Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

Чудите се как да се забавлявате със своята компанияот приятели сега, когато повечето клубове са затворени или доста ограничени? Търсите начин все пак да проведете тийм билдинг, въпреки че всички масови събития са непрепоръчителни? Предлагаме ви една нестандартна алтернатива за прекарване на времето, която има потенциал да се превърне в любимата ви за 2020 г. – а именно, онлайн ескейп стаи.

Компютърните игринесъмнено са много забавни. За повечето от нас обаче е трудно да се вживеят твърде много в този тип занимания, вероятно защото се чувстваме някак си непривично, взирайки се в екрана на монитора, и не можем да дадем пълен полет натворческото си мислене.

На концентрацията ни пречат толкова много неща – от технологичните ограничения до способността ни да развихрим до такава степен потенциала на въображението си. Но нима е възможно да се забавляваме онлайн до такава степен, че да забравим за действителността? В създалите се обстоятелства ескейп стаите се наложи да се притекат на помощ на скучаещите, като успеят да пренесат нашата реалност обратно в интернет.

Появилата се през тази година пандемия от КОВИД-19 наложи кардинални промени в начина, по който хората живеят, работят и се забавляват. По цял свят тенденцията беше в посока дигитализация и виртуализация на почти всичко, което позволява това.

В някои отношения това етруден и времеемък процес, който крие доста подводни камъни. При други неща преходът обаче се случва доста по-естествено и предизвикателствата са дотолкова, доколкото разбира се, се налага да отделим време и инвестиции за технологичната изработка на ресурси за виртуална реалност. Точно такъв е случаят и при ескейп стаите, тъй като за тях дигиталното не е нищо ново.

Светът на компютрите и интернетвсъщност е първородното място на тази култура. Тя е възникнала в онлайн мрежата, така че тук се чувства напълно в свои води. Сега тя отново се завръща към природата на японските компютърни игри. Става въпрос заEscape или Exit Game, които стават популярни основно в югоизточна Азия в началото на века и вдъхновяват изобретяването на игра, в която действието се развива наживо. Сега те изживяват своя ренесанс в условията на епидемия.

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

Днес ще се опитаме да разгледаме въпроса

 

Защо онлайн ескейп игрите станаха толкова популярни?

Разбира се, отговорът не е еднозначен. Има няколко комплексни причини това да е така.

На първо място, това беше таймингът. Дълбокият локдаун не продължи твърде дълго, преди светът отново да премахне най-строгите ограничения. За щастие, не се наложи дълго време на организаторите на ескейп стаи да се адаптират към новата ситуация.

След известно време усилен процес по концепцията, дизайна, разработката и тестването, подобни игри бяха пуснати и бързо се превърнаха в хит навсякъде по света. Хората моментално ги харесаха и свикнаха с тях, като продължиха да им се наслаждават и след свалянето на карантинните мерки на много места.

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

 

Но какво всъщност е изживяването онлайн при ескейп игрите?

Това е виртуално пространство, много подобно на интерактивна игра, където влизаме и играем хора срещу компютър или истински играчи срещу друг реален отбор. Представлява нещо подобно на филм, в който виждаме себе си като един от героите и в който можем да взимаме решения за развитието на сюжета.

В технологично отношение, играта представлява много сложна система, която обаче е пригодена за управление от редовите потребители. Тя е много лесна за схващане от деца, които лесно възприемат подобна среда. Дори по-възрастните лесно ще бъдат готови да се възползват от интерфейса след само един кратък инструктаж.

Сами се досещате, че това, което прави една ескейп стая наистина добра, не е толкова интериорът на лабиринта или сложността на аудио-визуалните ефекти.

Тайната се крие най-вече в историята! Веднъж разгърнали правдоподобен и провокиращ фантазията сюжет, ще можем само да подсилим въздействието му благодарение на безкрайните възможности за специални ефекти, които ни предоставят компютърните технологии.

Още по-култовото е, че вместо да я ограничава,прехвърлянето на играта в интернет позволява на нейните организаторите наистина да размърдат въображението си, когато проектират ескейп стаи. Във виртуалната реалност всичко може да ни се струва дори по-истинско, отколкото е в действителност.

Магически свят, извънземни, холограми, подводен или космически декор – всичко това може да се постигне доста убедително с помощта на мултимедия. Любимите ни игри от детството също са перфектни за пресъздаване в онлайн среда. Вие и вашите приятели можете да се превърнете в култови виртуални герои. Нищо от това никога нямаше да бъде толкова истинско, ако не се бяха появили онлайн ескейп игрите.

В днешно време всеки знае, че виртуалната реалност е страната на безкрайните възможности. За разлика от класическите компютърни игри, при които дори и в режим на игра в „мрежа“, доста често ни се случва да се чувстваме сами, при онлайн ескейп стаите не е така. Те са подходящ начин да се забавляваме заедно с приятелите или дори колегите си.

През тези месеци, когато всички тиймбилдинги са отложени за едно по-добро време,ескейп игрите са едно от малкото неща, които все още можем да провеждаме – пък било то и в онлайн вариант. Това е особено добра новина за компаниите с международно присъствие и широка глобална мрежа от сътрудници, които сега вече могат да се опознаят и да се научат да работят по-добре в екип благодарение на компютър и интернет.

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

 

Работещите в ИТ фирмитеобичайно много си падат по ескейп сюжетите без значение от темата. Ако сте решили все пак да им организирате серия от задачи в областта на програмирането или информационните технологии, погрижете се нивото на трудност да бъде достойно за специалисти. Възможно е екип на „Човешки ресурси“ от фирмата да обедини усилия с някои членове на технологичните екипи, за да се разработи подходящ лабиринт.

Можете да и да разчупите правилата, като си направите игра, която изцяло се състои в създаването на самата игра, а после да я тествате върху не-технологичната част от фирмата. Професионалистите, които се занимават с провеждането на подобни събития, ще ви напътстват за това какво трябва да съдържат основните предизвикателства и сюжетът.

Въпреки всичките си негативни страни КОВИД-19 има донякъде потенциал да действа като инкубатор за ускорено развитие на нови бизнес идеи. Благодарение на ограниченията, някои от нас успяха да се възползват от възможността и да се протегнат към нови хоризонти. Бизнесът с ескейп стаите е изключително нов в глобален мащаб и тепърва очакваме да видим размаха на иновациите в него.

Онлайн ескейп стаи – какво всъщност представляват

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам