Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаите и децата в неравностойно положение

Ескейп стаите и децата в неравностойно положение

Задавали ли сте си въпроса, защо стаите за загадки станаха толкова популярни за краткото време на своето съществуване? Защо интересът към разкриването на различни загадки и логически задачи не стихва, дори напротив?

Отговорът всъщност е много лесен… Защото escape rooms дават възможност на всеки, без значение дали е възрастен или дете да се забавлява истински, да повиши адреналина си и да се почувства като важна част от групата.

Да бъдат част от това цяло е много важно и за децата в неравностойно положение, които имат нужда да излязат навън, да се интегрират в обществото и да се сдобият с увереността, че не са по-ниска категория хора от всички останали.

Децата са си деца, без значение в какви условия живеят, без значение дали са в неравностойно положение или не. Те са си просто деца, които се нуждаят от обич, разбиране и подкрепа и… игри, с които да опознават света около себе си.

Ескейп стаите и различните деца

Ескейп стаи и различни деца | Escapebansko.bgЗнаете, че във всеки град работят поне по няколко стаи за загадки и може би сте посещавали някой от тях. Знаете и, че подобни стаи са идеалният избор за отпразнуване на детски рождени дни, за игри със семейството или просто начин да покажете на децата, че има и други начини за игри и забавление освен компютърните игри.

Ако детето ви обаче е малко по-различно, най-вероятно се питате дали тези стаи са подходящи за него и дали можете да му подарите един час в ескейп стая, без да се притеснявате през цялото време за него.

Всъщност, ако спрете самите вие да се страхувате ще осъзнаете, че ескейп стаите са не само безопасни, но и изключително полезни за децата в неравностойно положение.

Истината е, че не децата се страхуват да направят крачката да влязат в стаята със загадки, а вие, техните родители или настойници. И това е напълно разбираемо, предвид факта, че в страната ни все още е много трудно и за родителите, и за децата в неравностойно положение да бъдат разбрани и да получат подкрепата, от които се нуждаят.

Но все пак, първата крачка към промяната трябва да бъде направена, а escape rooms са един от начините да помогнете на детето си да се социализира по-лесно.

Защо ескейп стаите са полезни за децата в неравностойно положение?

Помагат за интеграцията

Най-трудното нещо, което различните деца трябва да се опитат да направят е да се интегрират. Влизайки в стаята със загадки, те навлизат в един напълно нов, непознат свят, в който това, че са различни няма значение. Разрешавайки загадка след загадка, преодолявайки препятствията с останалите деца, те успяват да се интегрират много по-бързо и лесно и да се почувстват като част от екип, като част от обществото.

От друга страна, останалите деца контактувайки с деца в неравностойно положение разбират, че приятелчетата им не са по-различни от тях и могат да се справят с предизвикателствата точно толкова добре, колкото ако нямат здравословни или социални проблеми.

Повишават увереността в собствените им сили и възможности

Може би вие като родители на деца в неравностойно положение се чувствате по-спокойни, ако се грижите 24/7 за детето си, но дали детето ви няма нужда да бъде по-самостоятелно?

Игрите в стаите със загадки могат да му помогнат да се научи да се справя само, разчитайки на своя интелект и умения. По този начин различното дете добива увереност и самочувствие, че може да се справя с доста от нещата напълно самостоятелно (или с много по-малко помощ).

Помагат за разгръщане на умствения потенциал, логическата мисъл и концентрацията

Търсейки решение на загадката и опитвайки се да преодолеят всички препятствия децата, без значение дали са в неравностойно положение или не, се научават да мислят бързо, логично и да се концентрират.

Развиват социални умения

Как децата най-бързо намират нови приятели? Участвайки в различни игри, разбира се. Няма дете, което да не обича игрите и което да не комуникира с останалите по време на игра.

Ескейп стаите са перфектното място, на което децата могат да се опознаят и да създадат нови контакти и приятелства. По време на играта всички деца трябва да работят като един отбор, да мислят и действат заедно, ако искат да излязат от стаята за един час, а това може да стане само, ако комуникират помежду си.

Разширяват кръгозора

Децата в неравностойно положение често страдат от ограниченията, които им налагат различните заболявания или социалните неравнопоставености, с които се борят всекидневно. Една игра в стаята със загадки обаче може да промени това положение поне за малко, тъй като доставяйки им удоволствието да се позабавляват истински и на воля, децата научават нови неща и това ги кара да искат да се запознаят и опознаят още повече неща (и места) от света, който е прелестно голям и много интересен.

Как да изберете подходящата ескейп стая?

Подходяща ескейп стая за деца | Escapebansko.bgПървото, което трябва да направите е да обсъдите с детето дали наистина иска да се впусне в подобно приключение. Идеята трябва да дойде от детето, а вие просто трябва да му се доверите, че може да се справи.

Следващият момент е изборът на подходяща стая. Това може да ви отнеме малко повече време, тъй като не всички ескейп стаи са предназначени за деца. Прегледайте сайтовете на стаите, погледнете изискванията им и ще откриете нещо подходящо за вашето дете.

Дали да го оставите да играе само, без придружител или не? Това решение зависи както от условията на конкретната стая за загадки, така и от тежестта на заболяването на детето. Нашият съвет е, за да сте по-спокойни да играете заедно с децата, но…

Ако изберете да влезете в стаята с децата трябва да запомните следното:

  • оставете децата да се забавляват сами. Вие стойте наблизо, но не се опитвайте да се намесвате много в играта. Нека сами да намерят пътя едно към друго и да решават загадките заедно.
  • насърчавайте ги и ги хвалете след всяко преодоляно препятствие. Това ще им даде чувство на увереност и ще изпълни сърцата им с радост, че са се справили перфектно със задачата.
  • след приключване на играта отпразнувайте победата подобаващо. Поканете всички деца, участвали в решаването на загадката на парти и не спирайте да ги окуражавате.

И най-важното, никога не си и помисляйте, че децата в неравностойно положение са неспособни да се справят със загадките в escape rooms самостоятелно и с увереност. Те могат!

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам