Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Зимната ваканция може да бъде и без ски, ако има забавления в хотела

Зимната ваканция може да бъде и без ски, ако има забавления в хотела

Зимната ваканция е още по-хубава, когато паралелно със снежните спортове на белите писти, в курорта има възможност за още забавления на цялото семейство. Ескейп стаите са модерното интелигентно развлечение за малки и големи. Фенове на загадките има от всяка възраст, а самата игра се радва на световна популярност. 

Причината е, че тя не само е начин за приятно прекарване на свободното време, а допринася за стимулиране на наблюдателността, логическото мислене, съобразителността, използване на знания от различни науки и утвърждаване на отборната надпревара. 

В любимия български зимен курорт Банско на разположение на почиващите са две модерни ескейп стаи, всяка от които се отличава с уникален тематичен интериор. Те се намират в луксозния комплекс Лъки Банско СПА & Релакс. Ескейп стаите са отворени специално през зимния сезон на петзвездния апартхотел. Могат да бъдат посетени в периода от началото на месец януари до 13 март. В рамките на това време ескейп стаите са тотален хит сред посетителите на зимния курорт.

Що е то ескейп стая?

Всъщност ескейп стаите представляват помещение или по-голяма площ, в която отбор от определен брой играчи трябва за фиксирано  време да разгадае серия от логически задачи, да се справи с препятствия или да открие скрити предмети, за да “отключи” в края на играта въпросната стая. 

Забавлението е изключително вълнуващо, изпълнено е с напрежение, динамика и интересни развръзки, които водят играчите към финалното разплитане на дадена мистерия. 

В класическия вариант на приключението, неговата продължителност е 60 минути. Именно в рамките на този един час участниците в играта трябва да се справят с всички предвидени предизвикателства. Друг голям плюс на подобен тип занимания е развиването на колективния дух. Играта е екипно преживяване, което я прави много предпочитана за семейни, приятелски и тийм билдинг надпревари. 

Ескейп стаите в Лъки Банско   

Стая “Египет” е създадена за по-малките гости на хотела. Играта е подходяща за малчугани на 6 и повече години. Минималният брой участници тук е двама, а максималният състав на групата достига шестима. Важно е да знаете, че когато групата е максимално изпълнена, шестият играч се допуска безплатно в надпреварата. Както издава и самото име на стаята, загадките вътре са свързани с историята и с живота по време на възхода на древната цивилизация.

Ескейп стая в Банско

Стая “Хакер” е за по-големи на години участници. В нея играят деца, които са навършили 8 години, както и възрастни. Тук също важат същите правила за броя на участниците и за шестия играч, който не се таксува. За всички по-малки палавници от хотела са предвидени изненади, които те получава на изхода на играта.

Лъки Банско предоставя също така на всички желаещи снимки от техните интересни моменти в магическите помещения.  

Двете стаи са отворени за любителите на загадките в указаните месеци, всеки ден от 15.00 до 22.00 часа.

Как възникват ескейп стаите?

Компютърните игри са в основата на това изключително  иновативно и хитово предизвикателство, каквото е сама по себе си всяка една ескейп стая. Смята се, че началото е поставено в последните едно-две десетилетия на миналия век. После ескейп стаите бързо се разпространяват из света, докато днес вече се твърди, че подобно приключение може да се изживее на всеки от големите континенти. Няма голям световен град, където да няма ескейп стаи и различни магически помещения. 

Сред основните характеристики на стаите е, че те са подчинени на дадена тема, събитие, герой, исторически факт и т.н. Идеята е зададеното на играчите предизвикателство да е съобразено с тяхната възраст и с определеното време, за да се преодолеят всички задачи и препятствия. 

Ескейп стая в Банско

В последните години ескейп стаите се променят динамично и стават все по-оригинални и с повече интересни предизвикателства. Най-вълнуващите подобни игри в света са създадени от креативни екипи, които подбират темите, загадките, подходящия интериор, използват съвременните технически постижения и откриват все нови и нови начини, за да отговорят на търсенията на феновете на загадките. С годините нарастват все повече и почитатели на “игрите на ума”.

Видове ескейп стаи

Широко разпространен е класическия вид на играта. Освен че темата е водеща, друг важен елемент е предназначението й и играчи на каква възраст е предвидена. Малките палавници се забавляват най-добре в среда със своите любими герои от анимационните филми и популярните книжки за деца.

Такива са стаите, които са свързани е емблематичните герои като Хари Потър, Джак Спароу, Пепеляшка, Снежната кралица, Аладин и 40-те разбойници и т.н. От тийнейджърите харесвани са екшън героте, фантастичните филми,  сюжети от хитови компютърни и световни мистерии. Най-често това са загадки, които са свързали с историите за Шерлок Холмс, Индиана Джоунс, Спайдърмен и още много други емблематични герои.

Семейните забавления също са определяща характеристика при избиране на темата и вида на ескейп стаята. За по-големите играчи подобен тип предизвикателства са начин да се откъснат от стресовото работно ежедневие и да изкарат приятни минути с цялата фамилия по време на зимната ваканция.

Независимо обаче от типа игра и възрастта на играчите, всеки от тях разкрива своя потенциал, научава нови факти и знания, развива логическото си мислене, своята креативност, добива опит за справяне с кризисни ситуации. 

Победата обаче може да е гарантира и при начинаещите играчи. Достатъчно е те да следват правилата и да се съобразяват с целяи тим. 

Ескейп стая в Банско

Важни съвети за успешно за разплитане на загадките в ескейп стаите

Никога не бързайте прекалено много! Следвате правилата на играта и така ще успеете да се справите в точно определеното време. В самото начало се огледайте добре, ориентирайте се какво и къде е разположено в стаята. 

Съобразявайте собствените си познания с тези на останалите участници в отбора. Тук е важен екипният подход!

Не хабете минути за ненужни детайли и подробности. Много често напътствията и помощните въпроси са ключ към загадката. Следвайте логичността на нещата при разгадаване на мистериите!

Не се отказвайте! Спокойните и уверени играчи са по-полезни не само на себе си, но и на своите съотборници.

Забавлявайте се! Това е основната цел на това любопитно предизвикателство, каквото са ескейп стаите. Ще установите, че с положителни емоции по-лесно се преминава през зададените трудности и мистерии. В крайна сметка, това е само една игра, която е начин за постигане на хубави емоции, за повече споделено време с роднини, приятели или колеги. 

После ще се върнете още по-заредени и готови за белите ски писти на Банско.

Снимки: Ескейп Банско

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам