Escape Bansko

Ескейп стаите - идея за един интересен рожден ден

Ескейп стаите - идея за един интересен рожден ден

С наближаването на рождения ден на детето най-актуалният въпрос е  мястото, където ще се състои партито. Качественият празник на малчугана изисква купонът да е забавен, безопасен и незабравим. Добра идея е децата да се съберат в модерните ескейп стаи.

Те са все по-предпочитани за отбелязване на личния празник, а и са хит сред децата. Причината е, че там винаги е увлекателно, забавленията са съобразени с възрастта на малките палавници, подходящи са също така и за тийнейджъри.

Ако решите да зарадвате своя наследник с рожден ден в ескейп стая, определено всички ще са доволни. Нужно е само предварително да проучите правилата на конкретното място и как протича един подобен празник.

Всяка магическа стаи има определена тема, капацитет на участниците и времетраене на основната игра. Когато е избрана за детски купон, с организаторите може обаче да се уточнят допълнителни екстри като почерпка за гостите, фотосесия и продължителността на щурите приключения.

Ескейп стаите са изключително модерна игра в последните години, с чиято помощ малките съкровища научават нови и полезни информации за света. Занимателните загадки най-често са свързани с история, география, биология, литература и кино. Ето защо, те са отличен начин за развиване и за социализация на децата. Установено е, че подобни забавления стимулират логическото мислене, креативността, сръчността, екипността и съобразителността на играчите.

Как да изберем най-добрата ескейп стая за детски рожден ден?

Няколко са основните критерии, на които трябва да отговаря мястото за провеждане на детското парти. Мистичната стая определено е безопасно пространство, когато темата и задачите са съобразени с възрастта и възможностите на участниците. Колкото по-големи са палавниците, толкова и загадките стават по-сложни.

Всъщност, целта на всяка ескейп стая е за фиксирано време определен брои участници да разрешат серия от логически, текстови и друг тип задачи, за да разгадаят конкретната мистерия. Темата е предварително обявена и от отбора се изисква заедно да се справят с поредица от предизвикателства.

Най-интересно в този тип игри са самият сюжет и ролите на играчите. Те възникват по подобие на компютърните игри през 80-те години и до няколко години се  утвърждават по цял свят. Ескейп стаите не са предназначени само за децата, подходящи са за всяка възраст. В последните десет години те стават все по-увлекателни, тематично препращат към исторически епохи, филмови продукции, световни загадки и любими супер герои.

Мистичната игра понякога изисква не само знания, но също така сръчност, издръжливост и бърз ум. Много често обзавеждането, допълнителните ефекти като светлини, звуци, предмети създават допълнителна мистичност и приказност на помещението. Атмосферата помага на играещите да се потопят в съответната епоха или ситуация, да се превърнат в любим герой или пресъздадат любим филм.

Може ли да празнуват по този начин и възрастните?

Според темата на ескейп стаята, тя е невероятно интересен вариант за парти на по-голям рожденик. Може да е парти-изненада от неговите приятели. Още повече, че компанията обича мистичните предизвикателства и приключенските истории. Празникът определено ще е сред най-запомнящите и вълнуващи сбирки.

Най-популярните ескейп стаи

Загадките на Хари Потър имат милиони почитатели по цял свят. Както издава името, мистериите са свързани с приключенията на любимия герои от книгите на Джоан Роулинг. Класическата стая е създадена за деца в училищна възраст, които вече са прочели романа или са гледали едноименната екранизация.

Морските приключения на най-известния пират Джак Спароу

След излизане на филмовата поредица пиратската тема е сред любимите на малки и големи. Откриването на съкровища, попадането на необитаеми острови предполагат низ от приключения за играчите.

Египет и тайният свят на фараоните

Назад във времето е мистична ситуация, която е интересна с разкриването на тайните на древните хора. Децата научават повече за историята на света, за вярванията през годините и стават поне за час изследователи на пирамидите. Според загадките ескейп стаята може да е интересна на няколко поколения и отличен вариант за незабравим рожден ден.

В света на приказките герои са голяма част от стаите за най-малките, които искат да са като Снежанка, Алиса, Барбароните, Смърфовете, Бен Тен и др. Филмовите хитове също са източник на идеи за нови магически стаи, в които Индиана Джоунс, Люк, Батман или Супермен спасяват света.

Рожден ден в ескейп стая

Ако празникът ще е под знака на загадки и занимателни игри, то рожденикът и гостите трябва предварително да знаят какъв тип е купонът, за да са подготвени за невероятното приключение. С организаторите на магическата стая може да се уточнят съпътстващите изненади за малчуганите, както и да се уточни капацитетът на помещението.

Ескейп стаите са предназначени за отборна игра, но според регламента има ограничение на броя на участниците или те се разпределят в два отбора. Целта е да се разреши загадката или поредицата от логически препятствия, но все пак това е игра и като всяка игра трябва да има увлекателен момент и положителни емоции. Най-хубавото е, че малчуганите ще преживеят вълнуващи приключения като морски пирати,  откриватели на съкровище, изследователи или спасители на планетата. Няма дете, което да не обича преобразяването в ролята на любим герой или приказка.

За тийнейджърите пък отборният принцип е начин да се опознаем взаимно, да преодолеят заедно с приятелите си общи емоции, да се забавляват в реална, а не във виртуална среда. Освен това могат да научат повече в сферата на различни научни области.

В България ескейп стаи също са предпочитана забавна игра. Освен в големите градове, в курортите също вече има подобна атракция. В  популярната туристическа дестинация Банско функционират ескейп стаи, които се радват на интереса на родните и чуждестранни посетители на възрожденския град, където традиция и модерност се преплитат.

В петзвездния апартхотел Лъки Банско на разположение на гостите на комплекса е и тази екстра. Възползват се не само малчугани, но и цели приятелски компании. Понякога семейства избират нетрадиционен начин, за да е рожденият ден още по-запомнящ се и цялата фамилия се впуска в предизвикателството, за да го преодолеят заедно. Нерядко и младежи намират, че е много забавно да разплитат мистерии навръх личния празник на някои от тяхната компания. Те обикновено търсят по-сериозни задачи въз основа на позната филмова лента, роман или историческа ситуация.

Независимо от годините на играчите, тук всеки ще открие  своя начин за зареждащи минути с близки и приятели. А и празникът ще е наситен с много повече емоции, хубаво настроение и трайни спомени.

Снимки: Ескейп Банско