които вместо да залягат над уроците или лекциите играят с часове. Това разхищение на време се отразява не само на социалните контакти, но и на оценките в училище и в университета.

Могат да се появят проблеми със здравето

Дългите часове изкарани неподвижно и взирайки се в монитора могат да доведат до болки в гърба, главоболие, проблем с очите, затлъстяване и други.

Промяна в поведението

Друг проблем при компютърните игри е, че при някой хора и особено при децата се наблюдава промяна в поведението. При голям процент от подрастващите се засилва агресивното поведение, незачитането на личността, асоциално поведение и други.

Ако трябва да бъдем напълно откровени, компютърните игри имат повече негативи, отколкото позитиви и не се препоръчват за деца. Що се отнася до това дали са добра идея да бъдат включени в тиймбилдинг, отговорът е отрицателен, тъй като целта на тиймбилдинга е да се създаде връзка и доверие между членовете на екипа, а при компютърните игри това е по-скоро невъзможно.

Ескейп стаите при децата | Escapebansko.bgЕскейп стаи

Escape room или стая на загадките е забавна и интересна игра, която се играе офлайн и в реално време. Участниците биват заключени в стая, от която трябва да излязат за 60 минути решавайки логически, математически или лингвистични загадки заедно. С решаването на всяка загадка като екип се доближават все повече до победата.

Предимства на ескейп стаите

  • Едно от най-големите предимства на ескейп стаите е това, че те са подходящи както за тиймбилдинг, така и за деца.
  • За разлика от настолните и компютърните игри, при които участниците се опитват да победят противника, при ескейп стаите играта е отборна и за да успеят, всички участници трябва да работят заедно.
  • Освобождават от натрупания стрес, вдигат адреналина и участниците се зареждат с много положителна енергия.
  • Засилва се концентрацията, логическото мислене, а това е много полезно особено за децата, тъй като изградените навици от игрите в ескейп стаята им помагат в училище.
  • Ескейп игрите са отборни игри и всяка минутка изкарана в играта забавно преживяване. Почти 100% от хората, които са посещавали ескейп стая излизайки изказват задоволство от преживяването и споделят, че са създали още по-здрави приятелства с останалите от участниците.
  • Развиват въображението. Ескейп стаите пресъздават сюжети, в които освен логическо мислене се развива и въображението. По време на играта и децата, и възрастните се освобождават от задръжките и разгръщат потенциала и въображението си на макс.

Като недостатъци на ескейп стаите можем да посочим единствено, че и при тях има определен лимит от хора, които могат да играят заедно и че играта продължава само 60 минути.

Цената на една игра в ескейп стая е по-висока от цената на една настолна игра, но е доста по-ниска от цената на една популярна компютърна игра.

Опитахме се да разгледаме настолните, компютърните игри и ескейп стаите и да ви запознаем с техните плюсове и минуси, за да можете следващият път, в който се зачудите как да забавлявате детето си или коя игра да включите в предвидения тиймбилдинг да вземе по-лесно решение.

Надяваме се, че сме успели да ви помогнем!

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам