Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Какви грешки се допускат от посетителите на ескейп стаи?

Какви грешки се допускат от посетителите на ескейп стаи?

 

Станалото напоследък модно забавление за по-малки и по-големи компании – така наречената ескейп стая(escape room), ще направи пребиваването ви в хотел приятно и незабравимо. Решили сте, например, с приятели да отидете за два-три дни на ски в планината или просто да се поглезите съсСПА процедури.

 

Вечерта се събирате в ресторанта, хапвате, танцувате. На другия ден се срещате пак около масата. И в сауната, разбира се. На третия обаче ще ви омръзне със сигурност. Тогава разбирате, че хотелът предлага развлечение в ескейп стая. И изведнъж това се превръща в гвоздеят на програмата ви.

 

ескейп стаи

Който е ходил и друг път, знае правилата на играта, както се казва. Но ако ви е запръв път, може и да се стъписате в началото. Особено ако никой от компанията не попадал преди това в ескейп стая. В такива случаи обикновено се допускат грешки, които едва ли ще са опасни за живота ви, но биха попречили на пълноценното приятно изживяване по време на играта.

 

Затова тук, ако позволите, ще ви обърнем внимание на най-често допусканите грешки.

 

Ако ги вземете предвид, ще сме удовлетворени, че сме ви помогнали:

 

На първо място, в никакъв случай не пропускайте покрай ушите си първоначалния инструктаж

  • Сладкодумният разказвач ще ви обясни, че ескейп стаята представлява стая, в която влизате доброволно, заключват ви и след това за определeно време(обикновено 60 минути) с помощта на колективния ум на групата трябва да успеете да намерите начин да се отключите
  • Наред с това инструктиращият ще ви каже всичко, което трябва да знаете, преди да ви заключат в ескейп стаята. Ако слушате внимателно, можете в последствие да се окажете героят на компанията, намирайки първи заветния ключ към свободата.

 

ескейп стаи

На второ място – добре е да елиминирате всички предварително и изрично забранени места, които не трябва да пипате, докато сте в процес на търсене на ключа от загадката

 

Те не са много, но са от изключителна важност за вашата безопасност:

  • Така например, бъдете сигурни, че „ключът от бараката“ в никакъв случай няма да е скрит в електрически контакт, ел. табло или подобно място, което би представлявало опасност за здравето  и живота ви. Обикновено тези места са специално маркирани, затова не се правете  излишно на детектив
  • Ако видите жица, не я пипайте, не къртете и не отлепяйте тапетите. Там едва ли ще се намира скривалището на заветния ключ

 

На следващо място – не забравяйте, че влизайки в ескейп стаята с още трима или четирима приятели, вие сте екип

 

Колкото и да ви се иска да се превърнете в герой на вечерта, не се опитвайте да играете „самосиндикално“. Защото това е най-честата грешка, допускана от играчите в ескейп стаята. Споделяйте с екипа всичко, каквото ви е направило впечатление, не премълчавайте видяното с цел да нанесете решаващия удар.

 

По-вероятно е да изпуснете нещо важно, което останалите ще ви подскажат. Иначе излишното ви геройство само ще забави отбора, което не е цел на никоя колективна игра, в ескейп стаята също.

 

Тук е мястото да отбележим, че повечето отбори, включвайки се в играта, забравят да си изберат отговорник, т.н. лидер. А неговата роля е много важна в хода на цялата игра. Не се опитвайте да изберете най-умния и с най-логично мислене член на екипа. Изберете си най-организирания и с най-добри лидерски качества играч. Това определено ще ви помогне да победите.

 

ескейп стаи

Не дръжте на едно място неизползваните и вече използваните ключове или други приспособления, които се очаква да отключат вратата на ескейп стаята

Това би било голяма грешка, защото ще се забутатате в излишни проверки на вече използван ключ. Ако сте слушали внимателно инструктажа, сигурно ще си спомните, че изрично са ви предопредили, че нито един ключ/ с много редки изключения/ не се използва повторно. Затова отделяйте използваните настрани, а може да ги оставяте за по-сигурно в ключалките им.

 

Не се впускайте в дълги и пресложни умувания

 

Грешка ще бъде, ако всички в екипа започват да се надпреварват да дават абсурдни идеи – коя от коя по-сложна и неосъществима. Тогава само ще се оплетете в играта и ще отдалечите заветното излизане на свобода.

 

Мислете простичко и логично. Само така ще успеете. И никога не решавайте нещо по презумпция. В решаването на загадки презумпията може да ви изиграе лош номер и нещо, което е очевидно, да ви убегне по най-глупавия начин от погледа.

 

Не се правете излишно на герои, а поискайте помощ от отговорника на стаята

 

За целта има телефон, който се използва в краен случай, но все пак е вариант. Освен това вие не знаете конкурентния отбор дали вече не е поискал помощ преди вас, нали?

 

ескейп стаи

Голяма грешка ще бъде, ако сте се събрали в групата все философи и многознайковци. Така всеки ще говори, без да изслушва другия. Ще се опетлаете в прекалено конспиративни теории и в крайна сметка ще загубите ценно време.

 

Затова изслушвайте се внимателно, всяко изказано мнение може да се окаже пък към откриването на загадката. И не се впускайте всички на куп да решавате една загадка. Нека лидерът да разпредели задачите и всеки да работи по своя си казус. Така ще спечелите време.

Също така не смятайте, че щом веднъж сте опитали даден вариант или код и той не е сработил, че той непременно е грешен

 

В суматохата стават и грешки, затова не пречете на съотборниците си да опитат и те. Може това да се окаже верният изход.

 

За накрая сме оставили последната и най-важна грешка, която може да допуснете. А направите ли го, това ще развалите приятното преживяване от играта. Ще развали и настроението на цялата компания. Става дума за това, че:

Затворените пространства понякога влияят зле на психиката и могат да настъпят междуличностни конфликти

 

Или простичко казано, има опасност да се изпокарате, докато сте в задънена улица по отношение на загадката. Може да се случи отборът да изпадне в паника. Да зациклите в търсенето на ключа от стаята и все по-често да започне да се чува пагубната за колективната игра фраза „ Аз нали ви казах…“

 

С две думи, не се изнервяйте,  не се паникьосвайте, запазете спокойствие и се изслушвайте търпеливо. И не забравяйте, че сте се събрали да се забавлявате. Какъвто и да е изходът от играта, не си разваляйте настроението, само защото не сте решили загадката на време.

 

Приятелството и доброто настроениена  компанията са по-важни от всичко. И не забравяйте: в случай, че в хода на  играта някой от участниците получи спешна нужда от медицинска или психологическа помощ, организаторите ще откликнат моментално – само им сигнализирайте.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам