Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаите - интелигентното развлечение за малки и големи

Ескейп стаите - интелигентното развлечение за малки и големи

Ескейп стаите са новото любимо развлечение на почитателите на загадките. Независимо от възрастта този тип игри са тотален хит на всички континенти. Наричат ги още магически стаи или “гимнастика за ума”. Ескейп стаите определено са интелигентно занимание, което развива редица качества като съобразителност, наблюдателност, гъвкавост на знанията, логигика, работа в екип, а и определено се научават много нови неща.

Повечето съществуващите стаи са тематично определени и често са предназначени според възрастта на участниците. Идеята е предизвикателствата в тях да са по силите и възможностите на играчите. Често обаче са предназначени за по-широк кръг, за да могат да са семейна или приятелска забава.

Ескейп стаите се счита, че са възниквали на основата на компютърните игри, след което се надграждат според вида и тяхното предназначение. В последните години стаите стават все по-оригинални, предизвикателни и с множество нива на трудност.

Escape room

Все пак принципът на играта следва класическите правила, които изискват определен брой участници за фиксирано време да преминат през всички поставени задачи, за да излязат от магическата стая. Загадките могат да са свързани с наука, исторически факти, любими анимационни герои, книги, филми, компютърни игри или новоизмислени сюжети.

Оригиналността и различността идва именно от подбора на историчта, последователността и трудността на въпросите и тяхното разнообразие.

Едни от най-вълнуващите стаи по света са създадени с доста креативност и допълнителни екстри като светлинни и звукови ефекти, интериорни решения и т.н. Това допълнително засилва емоцията от играта и оставя незабравими спомени в участниците. Ето защо ескейп стаите стават все по-популярни и търсени начини за прекарване на свободното време от малки и големи търсачи на силни усещания с игрите на ума.

Escape room

По-малките деца харесват игрите с любими герои от екрана и приказките. Обикновено искат да са в ролята на своят любимец и да преминат през поредица от приключения. Малчуганите харесват стаите, които са свързани с историите за Хари Потър, Джак Спароу, Снежната кралица, Пепеляшка, Хиляда и една нощ и др.

Тийнейджърите се впечатлява от филмовите сюжети, компютърните игри или известните световни мистерии. Много разпространена по света е загадъчната стая за Египетските фараони, откриването на тайнствени острови, събития покрай световните войни и т.н. В тях учениците успяват да демонстрират познанията си по история, география и останалите науки.

Тези, както и други оригинални стаи, са интересни за семейни забавления или партита за рожден ден. Особено вълнуващи са сюжетите с попадането на безлюден остров или предизвикателство за спасяване на планетата Земя.

В тематичните стаи, които зад океана са изшестни с наименованията си “Саботаж” и “План за бягство”, участниците трябва да си представят, че са се телепортирали назад във времето, в годините на Втората световна война, както и да се изправят пред предизвикателството да обезвредят атомна бомба, за да спасят света от нова война.

Сред най-широко разпространените мистерии са тези, в които участват Шерлок Холмс, Поаро, Индиана Джоунс и още куп други обичани от различни поколения холивудски герои.

Хубавото на ескейп стаите е, че поне за час участниците успяват да се откъснат от ежедневието си и се пренасят в един нов и вълнуващ свят. Поради тази причина много често по-големите на възраст играчи определят магическите стаи като начин за справяне със стреса и отмора от напрегнатите часове в офиса.

А за по-малките деца свен че упражняват наученото и получават нови знания, целта на играта е отборът да се сработи, за да усетят екипния принцип. Също така всеки може да покаже най-добрите си качества, а успехът в играта предполага отлична концентрация, добра логичност, спокойствие и много положителни емоции.

Победата може да е гарантирана дори за неопитните участници в ескейп стаите, ако се следват няколко лесни правила. Те важат за играта във всяка магическа стая, независимо каква е темата, броят на участниците или последователността на въпросите.

Escape room

Ето и някои от по-важните препоръки към почитателите на това интересно забавление:

  • Не бързайте, ако следвате правилата на играта ще успеете да се вместите в посоченото време! Ориентирайте се в стаята, къде и какво има вътре и внимавайте по отношение на поставените задачи, както и какво точно се изисква от отбора.
  • Дори да имате отлични познания по поставената тема, винаги се вслушвайте в мнението на останалите играчи. Винаги може някои от тях да знае повече или да е по-добре запознат със заобикалящите предизвикателства. Това определено е отборна игра.
  • Преценявайте необходимото време за всяка задача и не губете минути за ненужни детайли и подробности. Понякога отговорът може да е пред теб, само трябва да го видите. Възможно е да се крие и в самата загадка. Много често напътствията и помощните въпроси крият част от загадката. Най-добре е да се следва логичността на нещата при разгадаване на мистериите.
  • Дори да не успявате в дадена задача, не се отказвайте! Колкото по-спокойни сте, толкова повече ще сте полезни на себе си и на останалите си партньори. Ако трябва се върнете отново да даден въпрос, за да успеете в цялостното решение.
  • Каквото и да е предизвикателството, най-важното е да се забавляване. Ескейп стаите са създадени, за да събират и мотивират хората да се справят с различни трудности, а не да се измъчват и да липсват положителни емоции. Това е само игра, независимо от нейния изход.

Наред с класическите ескейп стаи все повече се харесват т.нар. Виртуални стаи. Те са нова разновидност, благодарение на иновативните технологии. Всъщност VR технологията е нов хардуер, с който играчът се пренася във виртуална реалност. Това се постига със специално пригодените за целта очила, слушалки, микрофон и т.н. Иначе сюжетите и темите са идентични с останалите стаи. Участниците отново може да са в миналото или в бъдещето, да са на пирати на кораб, изследователи или детективи.

Децата и възрастните харесват идеята да се потопят в един измислен или пресъздаден свят, където те да са добрите герои. В България вече има много вълнуващи помещения с интересен замисъл. Масово е участниците да трябва да успеят да намерят изхода като се справят със всички загадки в рамките на един час.

Трудността е различна, според вида и групата, която ще участва. Независимо обаче дали решат се справят с всички въпрос или губят играта, емоциите в стаята и отговорите са отлична възможност да се усвояване на нови познания. Всяка мисловна загадка от стаята е предизвикателство, но и трупане на опит.

Снимки: Ескейп Банско

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам