Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

Ескейп стаите са 60-минутни приключенски игри в реалния живот.

Те са известни още като игри за бягство, в които екип от двама до шестима играчи съвместно откриват улики, свързват пъзели, изпълняват задачи, решаватзагадки и гатанки и откриват вещи, водещи стъпка по стъпка към разплитането на загадката. И всичко това, освен че предизвиква логичното мислене, носи голяма наслада и забавление.

Целта често е да се избяга от мястото на играта, от самото помещение. 

Име на играта, „Escape Room”,означава буквално сложно начинание, означаващо „бягство от стая“ или „стая за бягство”.

Игрите са предизвикателни и някои групи не успяват да излязат навреме. Не бива да се безпокоите – в края на 60-те минути гидът отключва стаята и пуска участниците навън. През останалото време, ако твърде много се затруднявате с някоя загадка, можете да помолите за жокер и със сигурност ще ви бъде предоставен.

В една ескейп стая участниците са достатъчно подсигурени. Вратата най-вероятно е наистина заключена, но това не е притеснително, тъй като за всяка стая има камера. През нея отборът бива наблюдаван от гид за определеното помещение. Именно той дава допълнителни насоки, ако екипът изпитва затруднения, и след изтичане на времето или при спешен случай отключва вратата.

Умения, които са необходими на участниците, за да избягат от стаята

  • Организация. Смисълът на стаята за бягство е, че никога не е лесно.
  • Комуникация и слушане. Комуникацията и активното слушане са ключови за решаването на мистерията.
  • Остро наблюдение.
  • Търпение и спокойствие
  • Комбинация от логическо и творческо мислене.
  • Управление на времето.

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

Безопасността в ескейп стаите е задължителна. 

Под безопасност се има предвид спазването на всички изисквания, които е препоръчително да се спазват във всяка стая за бягство. Те са: провеждане на инструктажи преди започване на играта, карта на пътища и схеми за евакуация, камери за наблюдение, наличие на пожарогасители, бърза реакция при инциденти и др.

  • Преди старта на всяка игра участниците е необходимо да бъдат инструктирани какво и как могат да правят в стаята.
  • Както на всяко друго място, което е затворено, така и в ескейп стаите има карта на пътища и схеми за евакуация.
  • По време на лутането в ескейп стаите, професионален екип наблюдава играта и подсказва, в случай че някой има нужда от помощ в определен момент. Подсказките могат да бъдат видени на специални монитори, поставени в стаите, като могат да бъдат на български или английски език.
  • Наличието на пожарогасители и предпазни атрибутие задължителен елемент за безопасността не само на ексейп стаите, а на повечето закрити помещения.
  • Бързата реакцияв случай на инцидент в ескейп стаите е особено важна, затова екипът на ескейп стаята е винаги подготвен за тези обстоятелства с необходимите средства и действия, които могат да се предприемат.

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

7 съвета за безопасност в една ескейп стая

Стаите за бягство предлагатуникален вид развлечения на живо. Те са забавни, вълнуващи и социални, плюс това водят до съвсем ново измерение на игрите. С толкова много чудесни стаи за бягство в близост до вас, лесно е всеки да влезе и да изпита усещането, което създават. 

Но е важно да запомните, че все още сте в стая и бъдещето на света не е заложено в нея, така че трябва да се грижите за себе си и приятелите си. Затова имайте предвид тези добри съвети за безопасност!

Носете удобни дрехи

Понякога ще трябва да пълзите по пода и да надниквате под масите, килимите и рафтовете, така че облеклото ви трябва да е удобно и достатъчно широко. Носете това, което обикновено вземате със себе си, когато излизате на непринудена разходка или на кафе. Не слагайте високи токчета или супер тесни тениски. Освен това, нищо прекалено изискано – може да го повредите или да го закачите на нещо в тъмното.

Подгответе се да виждате и в тъмнотo

Помещенията за бягство обикновено имат слабо осветление поради общата драматична атмосфера, но понякога те могат да бъдат напълно тъмни. 

Доставчиците науслугата Escape room винаги са предпазливи да ви оставят в пълна тъмнина, така че е вероятно това да се случи за ефект или само за кратък период от време. Но когато все пак се случи, от вас зависи да внимавате в тъмното и да не счупите нещо или да не се нараните, а да внимавате и за приятелите си. Не искате изтръпнали пръсти на краката или натъртени ръце, нали?

Грижете се за личните си вещи

Някои евакуационни стаи иматспециални шкафчета, където можете да оставите нещата си. Но където това не е предвидено, ще трябва да внимавате за личните си вещи. 

Не оставяйте мобилния си телефон, портфейла или кредитните си карти в джобовете на палтото, висящо на закачалката в чакалнята, където всеки може да се добере до тях. А за тези от вас, които имат портмонета и чанти, ако не искате да ги носите със себе си, винаги можете да помолите служител да наглежда нещата ви.

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

Внимавайте за остри предмети

Обикновено в стаите няма остри предмети, но в случаите, когато има, например, отварачка за писма или швейцарски нож, използвайте ги с повишено внимание. В други случаи, ако в стаята има счупено или повредено оборудване, внимавайте за остри ръбове. 

Понякога игрите на живо са толкова забързани и вълнуващи, че е лесно да забравите, че все още сте само в игра, а не на мисия за спасяване на света. Дръжте се предпазливо и внимавайте за остри предмети.

Стойте далеч от прозорците

Ако стаята има прозорци, не ги отваряйте. Няма нужда да се навеждате и да гледате навън. На първо място, там няма следи, важни за играта, ние го гарантираме. На второ място, ако трябва да излезете от помещението спешно, има и други начини. Ескейп стаите винаги разполагат със системи за незабавно излизане от стаята. Не е нужно да минете през прозореца.

Внимавайте с електрическите контакти

Не пъхайте пръстите си в електрически контакти. Никой никога не би поставил следа в електрически контакт. 

Не използвайте сила!

Не се опитвайте да съборите тапета, да чупите нещата или да се качвате на рафтове. Ще се изненадате колко много управители хващат гостите си, опитващи се да се изкачат през тавана. Ако започнете да използвате стаята по начин, по който не трябва да се използва, има вероятност да пострадате. Това е златното правило на стаята за бягство – използвайте мозъка си, а не сила.

Като цяло стаите за бягство са супер безопасни. Единствените неща, които обикновено ще намерите там, са страшни реквизити, преследващи сценарии и пъзели, които могат „да ви изкарат акъла” от страх. Но в редките случаи, когато има нещо опасно, моля, запазете самообладание, за да може всеки да си прекара добре.

Посетете най-близката ескейп стая и не забравяйте да сте в безопасност!

Нашата гореща препоръка е всеки, който посещава Банско, да се отбие до ескейп стаите на 5-звездния хотел „Лъки Банско Спа & Релакс” и да опита да завърши това предизвикателство за време под 1 час. Това ще бъде вашето лично удовлетворение!

Лъки Банско предлага две ескейп стаи за забавлението на гостите си:

Как се гарантира безопасността за участниците в ескейп стаите?

Стаите работят само в периода от януари до март.

Това е забавление, което възпитава в екипност, кара те да се чувстваш част от отбор, за чиято победа трябва да поработиш.

Бъдете любопитни и смели, „Лъки Банско“ ще се погрижи за останалото!

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам