Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаите и технологията на виртуалната реалност

Ескейп стаите и технологията на виртуалната реалност

Безспорен факт е, че още от самото си създаване стаите за загадки се превърнаха в тотален хит по целия свят. Затова сме сигурни, че дори и все още да не сте се пробвали в разкриването на загадки в някоя от стаите във вашия град, то поне сте чували за невероятните емоции, които предизвикват тези стаи във всеки, който е решил да се позабавлява и да „изпусне” парата за един час.

В страната ни работят много подобни стаи, всяка от които е на различна тематика, с различна трудност и предназначена за различна възрастова група.

Колкото и да са различни обаче, всички ескейп стаи си приличат по едно - могат да те накарат да забравиш всичките си проблеми поне за малко и да се впуснеш в приключение, което няма аналог.

Какво е общото между всички класически escape rooms?

Всички имат собствен и уникален сюжет

Сюжетът е много важен за играта, тъй като играчите трябва да се потопят максимално бързо в разкриването на загадката. Историите могат да бъдат много и различни - от търсене на съкровища, мистерии, заплетени мисии, бягства от тъмници, до експедиции в Космоса или дълбоко в недрата на Земята. Добре измисленият сценарий на ескейп стаята дава възможност на всеки играч да се превъплъти в героите и да усети по-силно тръпката от играта.

Релевантен на сюжета декор

Подходящото обзавеждане е от голямо значение за пресъздаването на загадката, която трябва да бъде разкрита. За декор се използват различни мебели, въжета, механични или електронни елементи, чрез които се въздейства на сетивата на играчите, които само след 5 минути изкарани в стаята напълно се потапят в сюжетната линия.

Специални ефекти

Специалните ефекти са задължителни, тъй като усилват напрежението, вдигат адреналина, който кара сърцето да препуска по-бързо от обичайното. Класическите ескейп стаи обикновено използват няколко вида специални ефекти, в зависимост от сюжета и сложността на загадката.

Напълно безопасни са

Без значение от сюжета, сложността и технологиите, които се използват в escape rooms, те са напълно безопасни и подходящи за всички възрастови групи играчи.

Време за разкриване на загадките

Макар, че има ескейп стаи, в които играта може да има по-голяма продължителност, при 95 % от стаите времето за разгадаване на загадката е точно един час.

Как работи ескейп стаята | Escapebansko.bgКак работи една ескейп стая?

Независимо от историята или сложността, всички прогресии в ескейп стаите се основават на взаимодействието между играчите и околната среда.

Отборите влизат заедно в стаята, която се заключва, а времето за което трябва да успеят да се справят започва да тече. За един час участниците трябва да се справят заедно с всички загадки, да намерят правилните отговори и да сглобят парченцата от пъзела, пред който са изправени.

Максималното въздействие и ефект се допълва от специалните ефекти или технологиите за виртуална реалност.

За подсилване на ефекта от загадката, класическите ескейп стаи задължително са оборудвани с:

  • Главен компютър - той следи състоянието на всички приспособления и сензори, разположени в стаята. Когато играчите достигнат до правилното решение на загадката, компютърът реагира на правилния отговор със звуков, аудио или светлинен ефект.
  • Осветление - освен ако не е чисто естетично, светлинните ефекти играят голяма роля в разкриването на загадките. Силата и цвета на светлината показва дали играчите се движат в правилната посока или не.
  • Аудио - доста често по време на играта се включват различни аудио ефекти, в които има скрито послание и допълнителна помощ за разрешаването на загадката.
  • Механични ефекти - това най-често са скрити брави, бутони, плочи, които играчите трябва да открият по време на играта, за да преминат на следващия етап от загадката.

Технологиите, които се използват в escape rooms могат да бъдат различни в зависимост от сюжета и сложността на загадката. Някой ескейп стаи залагат на стандартните технологии, докато други се възползват от възможностите, които им предоставят новите технологии за виртуална реалност. Споменахме технологиите за виртуална реалност ненапразно, а поради една напълно конкретна причина.

Ескейп стаите и виртуалната реалност

С навлизането на новите технологии, чрез които можем лесно да се пренесем в една друга реалност, беше почти невъзможно да не се „срещнат” класическите escape rooms и технологиите за виртуална реалност, за да направят стаите за бягства още по-вълнуващи и забавни.

Как новите технологии се вписват в класическите стаи за загадки?

Представете си, че влизате в една класическа ескейп стая с вашия отбор. Отново имате определена сюжетна линия, различни загадки, които трябва да решите и време от един час, в което да се справите с отбора и да излезете от стаята. До тук всичко е напълно стандартно, нали?

Ако към всичко това обаче прибавим VR (virtual reality) технологията, освен тръпката от разкриването на загадката ще прибавим още малко адреналин и емоцията в играта.

Какво е VR (virtual reality) технология?

Най-общо казано, VR представлява вид хардуер, чрез който играчът буквално може да „прескочи” от реалния във виртуалния свят.

Технологии в ескейп стаите | Escapebansko.bgКакво е AR (augmented reality) технология?

За разлика от VR, при която реалистичният ефект се постига най-вече заради специалния хардуер, който следи движенията на тялото на играча и ги пренася върху аватара му, то augmented reality технологията е насочена към разпознаването на различни обекти.

В ескейп стаите се използва тъкмо augmented reality технология, която дава възможност да бъдат наслагвани и добавяни различни компютърни изображения, които да пренесат играта на едно много по-вълнуващо технологично ниво.

За разлика от класическите стаи за загадки, в които екипите влизат в стаята офлайн и разкриват загадките по познатия ни начин, то в ескейп стаите с виртуална реалност играчите влизат в стаята, слагат AR очилата и пред тях се разкриват страхотни възможности и съвсем нови предизвикателства, като това да летят в безтегловност и други, които в една класическа стая не могат да бъдат реализирани.

При това ново поколение escape rooms дори не се налага всички играчи да се намират на едно място, за да играят заедно. Достатъчно е просто всеки играч да има очила за виртуална реалност, моушън контролери, които следят движенията на тялото му, слушалки и мощен геймърски компютър.

И да, най-важното - специално разработен софтуер за ескейп стая с виртуална реалност.

Ефектите, които могат да бъдат постигнати с подобен вид технология са напълно реалистични, а играчите могат да насладят максимално на магията на виртуалната реалност.

Разбира се, тези технологии се прилагат все още в много малък процент от ескейп стаите, тъй като от една страна оборудването е доста скъпо, а от друга страна - голяма част от играчите предпочитат да играят изцяло офлайн.

Съвсем скоро обаче всеки един от нас, който иска да тества авантюристичния си дух, може да избира дали да се впусне в приключението в класическа или ескейп стая с добавена реалност.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам