Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Ескейп стаите от няколко години са хит в развлекателната индустрия. Наскоро те навлязоха и в България и вече са изключително популярни, особено сред младите и децата. Всъщност това е добър начин не само да прекараме приятно времето си с компания, но и да развием редица наши способности.

Възникнали съвсем наскоро - преди едва малко повече от две десетилетия, тези стаи се базират на компютърно симулирани игри с подобна тематика, популярни в Източна Азия. 

Изобретателят на реалните ескейп стаи е японец, който решил, че ще бъде добра идея да се опита да пренесе играта в действителността. Днес този тип real life помещения вече са набрали известност в редица държави.

Не случайно всички харесваме мистериите. Естественото човешко любопитство ни кара да искаме да надникнем в тях, а изживяването се засилва от вродените ни инстинкти, които ни нашепват да внимаваме и да страним от неизвестното. Но както казват - най-голямото оръжие е знанието. Именно към него се стремим, когато играем в стая на загадките.

Всички сме чували за великия труд на нидерландския писател Й. Хьойзинха, озаглавен “Играещият човек”. В него известният историк и културолог говори за начините, по които играта всъщност играе ролята на образователен, възпитателен и овластяващ процес за индивида. Хьойзинха смята, че това е най-добрият начин да подобрим усвояването на важни умения. 

Освен това той е поддръжник на мнението, че не само децата трябва да играят. Тъкмо напротив - неговото мнение е, че и възрастните също трябва да поддържат жизнения си, интелектуален и емоционален тонус посредством забавни занимания.

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Умения за разпределяне на времето

Обикновено играта в ескейп стаята продължава между 45 и 90 минути, в зависимост от възрастта и предпочитанията на участниците, сложността на играта и големината на помещението, което се използва. Най-често времето, за което трябва да решим загадките на стаята, е в рамките на един астрономически час.

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

На практика това е най-добрият и интересен начин да тренираме възможностите си за пресмятане и планиране на задачите във времето. За да бъдем точни, понякога ще ни се налага да бързаме, както и да действаме дисциплинирано и организирано според плана. 

Хладнокръвие в напрегнати ситуации

Ограничението във времето също така ще ви провокира да се научите да взимате бързи и уверени решения за играта. Изключително важно е да се научим да се концентрираме по време на игра напук на всички разсейващи фактори.

Изобретателност

Най-хубавото на ескейп стаите е, че ни карат да размърдаме мозъците си. Налага се, както се казва, да излезем от кутията на конвенционалното мислене и да приложим креативност, за да успеем да се справим с поставените предизвикателства.

Наблюдателност

Много от отговорите на загадките, макар и замаскирани, всъщност през цялото време са пред очите ни. Иска се истински набито око, както и повишено внимание, за да уловим всички подсказки, които са оставени за нас сред реквизита на стаята.

Още от мига, в който попаднем в ескейп стаята, не бива да забравяме нито за миг, че повечето от предметите и явленията едва ли са случайни. Бъдете нащрек за всички малки подробности, които може да пропуснете. 

Обсъдете и анализирайте всяка една от тях със своя отбор от прители. Пропускайки дори и един детайл, рискувате да загубите цялата игра.

Добрата новина е, че колкото повече пъти играем, толкова по-добре поддържаме тонуса на концентрацията си. Не се отчайвайте, а продължавайте да упорствате. Можете да очаквате все по-добри резултати с всеки следващ път!

Логическо мислене

Преоткрийте магическите суперсили на вашия ум! Всички знаем, че пъзелите, гатанките и загадките са изключително полезна мозъчна гимнастика. 

Повечето от задачите, с които ще се сблъскаме в стаята, представляват логически главоблъсканици. Някои от тях може и доста да ви затруднят особено ако пропуснете да забележите някой от жокерите, скрити наоколо. 

Колкото повече играете обаче, толкова по-добре ще свикнете да събирате пъзела от знаци и да използвате всичко налично като оръжие за разгадаването на мистерията.

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Това преживяване ни зарежда с допамин и възпитава любопитство и търпение, когато се борим с дадено предизвикателство. 

Ще видите, че и в живота и работата си вече ще се чувствате по-уверени, когато се сблъскате с по-трудни задачи. За хората, които водят натоварено ежедневие, ескейп стаята е чудесен начин да се отпуснат и да не мислят за тревогите поне за час.

Памет

Ескейп стаята обикновено има една голяма тайна, която можем да разгадаем само ако правилно разпознаем, запомним и разшифроваме няколко знаци, скрити наоколо. 

Затова и редовното практикуване на тази игра ни кара да запомняме подробности в опитите да сглобим общата картинка. Несъмнено това е много полезно умение, което можем да използваме във всички сфери на живота си.

Умения за сътрудничество и комуникация

Истинската магия на ескейп стаята се крие в това, че всеки от нас има естествено развити умения, които са ценни за решаването на нейната загадка. Успешните отбори са тези, които най-добре общуват помежду си, разпределят времето и задачите между всеки един играч, вслушват се в мнението на другия и взимат решенията демократично.

Добрата стратегия е да съберем група с разнородни умения, за да може да сме подготвени за различните мистерии на стаята. Друг вариант е да си подберем сюжет, който пасва на интересите и качествата на вашата компания.

Ескейп стаите са занимание, което определено стимулира нашето въображение. Благодарение на тях, ние се чувстваме въодушевени от играта и ангажираме до крайна степен всичките си сетива. 

Тя развива у нас афинитет към трудните задачи както във всекидневието, така и в професионалния живот. След няколко игри дори започваме да усещаме, че сме станали по-находчиви и изобретателни, а в известен смисъл дори и по-борбени като хора. 

Всички обичаме да играем и да разпускаме. Чудесно е, когато можем да съвместим това с образователно забавление и личностно развитие. Благодарение на ескейп стаите, вече всеки един от нас може да премери способностите си като детектив и изследовател, а също така и да ги развие и подобри.

Няма по-добър вариант за тематично парти, независимо какъв е поводът. Това забавление е подходящо и за деца, но разбира се, трябва да намерим ескейп стая с загадки и сюжети, които са специално пригодени за тяхната възрастова група. 

При добро стратегическо планиране ескейп стаята може да бъде и перфектното занимание за събития с цел изграждане и сплотяване на работни екипи. 

Компютърните специалисти и компаниите работещи в ИТ сферата, например, могат да организират игра със сюжет на тема интернет и цифрови технологии.

Снимки: Pixabay.com

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам