Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Образователни ескейп стаи

Образователни ескейп стаи

Могат ли забавните ескейп стаи да бъдат образователни?


Ескейп стаите са все по-предпочитано забавление, защото те са не само хит сред почитателите на загадките, но са и вид образователна игра. Това е прекрасна възможност да се усвоят нови познания и да се развива логическото мислене. Всъщност стаите със загадки са умствено предизвикателство за всеки от участниците в тях. 

Повечето популярни предизвикателства изискват познания по география, история, математика и т.н. Хитовите игри много често се базират на популярни книги, филми или исторически събития.

В последните години създателите на ескейп стаите се стремят да ги превърнат в още по-разнообразни, интересни и вълнуващи за техните почитатели. Ето защо освен добри познания, се изисква играчите да са също така съобразителни, наблюдателни и с много добра ориентация в обстановката.

Образователни ескейп стаи

Подобни мистерии се харесват не само от децата, но и от възрастните. А не са рядко случаите, когато попадат и сред любимите семейни забавления. Има различни вариации на мистериите. Степента на загадките определя подходящата възрастова граница и достъпността им за определени групи.
 

Кои са най-популярните ескейп стаи в света?


Стаята на загадките, която е разпространена по цял свят е свързана е един много любим герои за милиони, какъвто е Хари Потър. Мистериите около него и училището за магии и вълшебства от книгите на Джоан Роулинг, са провокирали създаването на подобна ескейп стая. 

Тя е подходяща за деца и възрастни, но най-вече за момчета и момичета в ученическа възраст. Участниците имат на разположение 60 минути, за да покажат своите познания за романа и да се справят с различните предизвикателства.
 

Вълшебни приказки

Светът от приказките е друг предпочитан сюжет, които е свързан с все любими за малки и големи герои. Най-вече ги предпочитат малките деца, затова повечето загадки са под формата на пъзели и по-лесни практически задачи. 

Малчуганите трябва да са съобразителни, а така се развива и логическото им мислене, което помага да излязат от “омагьосаното царство”. Понякога играта включва откриване на съвпадения, математически задачи, граматически въпроси и сръчност.


Пирати, съкровища и още морски приключения


Джак Спароу е любим герой, а неговите приключения са предизвикателство за много деца по света. Да станат пирати, които откриват скрити преди години съкровища, е сюжет на стаята “Предизвикателство”. 

Тя е една от най-популярните ескейп стаи в САЩ. В нея целта е да се открие карта на отдавна заровени богатства. Проблемът е, че на борда на кораба се качват група крадци, които искат да я отмъкнат. Задачата на играчите е пълна с невероятни приключения, много емоции и куп мисловни задачи.


Джуманджи


Едноименната филмова лента е в основата на ескейп стаята, в която участниците трябва да намерят безследно изчезнал приятел. За да успеят те ще трябва да се измъкнат от въображаема джунгла, както и да развалят проклятие.

Образователни ескейп стаи

Шерлок Холмс


Историите, свързани с емблематичния детектив, винаги са заплетени и изпълнени с много емоции. Верен приятел в разследванията винаги е д-р Уотсън. Играта има и популярен онлайн вариант, който се нарича “Приключеска кутия”.


Египет


Тайната на фараоните трябва да бъде разкрита в ескейп стаята, за която са характерни много мистерии и тайни на древната култура. Децата научават не само за историята на Египет, но и за обичаите и порядките в една далечна за тях епохата. Предпочитана е от по-големите ученици и от малчуганите, харесващи предмета история.


Качества, които човек учи по време на играта


За ескейп стаите се знае, че възникват на основата на компютърните игри. Целта на логическата игра е участници да се впускат в зададеното приключението, което винаги е свързано с много логически загадки, въпроси, пъзели и още куп предизвикателства. От играчите се изисква да имат бързи, точни и съобразителни реакции. 

В класическите ескейп стаи всяка игра продължава в рамките на един час, в който отборът трябва да преодолее всички мистерии, за да излезе от помещението.

Ескейп стаята винаги е търсено предизвикателство, още повече ако темата е любопитна за участниците. Колкото по-големи са те, толкова трудността на задачите е по-голяма. 

Определено това са образователни игри, но и забавни приключения за всички. Затова допринасят допълнителни ефекти, като светлинни, звуци или самата обстановка и обзавеждане на стаята, които почти задължително са съобразени с конкретната мистерия. 

Това помага на децата да се потопят в измисления сюжет и да влязат в определената им роля. Така те се превръщат в малки детективи, изследователи, историци, географии, археолози, пътешественици и дори в супер герои, които спасяват света и помагат доброто да победи.
 

Парти в магическа стая


Много често малките палавници предпочитат да прекарат личния си празник в невероятни забавления. Партито им е много по-интересно, ако могат да заведат своите приятели в ескейп стая, за да изкарат неповторимо време в мистерии и приключения. 

Затова подобни варианти на детския празник са все по-често срещани и набират популярност като алтернатива на детския купон вкъщи или в заведение. 

Така малчуганите се забавляват, а и приятелите споделят общи емоции и предизвикателства, без които нито едно парти не е запомнящо се. Разбира се, когато се налага, организаторите на ескейп стаите влизат в ролята на аниматори и също се включват в играта.

Образователни ескейп стаи
 

5 препоръки за успешна игра в ескейп стая

Те са съответно : 

  • Концентрирайте се какво има в стаята. 
  • Следвайте последователността на въпросите и работете в екип с останалите участници. По-силни сте като отбор, отколкото всеки за себе си.
  • Във всеки въпрос се съдържа ключ към отговора. Не бързайте с отговорите и преценете какво точно се изисква от вас.
  • Колкото сте по-спокойни, толкова ще сте по-логични и полезни на себе си.
  • Не забравяйте, че това е забавление.

Стаите на загадките вече се предлагат и като онлайн приключения, с които може да се забавляваме вкъщи. Предназначени за различни възрастови групи, а историите върху които са базирани на исторически, приключенски, криминални, фентъзи, филмови и т.н. на тях е указано за кого са подходящи и как могат да се играят и в група. 

А що се отнася за реално съществуващите стаи, загадките в тях много често се налага да се променят периодично, за да са интересни всеки път на участниците, дори те вече да са играли в дадената игра. 

Естествено, създателите им също търсят все различни и нови сюжети, които да са интересни на многобройните фенове на ескейп стаите по целия свят.

Снимки: Ескейп Банско

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам