Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

Ескейп стаите набират все по-голяма популярност в целия свят. Техни почитатели са деца и възрастни. Харесват се не само заради интересните предизвикателства, които предлага играта, но и защото са отличен начин да се избяга поне за час от ежедневието. 

За малките фенове на магическите стаи, те са не само забавна игра, но и източник на полезни познания по история, география и други науки. Ескейп стаите развиват логическото мислене, стимулират креативността и съобразителността на играчите.

В основата на новото световно забавление е компютърна игра, на базата на която се създава първата стая. Целта е играчът да преодолее поредица от предизвикателства, да премине на следващото ниво, за да победи на финала. 

Основният принцип, който е застъпен в класическия вариант на ескейп стаите, е да може определен брой участници да се включат в конкретното приключение и в рамките на 60 минути да успеят да разгадаят серия от загадки. 

Изисква се отборът да притежава разнообразни познания, съобразителност, наблюдателност и да сработи екипния подход, за да е гарантиран успехът на тима. 

Идеята на играта е участващата група, от десетина или по-малко играчи, да се справи с поставените задачи, за да се освободи от магическата стая в рамките на определеното време.

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

В последните години ескейп стаите стават все повече, както и местата на световната карта, където се практикува стимулиращата мисленето и бързите реакции игра. Паралелно с това създателите на магическите стаи се стремят да измислят още по-интересни загадки и предизвикателства. 

Най-често се търсят препратки към популярни филми, книги, компютърни игри. Играчите пък се изправят пред въпроси от сферата на историята, географията, математиката, биологията, химията. Изискват се също така сръчност и съобразителност. 

Разбира се, стаите са съобразени с възрастта на участниците, като за по-малките деца те са напълно достъпни и безопасни, докато тийнейджърите и техните родители са изправени пред по-сериозни изпитания. Играта много често се предпочита за семейни забавления, дори за разтоварване по време на тиймбилдинг уикенди.

Съвети при първо посещение на Ескейп стая?

Ако още не сте били в ескейп стая и предстои за първи път да се впуснете в подобно приключение, то тогава имате нужда от няколко полезни съвета. Целта им е да подготвят всеки играч за предизвикателствата, пред които може да бъде изправен.

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

Следват 10 препоръки, с чиято помощ успешният изход от магическата стая ще е гарантиран.

Още в първите минути след старта се огледайте добре, концентрирайте се какво виждате в стаята

Проблемът е, че ще разполагате с точно определено време, затова е добре да не губите ценни минути. Като за начало преценете с какво разполагате, има ли многофункционални предмети. Много често част от загадките са свързани с откриването на код или конкретна вещ. 

Опитайте се да се ориентирате за местата, на които са концентрирани реквизити или са скрити улики, които може да са основни елементи при разгадаване на загадката.

Преценете съотборниците си

Ескейп стаите са предназначени за отборна игра. Ако имате определени познания и възможности, то останалите играчи може да са по-добри в други области. Идеята е да успеете заедно да откриете верните отговори. Затова споделяйте, но и се вслушвайте в чуждия опит.

Точно преценете собствените си силни страни и ги заявете пред останалите

Нямате време да се правите на срамежлив и обиден. Добрата тактика е да не се налагате, но да действате смело и отговорно към общата цел на отбора.

Ако е необходимо, приложете принципа: “Разделяй и владей”

Може да се наложи да работите по двойки или малки групи, за да се справите с множеството предизвикателства. Възможно е една част от играчите да търсят улики, докато останалите се справят с решаването на конкретна задача. Колкото по-гъвкави сте в условията на играта, толкова по-успешни ще сте.

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

Не забравяйте, че играта е създадена, за да бъдат открити една след друга поредица от загадки

Следвайте логическия ритъм на случващото се в ескейп стаята. Стъпаловидният подход е удачен начин да се предпазите от ненужни грешки.

Част от отговора е в загадката

Концентрирайте се какво точно се изисква от вас и какви са напътствията. Колкото повече се съобразявате с условията и правилата, които действат вътре в ескейп стаята, толкова по-близо ще сте до разгадаването на мистерията.

Не прибързвайте и не се изнервяйте

Все пак всичко е само игра, така че дори да изпитвате огромна трудност, винаги може да поискате помощ. Дори да се наложи да се посъветвате с организаторите на играта, това не означава, че трябва да се откажете и да не продължите до самия край.

Умът на спокойните хора е по-услужлив

Силната емоция не е добър съветник за прагматичните решения. Запазете самообладание и мислете трезво. Ако знаете отговора, той задължително ще изплува от съзнанието ви. Колкото по-припрян е човек, толкова повече се повишава рискът от грешки.

Не подценявайте облеклото

Колкото по-удобно се чувствате в дрехите си, толкова повече съзнанието няма да е ангажирано със странични неща. В ескейп стаята може да има физически предизвикателства, активността изисква да сте с практични дрехи и обувки.

Не забравяйте, че това е игра

А игрите са за забава. Целта на ескейп стаите не е да натоварват допълнително хората, а да ги накарат да се почувстват по-добре, да се отърсят от ежедневните грижи.

Ескейп стаите - хит сред деца и възрастни

Хубавото на ескейп стаите е, че могат да те пренесат в един друг съвсем различен свят поне за час. Не са рядкост предизвикателствата, които са свързани с вълнуващи приключения по времето на морските пирати, фараоните, откривателите на съкровище и т.н. 

Децата обожават да се преобразят в приказни герои, които спасяват света или намират необитаеми острови. Затова играта понякога е част от рожден ден, тийнейджърско парти, семейна ваканция или фирмена надпревара. 

В магическата стая всеки ще намери по нещо, което да го разведри, може да научи нови истории или неподозирани факти от човешката история.

Стаите на загадките толкова бързо се разпространяват, че вече на пазара се предлагат и онлайн приключения. Те са предназначени за различни възрастови групи и историите в тях са с историческа, фантастична, приключенска, криминална, филмова тематика. 

Обикновено в реално съществуващите стаи загадките пък се подменят периодично, за да са интересни всеки път за участниците, дори вече да са играли конкретната игра. В България ескейп стаи има във всеки голям град или курортно селище. 

Снимки: Ескейп Банско

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам