Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Какви са ползите за здравето ни след забавното преживяване в еспейп стая?

Какви са ползите за здравето ни след забавното преживяване в еспейп стая?

 Стая на загадките, или ескейп стая е физическа игра в реално време от ново поколение. При нея участниците биват заключени в помещение с тематичен декор и имат определено време, през което трябва да решат няколко загадки, за да се измъкнат от „капана“. Те трябва да изследват средата околко себе си и да намерят начин да избягат. Обикновено играчите са от двама до пет, или шест, като може да се разделят и на отбори. А загадките са предимно логически, лингвистични, математически, свързани с мислене и наблюдателност, съобразителност и отборен дух. Те не изискват специални знания, или умения в дадена област, а по-скоро показват общата култура на човек.

Ескейп стаите са вдъхновени от електронните игри, както и от различни криминални и приключенски филми и книги. Има игри подходящи, както за деца, така и за големи хора. Използват се предимно от приятелски компании, семейства, студенти, дори и от колеги по време на различни фирмени събития и тиймбилдинги. Изключително полезни са за сплотяване на екип, показване на характера на човек и откриване на нови качества и таланти.

Какви са ползите за здравето ни след забавното преживяване в еспейп стая?

 

До игра в такава стая прибягват много хора, които са претоварени в работата си, които имат лични проблеми, или просто искат да избягат от напрегнатото ежедневие. По време на заниманията вътре те се отпускат и забравят да мислят за това, което ги тревожи, докато се надпреварват с времето.

 

Какви ползи носи за здравето ескейп стаята?

 

Играта в ескейп стая носи много ползи за сплотяване на участниците като екип, увеличава се комуникацията и общуването между тях. Всеки човек може да извлече полезни неща за себе си. Освен, че се научават нови и забавни работи, се изострят сетивата и инстинкта за оцеляване. Със сигурност преживяването носи много адреналин и чрез решаване на пъзели и логически задачи се тренира паметта. Ето как от една игра игра може да има и здравословни ползи. Също така се развиват финни двигателни умения и бърза мисъл. В зависимост от задачите, се осигуряват и ежедневните физически управнения. Когато играчите успеят да решат всички загадки и да се измъкнат навреме от стаята, те се чувстват щастливи и удовлетворени от действията си. Самото преживяване ги разтоварва и им създава уникални спомени, които след това да разказват.

По време на играта, организаторите наблюдават какво се случва през камери. Те могат да подсказват, ако играчите много се затрудняват с нещо, или пък възникне непредвидена ситуация. Доста често участниците се карат помежду си, но накрая, когато успеят да решат загадката, излизат по-сплотени отвсякога.

Ескейп стаите са доста по-полезни от виртуалните компютърни игри. Те насърчават именно комуникацията между участниците, а не толелират изолираността и вглъбяването. В тях участвате съвсем реално с тялото и ума си, а не затворени сами пред компютърния екран.

В България вече има множество такива стаи на загадките и са коренно различни една от друга. Сюжетите им се обновяват през определен период и така могат да бъдат посещавани повторно. Например има стая, наречена „Отвлечени“ и в нея сюжетът е бягство на заложници от похитителите им. Стаята „Древен Египет“ пък пренася в един свят на фараони, пирамиди, разчитане на древни символи и знаци. „Хакерската стая“ е логически пъзел. Влизайки в нея, играчите попадат в тайното леговище на хакера и трябва да разкрият какво планира той и след това да спрат разрушителните му намерения. Тук не са нужни специални компютърни умения, а само колективен дух и логика.

Какви са ползите за здравето ни след забавното преживяване в еспейп стая?

 

Ако искате да подарите преживяване, което ще се помни дълго, то изберете игра в стая на загадките. Повечето ескейп стаи предлагат подаръчни ваучери, а цената зависи от броя играчи. Също така много деца избират да празнуват рожден ден с приятели, именно забавлявайки се докато решават загадки. Така те се учат да мислят логически и за тях е нещо ново, странно, интересно и запомнящо се. Най-често децата, които отбелязват празника си в такава стая са на възраст между 10 и 14 години. Те вече са големи за детски игри и предпочитат нещо по-занимателно и различно. Задачите изискват анализ и размишляване и това стимулира мозъчната активност и логиката на подрастващите. Повечето от стаите на загадките, които организират детски рожденни дни се заемат и с изработване на интересни тематични покани, свързани със сюжета на играта. Трябва обаче предварително родители те да проучат подробностите като брой деца, възрастов праг и допълнителни неща като почерпка и други.

Ползите за големите пък са, че играта събужда „детското“ у тях и разбужда онези центрове в мозъка им, които отговарят за научаването на нови неща. Те загърбват „страха от неизвестното“ и се потапят в атмосферата на играта. И малки и големи научават много нови неща за себе си. Например при някои се проявяват лидерски качества, или умения за работа в екип. Научават се как да разпределят задачите според профила на всеки човек.

 

Какви са ползите за здравето ни след забавното преживяване в еспейп стая?

 

Ако вече сте решени да се впуснете в приключението, то трябва да знаете няколко неща, които препоръчват организаторите. Ако страдате от клаустрофобия по-добре да се откажете. Не е добре да участват бременни жени, а за някои стаи дори се избягват токчета и висящи обеци, които могат да бъдат загубени. Забранено е използването на грубост и сила по време на играта, както и снимане вътре. Накрая участниците ще получат снимки за спомен от преживяването. Също така не трябва да се ползват телефони за търсене на информация, фенерчета, отвертки и други подобни предмети, внесени отвън. Те няма да са нужни и няма да помогнат за решаването на загадките.

Най-големият ефект от самата игра е да сплотява хората и да ги кара да си помагат. Затова е много често избирана при тиймбилдинги, при които основната цел е именно опознаване и сплотяване на екипа. Ръководителите ще могат да видят кой как реагира в различна ситуация и каква отговорност може да носи. Проличават си и положителните и отрицателните качества на даден човек, както и неговите таланти и способности. Снимките от играта могат да бъдат окачени на видно място в офиса и да карат служителите често да си спомнят за интересното преживяване.

Освен на български език, игрите могат да се проведат и на английски, според предпочитанията на участниците. За това обаче трябва предварително да се направи уговорка с организаторите.

Със сигурност самото преживяване ще остави положителни емоции във всички участници и ще бъде запомнено за дълго време. Подарете си го на вас, или вашите близки и приятели и се отдайте на едно по-различно зсабавление.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам