Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стая у дома, с помоща на VR технологията

Ескейп стая у дома, с помоща на VR технологията

Ескейп игри с виртуална реалност за плейстейшън

Ескейп стаите завладяха света. В България те също се радват на огромен интерес и техни ревностни фенове са деца и възрастни. Като всички игри и магическите стаи обаче се променят. В търсене на нови предизвикателства, последният хит са предназначените за вкъщи игри с помощта на VR технологията. 

При тях, подобно на класическия формат, възможностите за забавление могат да са в сферата на фантастиката, приключенията, хорър, световната история и мистика. Различията са, че те се създават с помощта на новите технологии за пресъздаване виртуална реалност, в която се разиграва действието. 

Ето защо, независимо дали играчите са вкъщи или в специално пригодено помещение, те все така трябва да активират логическото си мислене, да са максимално наблюдателни, съобразителни, изобретателни и да не забравят екипния принцип. 

Комплектите за игра в домашна обстановка предоставят не по-малко емоции в разгадаването на загадките. Само че за целта на участниците са необходими специални очила, с чиято помощ се пресъздава виртуалната реалност. 

Комплектите могат да се намерят в търговските обекти или да се поръчат от онлайн специализираните магазини. Игрите разполагат с декодер за жокери, както и с упътване и правила. Обикновено тези игри могат да включват различни нива на виртуалната загадка. 

Какви са приликите и разликите между истинските ескейп стаи и виртуалните? 

Класическите ескейп стаи са в основата на виртуалните, чиято разновидност е възможна чрез иновативните технологии. Общото са темите, разиграващите се сюжети, принципът и правилата на игра. 

Пресъздаването на виртуалната реалност прави изпитанията още по-вълнуващи. Другото предимство е, че дори когато трябва да си останем у дома, това не може да попречи да се забавляваме. 

VR технологията е нов хардуер, чиято цел е да ни пренесе в различна от действителността реалност. Виртуалният свят се разгръща пред играча след като постави на очите си специално пригодените за целта очила. Това е напълно достатъчно и както при „физическите“ стаи не са необходими допълнителни умения. 

Единственото, което извежда напред в играта всички участници, са техните :

  • бързи реакции 
  • добри познания 
  • съобразителност и креативно мислене
  • екипен подход

Ескейп стая у дома, с помоща на VR технологията

При класическите ескейп стаи, независимо от типа на загадката и сюжета, група играчи се събират и имат определени минути, за да разгадаят докрай мисловния „пъзел“. 

Вътре в помещението обикновено има мебели, вещи и различни предмети, които да са улики за разгадаване на магията. Другите предизвикателства най-често са свързани с решаване на математически и логически задачи, с разгадаване на мистерии или физически предизвикателства. 

Често използвана стратегия на играчите е да разделят отбора на групи, където всеки да изяви най-силните си страни и да подпомогне по най-добрия начин на своите съотборници. 

Ескейп стаите макар че са създадени по подобие на компютърните игри, всъщност са начин за малко „бягство“ от дигиталните устройства. С новите вариации, които се получават с VR технологията, отново първи помощници са електронните устройства. 

За да се случи виртуалната ескейп стая играчите са с очила, със слушалки, микрофон и още модерни джаджи, за да се потопят в атмосферата, която пресъздава новата реалност. Според конкретната задача пред тима, участниците могат да се пренесат в миналото или в бъдещето, да са на пиратски кораб или на пустинен остров. 

Сюжетите на ескейп игрите вече са толкова разнообразни, а създателите им измислят все по-атрактивни и вълнуващи приключения. Във виртуалния вариант не се търси реален изход от стаята, а се изисква преминаване през различни нива и успех в зададената мисия. 

Ескейп стая у дома, с помоща на VR технологията

Предимства и недостатъци на виртуалната реалност в ескейп приключенията

Всяка ескейп стая е уникална сама по себе си и предоставя неповторими емоции на участниците, в което се крие магията на мисловното приключение. За разлика от реалните помещения, във виртуалната реалност всеки играч се въплъщава в своя играч. 

С помощта на хардуера той контролира движенията му, преодоляването на препятствията и справянетото с всички трудности, които изисква играта. 

За много почитатели на VR стаите, те са още по-вълнуващи и приключението е на макс. Във виртуалния вариант съществува възможност тимът да е от двама, четирима и шестима играчи. Възможно е също, човек да играе сам, но това отнема от тръпката да си в един отбор със съмишленици, което повечето играчи посочват, като недостатък. 

Сред големите предимства, които дават новите технологии, са свързани със свръхвъзможностите на героите. Те могат да се сражават с лазери, да имат огромна издръжливост на изпитанията, да се пренасят в друга реалност, което прави още по-динамична и любопитна пресъздадената история. 

Ескейп стая у дома, с помоща на VR технологията

Комплектите с ескейп игри могат да бъдат предназначени за цялото семейство, което е отличен начин за забавни вечери и уикенди. 

Не е необходимо да се ходи до определено място, достатъчно е всеки да се настани удобно у дома и да се впусне в страхотното виртуално изживяване. Определено играта развива въображението и сплотява играчите, както и позволява всеки да покаже най-добрите си качества. 

Критиците на съвременните устройства казват, че те ни отдалечават от реалността. Но истината е, че ако се редуват компютърните игри с физическа активност на открито, то децата няма да са склонни да избират само електронните джаджи. 

Съвременните технологии са част от нашето ежедневие и понякога са начин, да открием най-добрите способности в себе си. 

Най-актуалните устройства са толкови добри, че се опитват на 100 % да привличат виртуалния свят до истинската действителност. Те не само пресъздават визията и звука, а играещият може да усеща мирис да вкуси и даже да има усещане за допир, за да е максимално вълнуващо. 

Виртуалната реалност възниква, като разработка с шпионска цел, но като повечето подобни открития намира след време нови приложения. Счита се, че всичко започва през 50-те години на миналия век, когато е направен шлем за пресъздаване на виртуална реалност. 

Следващото десетилетие се появява първия симулатор, който пресъздава управление на МПС. Следва все по-голямо развитие и усъвършенстване на технологията. 

Независимо дали ще играете в реална ескейп стая или във виртуална, то основната идея на играта е да пренесе участниците в друга действителност, поне за час. Децата, а и възрастните, харесват да се видят в ролята на герои, които спасяват света и се борят – доброто да победи. 

В магическата стая всеки може да намери своето предизвикателство и да научи повече за световната история или география, тайните на древните цивилизации, да разбере за космическите загадки и за любопитни факти на света, който ни заобикаля.

Снимка: Ескейп Банско

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам