Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

10-те най-популярни ескейп стаи в света

10-те най-популярни ескейп стаи в света

Ескейп стаите или така наречените приключенски стаи, стаи-пъзели, exit игри са интерактивен тип игра, базирана на риалити формат. Те съчетават различни психологически и игрови похвати, както и изразителни средства от театъра на сетивата и така нареченото петизмерно кино.

Обикновено всяка една игра има мистерия или тайна, която трябва да бъде разкрита. За целта един играч или по-често отбор от играчи се озовава в началото на стая или друго помещение-лабиринт, откъдето изход, като че ли няма. Всъщност той е там, но е скрит, а за да го открием, трябва да преодолеем серия от загадки.

Кои обаче са най-добрите ескейп стаи в света? Отговорите на този и на още много въпроси ще потърсим днес. За целта на първо място ще се спрем на най-добрите десет стаи в световен мащаб. Ще се опитаме да видим какво е това, което ги отличава от останалите приключенски стаи? 

1) “The Laboratory” (Бунсхотен, Нидерландия)

Приключенските стаи са вече много популярни по цял свят, особено в Западна Европа и най-вече в Нидерландия. Поради това никак не е учудващо, че някои от най-добрите такива локации се намират именно по тези ширини. 

Може би най-известната сред тях е “Лабораторията”. Тя се намира в готиния град Бунсхотен, разположен край реката Ейм. Мястото е само на час път, ако се придвижваме с влак както от Амстердам, така и от Хага. С кола разстоянието се изминава и за доста по-кратко време.

10-те най-популярни ескейп стаи в света

В “Лабораторията” посетителите имат възможността да се потопят в една наистина невероятна и мистериозна атмосфера.

2) “Claustrophophilia”

Още една международна ескейп дестинация, това е “Клаустрофилия” в столицата на Унгария, Будапеща. Името на стаята води началото си от игра на думи - своеобразен антоним на думата “клаустрофобия”. 

Локацията е изключително тесен апартамент. Степента на трудност на сюжета далеч не е голяма, затова стаята е подходяща за аматьори или за семейна игра с участници от всички възрасти.

3) “Roosevelt”

Тази стая е кръстена на американския президент от началото на ХХ век Теодор Рузвелт. Със своя вълнуващ сценарий и скрити загадки тази игра ще ви отведе във времето преди Първата световна война и ще постави във ваши ръце бъдещето на човечеството. 

“Рузвелт” ескейп стаята е създадена специално за комплекса Palace Games, който се намира в щата Калифорния, Съединените американски щати. Тя е своеобразно продължение на друга култова стая от същия комплекс - “Houdini”.

4) “Diefenbunker Escape”

10-те най-популярни ескейп стаи в света

Време е да се прехвърлим от Първата направо във Втората световна война. Тази локация е толкова реалистична, колкото можете да си представите. 

Изживяването определено е несравнимо, тъй като тя е изградена в рамките на истинско канадско бомбоубежище. Стаята всъщност е прилежаща към епичната музейна експозиция, която е разположена в същия бункер. 

Освен всичко друго това е и най-обширната ескейп локация в света. Тя се разпростира върху огромна площ от над 2 декара. 

5) “Phobia”

Трудно е, разбира се, да се определи с точност коя е най-добрата от множеството такива локации в Обединените арабски емирства, тъй като те са много на брой и всяка е от пищна по-пищна. 

Може да се каже обаче, че най-прочутата ескейп стая в ОАЕ обаче е “Фобия”. Сюжетът й е изпълнен с поредица от неповторими обрати, което прави играта истинско удоволствие.

6) “Господин Хикс”

Нека да отскочим и още по̀ на изток до родното място на ескейп игрите - Източна Азия. Както знаем, те са изобретени от японски предприемач на име Т. Като. 

Той развива в реалния свят първоначалната идея на Джон Уилсън, който още в края на 80-те години на миналия век става създател на електронната игра “Зад закрити врата” (от англ. Behind Closed Doors). Смята се, че именно Уилсън е първият, който е измислил концепцията на ескейп стаите.

Когато Като прави първите реални ескейп стаи в света - в Япония и други азиатски страни, те много бързо стават хит и така започва популярността им и на Запад.

“Господин Хикс” е може би най-посещаваната ескейп стая в Пекин. Впрочем “стая” не е най-правилното название, което бихме могли да изберем в случая. 

Тук говорим за цял комплекс, състоящ се от 5 помещения, всяко едно от които крие закодирани компоненти от цялостната ескейп мистерия. “Г-н Х” си има своите страшни моменти, което още повече допринася да изпитаме истинско вълнение от процеса на играта.

7) “ESCAPology”

Тази верига стаи се радва на голям успех в много локации по цялото земно кълбо. Организаторите предлагат и възможности за уеб базирана игра във виртуални ескейп стаи, които набраха особена популярност във времената на пандемия.

8) “Malice Manor”

Eскейп стаята Malice Manor е за маниаците на тема хорър и определено не е подходяща за хора със слаби сърца. Тя е част от комплекса “Escapism” в Портланд, щата Орегон. 

9) Бягство от КГБ

10-те най-популярни ескейп стаи в света

За тази ескейп стая казват, че вероятно е най-трудната в целия свят. Само пет процента от хората, които пробват да я играят, успяват успешно да разгадаят нейните загадки. 

Тази игра е част от комплекса “Indianapolis” в Щатите. Действието в нея се развива по времето, когато властва Желязната завеса и в разгара на така наречената Студена война между източното и западното полукълбо. Голямото предизвикателство на тази стая е да избягаме от тайния арест на силовите структури в Москва, където се оказваме пленени.

10) “Ескейп Банско”

Но яките ескейп забавления не са само на стотици километри от нас! Вече от няколко години ескейп локациите набират популярност дори и в нашата страна. 

В столицата има няколко, но някои от най-добрите в България се намират в и около малкия, но красив планински град Банско. Разположен само на около 150 км от столицата на страната, този туристически център разполага с всички удобства. 

Можете да избирате между сюжетите “Хакер” и “Египет”. Комплексът предлага игри във формат, както за възрастни, така и за деца. 

Благодарение на изключително детайлния декор се създава автентична атмосфера, която ще ви накара да се почувствате, все едно наистина събитията се развиват в реално време. Домакините на ескейп стаите подготвят снимков лексикон от преживяното за спомен на всеки един играч. 

Ескейп стаите са перфектното забавление както с повод, така и за обикновена петък вечер с компанията. В зависимост от предпочитанията си можете да изберете сюжет или степен на трудност на играта.


Снимки: Unsplash.com

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам