Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

10 тиймбилдинг съвети за мениджъри

10 тиймбилдинг съвети за мениджъри

Тиймбилдинг игрите могат да бъдат много добро средство за обединяване на екипа и за повишаване на ефективността му, но само ако упражненията бъдат проведени правилно.

Какво трябва да вземете предвид, когато решите, че вашият екип има нужда от тиймбилдинг?

Въпросите, които трябва да си зададете са няколко:

Какво искам да постигна с организирането на подобно събитие?

Обмислете добре идеята и помислете от какво има нужда вашият екип, за да работи ефективно. Дали служителите ви имат нужда да се опознаят повече, дали в екипа ви има конфликти, дали могат да работят заедно или винаги има някой, който се фокусира само върху собствения си успех.

Как и къде да го направя?

Възможностите ви за място, където да проведете тиймбилдинга са много - от офиса, до близкия парк, планината или уикенд в някой популярен курорт.

Какви упражнения да включа?

Игрите, които можете да включите също са безброй. От такива, изискващи по-голяма предварителна подготовка, до развлечения в Банско, спортни игри, посещения на ескейп стаи и други.

Предлагаме ви няколко тиймбилдинг съвета, от които можете да се възползвате, ако искате да оптимизирате екипната работа в офиса си

10 тиймбилдинг съвета за мениджъри

1. Забавления извън града

Наемете вила, далеч от града, разделете хората си на екипи и им дайте задачи, с които да се справят. Единият екип можете да натоварите да закупи продукти за вечеря, на другия - да приготви вечерята, на третия - да се погрижи за дървата за камината или да сервира вечерята.

Можете да се спрете и на развлечения в Банско през уикенда. През последните години града не само е много популярна туристическа дестинация, но и привлекателно място за провеждане на различни тиймбилдинг програми.

Само не забравяйте, че не сте поканили колегите си на почивка, а на тиймбилдинг, затова предварително си изгответе план как ще изкарате уикенда. Подгответе някакви групови занимания, отборни игри, решаване на логически загадки и дори импровизирано състезание по пеене, танци или други.

Добра идея би било да изненадате колегите си с някакво забавно подаръче, показващо техния характер или как ги възприемат останалите от офиса.

2. Посещение на escape rooms

Ескейп стаите са сред най-предпочитаните не само у нас, но и по света за провеждане на упражнения за сплотяване на екипа, тъй като дават възможност на мениджърите в рамките само на една игра да видят нагледно екипното ниво на служителите си и ако се налага да го подобрят.

Игрите, които различните ескейп стаи предлагат са интересни, забавни, изискват логическо мислене и работа в екип.

В страната има много escape rooms, така че не е никакъв проблем просто да се спрете на някоя и да се позабавлявате заедно с екипа си. По време на играта ще разберете доколко служителите ви могат да работят като екип и по какво се налага да поработите още, ако нещо някъде куца в отношенията им.

Не забравяйте, че добрият мениджър е и лидер и е добре и вие да се включите в игрите наравно с екипа си.

3. Търсене на съкровища

Подобно на ескейп стаите и при търсенето на съкровища на работата в екип е много важна. „Търсене на съкровища” можете да организирате и сами, без да се налага да търсите организатори на подобни фирмени събития. Просто ви трябва помещение, в което на различни места да скриете малки подаръци - изненади, които служителите ви, разделени на екипи да откриват.

Отбор Pizdets излиза от ескейп стая | Escapebansko.bg

4. Разкриване на загадки

В Европа разиграването на сюжети от криминални романи, в които участниците се въплъщават в определени роли са сред предпочитаните от мениджърите тиймбилдинг игри. Целта на играта е да се открие „убиеца” или „крадеца” сред гостите.

И тази игра е много подобна на тиймбилдинг игрите от ескейп стаите с тази разлика, че времето за решаване на загадката може да е по-дълго, а участниците са облечени в костюми според тематиката на играта.

5. Тиймбилдинг „Форд Бояр”

Ако си спомняте това популярно преди години реалити шоу, тогава ви е ясно защо тази форма за отборни забавления се препоръчва. Разбира се, за да организирате подобен тиймбилдинг ще са ви нужни повече време и подготовка, но пък усилията напълно ще си заслужават.

Отборните игри със състезателен елемент носят не само много смях и забавления, но и поставени в подобна ситуация хората се опознават, научават се да разчитат един на друг и да се подкрепят взаимно, за да постигнат общата цел.

6. Пейнтбол или ориентиране

Преди няколко години пейнтболът беше сред най-популярните начини за забавление и сплотяване на екипите. Днес ескейп стаите засенчиха пейнтбола като форма на тиймбилдинг, но това е никакъв случай не означава, че не можете да организирате една пейнтбол игра с екипа си, която да прибавите към забавленията в Банско.

Ориентирането на непознат терен също е изключително атрактивна и забавна игра, която подпомага не само физическата активност на екипа, но и насърчава умения като способност за наблюдение, правилно преценяване на ситуация, повишава реакциите, мисловната дейност и други.

Ориентирането в планината дава възможност на екипа да се опознае и да действа заедно, ако иска да приключи със задачата си преди всички останали.

7. Рафтинг

Рафтингът сам по себе си е спортно забавление, което изисква работа в екип, затова е и много добро решение за организиране на тиймбилдинг. За провеждането на това мероприятие можете да използвате като база отново Банско, където да отседнете с екипа си.

Включвайки рафтинга сред забавленията в Банско ще проведете един страхотен тиймбилдинг, а вечерта можете да се насладите на вкусната банска кухня заедно с целия си екип. Защото всеки мениджър знае, че за да работи добре екипа му, той трябва да бъде и добре нахранен в края на изпълнения с емоции ден.

Отбор Sophie & Ella излиза от ескейп стая | Escapebansko.bg

8. „Пътна карта”

Целта на тиймбилдинг упражнението е екипите да планират пътуване. Участниците се разделят на групи с равен брой играчи във всяка група. Всяка група има под ръка хартия, писалка и карта.

Инструктирайте екипите да съставят примерен план за ваканция, която трябва да бъде планирана в рамките на определени параметри. На всяка група раздайте списък с указания, които включват началната и крайната точка на дестинацията, пари, с които могат да разполагат, транспорт, с който ще трябва да пътуват и т. н.

В рамките на 30 минути всяка група трябва да изготви свой план за пътуването, без да превишава лимита на парите, който сте им определили.

9. „Минно поле”

„Минно поле” е игра, за която ви трябва по-голямо пространство. Можете да я организирате като част от развлеченията в Банско или в близкия до офиса ви парк и играта ще е все така забавна и интересна.

На голям терен поставете различни препятствия. Използвайте каквото имате под ръка - топки, столове, конуси и други. Разделете участниците на двойки. Единия от двойката трябва да премине през полето със завързани очи и направляван единствено от партньора си, който го насочва само устно.

Целта на това упражнение е колегите да се научат да се доверяват на един на друг, да се вслушват в думите си и да се научат да комуникират по по-ефективен начин.

10. Рисуване

Разделете колегите си по двойки, като партньорите трябва да седнат с гръб един с друг. На единия от партньорите дайте лист, на които е изрисувана някаква фигура, а на другия - бял лист и молив.

Задачата е следната: човекът, който държи листа с фигурата трябва да опише на колегата си какво представлява, а той да я нарисува само по описанието на партньора си. След това сравнете рисунката с оригинала, за да видите доколко партньорите се вслушват един в друг и дали умеят да комуникират помежду си.

 

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам