Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Кои са най-ексцентричните ескейп стаи в света?

Кои са най-ексцентричните ескейп стаи в света?

Представете си, че сте в заключено пространство, времето е ограничено и трябва да активирате на макс собствените си умения, знания и логика, за да се спасите. Ситуацията пресъздава основната идея на всяка една от ескейп стаите,добили популярност като Стаи на загадките. В последните години те са тотален хит сред млади и по-възрастни хора в целия свят. 

Какво свързва ескейп стаята с компютърните игри 

Всъщност това е форма на игра в реално време. В класическия си вариант може да участват от двама до десет играчи.Целта им е “да се спасят” от магическата стая, решавайки поредица от загадки - математически, логически, граматически или такива, които изискват:

  • ориентация
  • логика
  • наблюдателност
  • съобразителност
  • креативност. 

Модерната“гимнастика на ума”евдъхновена от компютърна игра, създадена през 1980 г. Оригиналът пресъздава затвор, от който играчите трябва да избягат, като използват само елементи и предмети от заобикалящата ги среда. Преди десетина години този тип игри започват да събират все повече почитатели в САЩ, Азия, Австралия и Европа. 

От 2015 г. насам България също се нарежда сред световните центрове с множество високотехнологични и оригинални ескейп стаи. Същата година в света вечефункционират над 3000 стаи на загадките,а днес броят им е многократно по-голям. 

Междувременно в Америка се появява и риалити тв шоу, което проследява онлайн игрите в различни магически стаи. В Ню Йорк и Сан Франциско пък се провеждат ескейп фестивали и феновете на това забавление не спират да се увеличават. Обяснението е просто -непредсказуемостта и приключенският елемент на играта са неща, които се харесват на повечето хора, независимо от пол, възраст и социален статус. 

Междувременно стаите тук-таме се променят. В някои от тях започват да се допускат едновременно повече участници в една игра, а времето за разрешаване на “загадките” варира от един на два часа. Но като цяло познатият формат си остава не много променен навсякъде по света. 

Единственият проблем е за създателите на ескейп стаите, които все по-често са изправени пред нелеката задача да измислят по-интересни предизвикателства за играчите. 

Източник на идеите им са електронни игри, филми, книги, исторически събития и фантастични сюжети. Историята за всяка стая си остава най-вълнуващият и привличащ елемент в поредното “бягство от реалността”. 

Кои са най-ексцентричните ескейп стаи в света?

По- и най ексцентрични ескейп стаи по света 

Първо се отправяме зад океана, за да стигнем до Тексас, Америка. Там се намира една от най-странните Стаи на загадките, наречена “Предизвикателство”. 

Името по-скоро не създава усещане за невероятно приключение, но то е гарантирано от невероятния сюжет на играта.На кораб в открито море проникнат крадци. 

Целта им е карта на съкровище, която капитанът предвидливо обаче е подменил с фалшива. Участниците в играта трябва за един час да открият оригинала, ако не искат да бъдат изхвърлени зад борда. 

“План за бягство”се нарича друга популярна стая, намираща се в в Лондон. Ситуацията е базирана на събития от Втората световна война. Всъщност играчите попадат в “лагер”, чиято врата се отваря със сложен код, скрит в отделните елементи на сложен пъзел. 

Предизвикателства във задачите идват от множеството подвеждащи елементи в стаята и от дебнещите опасности. Пространството е изпълнено с фалшиви изходи, зазидани прозорци, скъсани въжета и объркани отговори. Времето за излизане от стаята е 60 минути.

Пак в английската столица Стая на загадките забърква в играта не кого да е, а самият Уинстън Чърчил. Участниците трябва да разгадаят нацистки код, за да спасят света. “Пробив на мисията”е името на интересната ескейп стая. Тя пресъздава обстановката в станция от лондонското метро. 

На Стария континент едно от най-големите ескейп пространства се намира в Милано. Толкова е голямо, че в една от игрите “Саботаж” паралелно се състезават три отбора. 

Те се намират в три различни стаи, но са изправени пред една и съща адреналинова ситуация. А тя е да проникнат във военна база, където е разположена ядрена ракета. Нейното изстрелване трябва да бъде предотвратено, за да не избухне Трета световна война. 

Пак там се играе „Кошмар”.В стаята основното предизвикателство пред участниците е да съберат в рамките на час елементите вода, огън, въздух и земя. 

В Германия едни от най-популярните стаи са „Отвличането”и „Хофман”. Сюжетът на първата е терористи, които заплашват света с опасен вирус, а лекарство срещу него се разработва от известен учен. Проблемът е, че той ненадейно изчезва. 

Предполага се, че е отвлечен от престъпната група, а задачата на играчите е да открият учения.Втората игра е доста сходна на първата, но тук участниците в стаята трябва да довършат научната работа на професора. Само така ще могат да победят и спасят света от евентуална пандемия. 

В Париж почитателите на ескейп стаите имат възможност да се превъплътят в ролята на легендарния Шерлок Холмс поне за час.Подобно на популярния герой, те също ще са изправени пред мистично престъпление. 

Различни детайли в стаята помагат на участниците да се върнат назад във времето и да се потопят в характерната за тогава атмосферата. Декорация, различни вещи и облекла им помагат да се превърнат в истински познавачи на заплетени истории.

„Тайната на Ватикана”,както подсказва името на стаята, ни пренася в Рим. Точно в италианската столица почитателите на мистериите трябва да разгадаят хилядолетна тайна като от трилър на Дан Браун. Играта е същинско логическо предизвикателство на ума. Същевременно тяизисква съобразителност и познания за историята, религията,Вечния град и човешките страсти.  

Ескейп стаята „Египет”също предлага един различен свят на древна култура. Намира се вхотелския комплекс Лъки Банско СПА & Релакс. В последните години България съвсем заслужено е част от мрежата на световните стаи на загадките. 

Уникална е и втората стая в Банско, наречена „Хакера”.Всеки отбор може да включва от двама до шестима играчи, които ще бъдат изправени пред логически пъзел, за да проумеят действията на компютърния престъпник. Самите играчи не е необходимо да са IT-специалисти, достатъчно е да са съобразителни и креативни. 

Кои са най-ексцентричните ескейп стаи в света?

 

Едночасовите логически игри са все така предпочитани от децата. Понякога те са черешката на детския купон. Но сред феновете на „загадките” много често са хора с напрегната работа, които искат да избягат за малко от напрегнатото ежедневие. Оказва се, че поставени в нетрадиционна обстановка и пълна мобилизация на ума, те най-добре се освобождават от стреса.  

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам