Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Защо да посетим Ескейп стая?

Защо да посетим Ескейп стая?

 Приключенският дух живее във всяко малко и пораснало дете. Не случайно Индиана Джоунс - археологът, решаващ загадки и измъкващ се невредим от всякакви ситуации, е в челните места на класациите за най-велики филмови герои за всички времена. Няма нужда да ходите в Индия или Южна Америка и да се забърквате в застрашаващи живота ситуации в търсене на изгубения кивот илимистичен кристален череп.

 

Може да откриете своето приключение и да го споделите със свои приятели, без да излизате извън България. Такава възможност дават така наречените Ескейп стаи (escape rooms). Те набират все по-голяма популярност, а почитателите на това забавление казват, че стаите на загадките, както още ги наричат, са магическо място, което те кара да се връщаш отново и отново. Тези, които още не са преживели първото си бягство обаче, сигурно си задават въпроса „Защо да посетим ескейп стая”.

 

Какви са плюсовете на ескейп стаите?

 

Първо, накратко да си припомним в какво се състои това приключение. Escape room е игра, в която обикновено участват от двама до шестима души. Вие и вашите приятели се оказвате затворени в стая, вашата задача е да излезете от там за определен период от време, обикновено не надвишаващ час.

 

Как да направите това? В стаята са скрити ключовете за всички заключени врати. Има и много подсказки и мини пъзели, които ръководят играчите.

 

Това е възможност за търсене на скрито съкровище на непознато място или за разгадаване на шпионски кодове и отваряне на брави и заключени кутии. Задачите могат да бъдат от различен характер -математически, логически, лингвистични и др.

 

Идеята е да се справите първо с малките препятствия, а след това да отгатнете голямата загадка и в крайна сметка да успеете да излезете навън. А може ли да се ​​изгубите? Категорично не, ако не успеете да се справите сами за определеното време, ще ви помогнат.

 

Всички улики са тук, те просто трябва да бъдат намерени. А времето тече много бързо, което качва адреналина.

 

Преживяването в ескейп стая е интелектуално предизвикателство. Разгадаването на ребуси изисква стратегическо и творческо мислене. Често се налага да се търсят нестандартни идеи и да се проявява хладнокръвие, и то в моменти, когато времето е недостатъчно. Наред с това стаите на загадките са отличен начин за развиване на логическото мислене

 

Стаите за бягство са възможност заекипна игра, за интересно прекарване на времето и съвместна дейност с близки хора. Може да участвате заедно с няколко приятели, с колеги или със семейството си. Общуването с останалите играчи е задължително условие за намирането на сполучливи решения. Това развива комуникационните умения и сплотява групата. Става ясно също кой има качествата на лидер, кой е най-креативен или организиран.

 

Необходими качества за работата в екип са толерантността и способността да изслушваме търпеливо другите, което всъщност е особено полезно и в реалния живот. Играта дава възможност всеки от групата да прояви най-добрите си способности, които в комбинация да направят бягството възможно.

 

Общуването ще продължи и след това, тъй като участниците ще имат общи спомени, а разборът на печелившите ходове и пропуските ще е интересна обща тема за всички.

Ескейп стая

 

Посещението на ескейп стаяе приключение,което може да си подарите по всякакъв повод. То може да бъде нестандартен начин да празнувате рождения си ден или семеен празник. Предизвикателството е особено подходящо за детско парти или интерактивен урок за ученици.

 

Играейки децата могат да придобият знания и полезни умения и да развият нови интереси. А защо да не изберем ескейп стаята и за терен на моминско или ергенско парти. Един тийм билдинг в тази нова и предизвикателна среда пък може да се окаже онзи тласък, който търсите, за сработването с колегите и придобиването на умения за решаването на сложни проблеми в екстремни условия.

С какво още привличат ескейп стаите?

 

В основата на загадките в заключената стая винаги има една основна тема, което дава възможност да се избере вълнуваща история според интересите и желанията на участниците. Някои сюжети са вдъхновени от филми или компютърни игри.

 

Може да ви се наложи да бягате от затвор или да попаднете в космическа станция. Ако ви интересува  древността, ще имате възможност да се върнете назад във времето и да се пренесете в Римската империя или в Египет по времето на фараоните.

Ескейп стая

 

Целият интериор на стаята ще съответства на избрания период, което помага за потапяне в мистериите. Ако искате да си вдигнете адреналина с елемент на уплаха, съществуват стаи с криминални загадки, потайни и дори зловещи на пръв поглед помещения. Любителите на модерните технологии пък могат да попаднат в Стаята на Хакера.

 

Логическият пъзел в нея трябва да помогне да се разгадаят плановете му и да се попречи на разрушителните му намерения. Хубавото е, че забавлението е подходящо за всички, защото не са необходими някакви особени компютърни умения. Както и при другите теми, и тук накрая побеждава логиката.

Ескейп стая

Всяка стая е уникална, със собствена атмосфера, уникални гатанки, задачи и трудности. Привлекателното на тази игра е, че е подходяща за хора от всички възрасти. В нея могат да се включат и съвсем малки любопитковци – например 6-7-годишни, ако са с придружител.

 

За препоръчване е групите да са колкото се може по-хомогенни по отношение на възрастта, за да може играчите да са равностойни и да е интересно за всички. Това не се отнася за семействата, където малки и големи си помагат взаимно заотгатването на ребусите и откриването на ключовете.

 

Ескейп стаите са достъпниза хора от всякакви професии и с различно ниво на образование, тъй като не се изискват специални познания, големианалитични способности или физическа подготовка. Необходимо е да се потопите в играта без притеснения и да се въоръжите с фантазия, логическо мислене и позитивна нагласа.

 

Изключително предимствона ескейп стаите е, че заниманията в тях са едновременно екстремни като преживяване и напълно безопасни. Въпреки че помещенията са заключени, участниците могат да бъдат съвсем спокойни, защото служители следят как протича играта и могат във всеки момент да отключат вратата. Администраторите осъществяват постоянен видео контрол и, ако се случи нещо необичайно, което е малко вероятно, могат да се намесят веднага.

 

Освен за успешно излизане от ескейп стаята,играта помага и за бягство от ежедневието. Това е много добър начин да преборите стреса, попадайки в съвсем различен свят и вживявайки се в ролята на положителния герой. А доброто настроение е гарантирано.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам