Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Какво представляват ескейп стаите?

Какво представляват ескейп стаите?

Безкрайни приключения и изненади

 

Ескейп стаите вече десетина години са много популярни по света и са сред хитовете в развлекателния бизнес. Наричат ги стаи със загадки, пъзел стаи, стаи с трикове и др. Те предлагат приключенски игри с най-различни сюжети.

Подробности за перипетиите в отделните стаи обаче не се съобщават - те са търговска тайна, за да не се изгуби елементът на изненадите. Участниците дори подписват декларация, че няма да разгласяват детайли от сюжета.

Най-общо казано, отбор от двама до шест души бива заключен в една стая сред множество загадки, мистерии, препятствия, следи за подсказване, и играчите за един час трябва да намерят верния път как да излязат от капана. Сюжетите на практика са безкрайно разнообразни. Те дават възможност човек да се отърси от еднообразното всекидневие, да се вживее в един паралелен свят и да се забавлява. Това е много добър вариант за освобождаване от напрежението.

Отборът може да попадне на приключения с мистерии и загадки като при Индиана Джоунс например. Или да трябва да направи детективски разследвания като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро. Или да попадне в криминална ситуация, шпионска или напълно фантастична история в друго измерение. При по-сложните игри интригата се развива и в подсюжетни линии.

Действието може да се развива в най-различни епохи, включително и в бъдещето. Има сюжети, вдъхновени от филми, от книги, действителни случаи, компютърни игри. За разлика от компютърните игри обаче, тук има пряк личен контакт с партньорите.


Бягство от еднообразието и стреса за всички вкусове

 

Някои специалисти коментират, че интересът към ескейп стаите до голяма степен е свързан с така наречената "дигитална детоксикация". Хората са пренаситени от виртуално общуване и избират истинския, пряк, реален контакт в действията и преживяванията.

Отбор Awesome преминал успешно ескейп стая | Escapebansko.bg

Според специалистите, едночасовото забавление в паралелния свят на ескейп стаите, е много възстановяваща почивка за хора, чиято работа е в непрекъснато напрегнато изпълнение на задачи и срокове. Наблюдения, проведени в Китай показват, че стаите със загадки са популярни сред студенти и млади служители, претоварени с работа, които с екшъна и вълненията в стаите, се разтоварват.

При ескейп стаите има игри за всякакви вкусове - включително и за любителите на страшни истории, които не са за всеки. За тях обаче организаторите предварително оповестяват какъв тип стаи са и деца не се допускат. Но и в "най-страшните" стаи не бива да се забравя, че това е игра за вдигане на адреналина, забавление, в което всъщност в крайна сметка няма нищо страшно.

Ако някой от участниците реши да напусне по което и да е време, ще му бъде отворено и той ще излезе. Това е гарантирано, защото техническият екип на играта постоянно наблюдава участниците с камери и се съобразява с решенията им. Случва се също така и да подскаже, ако отборът изпадне в затруднение.

Трябва да се отбележи, че преждевременното напускане е по-скоро теоретична възможност, от която на практика хората много рядко се възползват - обикновено заради здравословен проблем или фобии като клаустрофобия например. Обикновено участниците са увлечени в играта и с желание играят до края на екшъна.

 

Напълно реалистична обстановка

 

Характерно за стаите с трикове е, че в която и епоха да е действието, и на което и да е място, обстановката в този паралелен свят винаги е напълно реалистична с атрактивни визуални и звукови ефекти благодарение на съвременните технологии. Например светът на ескейп стаите в Банско - Ескейп Банско, предлага Египетска стая и Хакер стая, които са в Апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс.

Красиви ескейп стаи в Лъки Банско | Escapebansko.bg

В Египетска стая на ескейп Банско играчите попадат в напълно реалистична атмосфера на древния Египет, сред тайните, мистериите и загадките на фараоните, които ще трябва да разгадаят, за да излязат от пирамидата. Египетска стая е много развлекателна, тя е подходяща и за по-малки деца - от 6 до 12-годишни, като това я прави първата в България от този вид.

Хакер стая в ескейп Банско ще ви даде възможност да се вживеете в надхитряването на системата и да се измъкнете като истински хакери. Хакер стая в ескейп Банско също е подходяща за деца, но по-големи - над 8- годишни, и възрастни.

 

Логическа мисъл и екипност

 

За ескейп стаите трябва да се знае, че не се изисква физическа сила или някакви специални умения, квалификации и т.н. Всичко е въпрос на наблюдателност за откриването на подсказващите следи и знаци, бърза реакция за решаването на възникналите задачи, ориентация за време и пространство. И - разбира се -логическа мисъл, която да обобщава и реди правилния "пъзел" от верни решения, докато отборът стигне до изхода и излезе като победител.

Отбор малки и големи в ескейп стая | Escapebansko.bg

За успеха в стаите със загадки е важна екипността - това е отборна игра не само защото ще е трудно за сам човек, а и защото е по-интересно да споделиш емоцията на живо. Тази екипност прави стаите-пъзели подходящи и за семейства, и за приятели, и за колеги от работа. Участниците се вживяват в приключението в непознатата реалност с редица изненади, където те са главни действащи лица, разчитайки на личните си качества и умения. По този вълнуващ начин се откъсват напълно от еднообразието и проблемите си във всекидневието.

 

Ескейп стаите са много подходящи и за тиймбилдинг

 

Играта в пъзел стаите отнема стреса и отпуска въображението, а при мобилизацията в екшъна, някои от участниците може да проявят непоказвани в рутинната работа качества - инициативност, новаторско мислене, защо не и лидерство. Затова много компании - големи и по-малки, използват ескейп стаите за тиймбилдинг.

Красива ескейп стая Хакер в Лъки Банско | Escapebansko.bg

Игрите с екстремни ситуации сплотяват неформално служителите, подобряват нагласите и уменията за работа в екип, създаването на отборен дух. Не на последно място е и пълноценната отмора от напрегнатата работа.

Показателно е, че гиганти като Google, Facebook, Twitter, включват ескейп стаите в програмите си за груповите занимания за сплотяване на екипите. Стаите пъзели се ползват и от най-различни по мащаб фирми по цял свят.

 

Огромна популярност, гигантски размери

 

Има различни твърдения откъде и кога са тръгнали ескейп стаите. Едното е, че първата ескейп игра е Силиконовата долина през 2006 година. Според тази версия, първата ескейп игра е дело на група програмисти, вдъхновени от романите на Агата Кристи. Другата версия е, че ескейп игрите започват през  2007 година в Япония, като пионер е издателската компания Scrap.

Така или иначе, развлекателният бизнес бързо включва ескейп стаите и интересът към тях расте лавинообразно през годините. Дори се развива в нови, гигантски форми. Игри, развити  въз основа на концепцията на стаите с трикове, започват да се провеждат с хиляди участници на цели стадиони. Започва да се излъчва и  телевизионно риалити шоу с близо 400 000 зрители, което проследява перипетиите в пъзел стая. Ескейп стаите бързо се разпространяват на всички континенти.

Напливът у нас е голям, регистрацията - поне 2 седмици предварително.

У нас ескейп стаите навлизат преди две-три години и интересът към тях също расте бързо. Ескейп Банско веднага стана хит сред атракциите през зимния сезон в Банско, след като Египетска стая и Хакер стая отвориха врати на 12 януари.

Отбор Клеопатра в ескейп стая | Escapebansko.bg

Обикновено хората заделят уикенда, за да се забавляват в ескейп стаите, през почивните дни напливът е най-голям. Затова за Ескейп Банско - Египетска стая и Хакер стая, ако  ще се играе през някой уикенд, е добре резервациите за Египетска стая и Хакер стая да се направят поне една-две седмици напред.

Освен това Ескейп Банско - Египетска стая и Хакер стая, предлага отстъпки през седмицата - 20 процента намаление за Египетска стая и Хакер стая в понеделник, вторник и сряда.

Участниците трябва да са в чакалнята на Египетска стая и Хакер стая 15 минути преди старта на играта, за да бъдат инструктирани, да получат отговори на въпросите си и да ползват санитарни помещения, преди да бъдат заключени за един час. След това започват екшъните в света на ескейп Банско.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам