Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаи през летния сезон

Ескейп стаи през летния сезон

Ако сте почитатели на интересните мистерии и ескейп сюжетите, планинският курорт Банско е вашето място през този сезон. Независимо какъв е поводът – рожден ден, събиране в приятелска среда или тиймбилдинг, това е чудесен начин да разпуснем, като провокираме както логическото си, така и абстрактното си мислене и своята фантазия.

 

Какво представлява ескейп стаята?

Това е вид интерактивно забавление, базирано на компютърна игра със същата идея. Тя е разработена за пръв път в Япония в началото на века и моментално се превръща в мода сред младежите. Става въпрос за едно или повече помещения, в които играчът е затворен.

Целта е да се реши загадката на лабиринта и съответно да се намери изходът от него. През 2007 г. един японец на име Такао Мато решава да помогне на хората наистина да се потопят в мистериозните сюжети, като измисля първата истинска ескейп стая. Полученият ефект е нещо средно между 5Д кино, театър на сетивата и стратегия.

Играта скоро става хит и се разпространява по целия свят, включително Америка и Европа. В началото тя се практикува най-често сред възрастовата група на хората между 20 и 35-годишна възраст, а днес е популярна и за най-малките, а и за по-възрастни. Включително и в България ескейп стаите са обект на все по-голям интерес.

Когато сме решили за пръв път да посетим ескейп стая, има някои основни съображения, които трябва да вземем предвид. Важна е темата на играта и съвместимостта й с броя играчи, както и с техните предпочитания. Степента на трудност на загадките също оказва влияние. Ето и списък с някои насоки, които да ни помогнат при подготовката:

 

За какви събития е подходящо да организираме ескейп игра?

Ескейп стаи през летния сезон

Днес все повече и повече празници и събирания се организират в ескейп стая. От детски рожден ден до тиймбилдинг на голяма корпорация – всичко това може да се проведе под формата на ескейп сюжет с много забавление.

 

Как да изберем сюжет за играта?

От голямо значение за това да се насладим максимално на преживяването си е правилният подбор на сюжет за случая. Поради своите специфики всяка от различните мистерии е подходяща за определен брой играчи. В зависимост от това колко е голяма компанията, организаторите ще ви предложат по-опростен или напротив – възможно по-усложнен сценарий.

За какво е нужно да внимаваме?

Предупредете, ако някой от вас страда от конкретни фобии или ако има риск някой от участниците да получи паник атака по време на симулацията. Например, ако вие или ваш приятел има силен страх от паяци, може би ще се наложи да пропуснете сюжет в джунглата, освен ако не е възможно някои аспекти от историята да бъдат премахнати. Ако напротив, сте любители на силните усещания, можете да изберете стая с елементи, наподобяващи филм на ужасите – с вампири, серийни убийци и др.

Ескейп стаи през летния сезон

Друго, което трябва да имаме предвид при уточняването на темата,това е характерът на загадките. Обикновено в ескейп стаите се предлагат няколко вида мистерии, от които можем да избираме. Ако сте решили да заведете своя бизнес екип на тиймбилдинг с подобна програма, можете да разработите заедно с организаторите сюжет, който специално да подхожда на вашата компания. Например, стая с бомба, която трябва да бъде обезвредена, е един от перфектните начини да сплотим екипа.

Ако работим в сферата на информационните технологии, можем да заложим на хакерски сюжет.Естествено, можете да изберете игра с по-висока и съответно по-ниска степен на трудност в зависимост от предпочитанията.

 

Детски партита в ескейп стая

Ескейп приключенията са изключително забавни, но освен това спомагат да изграждането на много качества. Затова и са толкова популярен избор за тиймбилдинг събития в последните години. За деца те са още по-ползотворни, тъй като малките усвояват умения доказано много по-бързо от повечето възрастни.

Ако планирате детско парти в ескейп стая, уверете се, че мястото, което сте избрали, предлага адаптирани сценарий за деца. Тук възможностите са още по-големи, защото децата имат доста по-богато въображение от нас. Някои от любимите детски ескейп сюжети са омагьосаната египетска пирамида, прокълнат лабиринт, приказни истории и много други.

 

На каква възраст трябва да са децата, за да участват?

Обикновено за да му е интересно наистина в ескейп стаята, едно дете трябва да е навършило 5-6-годишна възраст. Разбира се, ако искате, можете да изберете сюжет, който да е удачен за деца и да вземете със себе си малчуганите.

Има дори загадки, които могат да бъдат решени само с помощта на дете, например много малко бутонче, скрито в тясно място, да бъде натиснато от малка ръчичка. Така то ще се почувства полезно за отбора и ще се радва да участва.

Ескейп стаи през летния сезон

Как да решим загадката на стаята?

Когато играта започне, обикновено имаме лимитирано време да намерим изхода. Всяка история има предвидено време за изиграване, като обикновено става въпрос за интервал от порядъка на един-два часа.

Заради големия интерес към играта на ескейп стаята, в днешно време вече се организират и състезателни турнири за най-умелите, където се засича и бързина. Освен времето се смятат и точките, събрани от разгаданите мистерии в сюжета.

Един от начините да се организират ескейп стаята при тиймбилдинги, рождени дни и други по-големи събирания е да се играе на отбори един срещу друг. Може дори да се предвиди награда за победилия екип. Това ще внесе още по-голяма тръпка в играта.

Оптималният брой играчи за начинаещи в това е петима. Така ще могат четирима от тях да се разпределят в отделните ъгли на стаята, като всеки оглежда за странни предмети и други улики в рамките на своя сектор. През това време петият играч има времето да се занимава с решаването на конкретни задачи, които вече са намерени.

Удачно е отборът да си има нещо като капитан, а също така е добре предварително да се дискутират ролите на всички участници. Редно е да се разпределят задълженията на всеки така, че да са в унисон със съответните му умения и силни страни.

Ескейп стаи през летния сезон

Когато отборите са оформени, е редно да се съберат за кратко обсъждане на подходите, които могат да се приложат, за да се спечели играта на ескейп стаята. Задачите е хубаво да са разпределени така, че участниците да не си пречат помежду си и да не се губи излишно време.

Ако се затрудните прекалено много, не се притеснявайте. Винаги имате опция да получите жокер за решението на та

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам