Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

Ескейп стаите тотално завладяха света. Почитателите им вече са милиони хора от всяка възраст, пол и раса. Стаите за бягство в самото начало са вдъхновени от компютърните игри, а днес техните създатели търсят нови и още по-интригуващи сюжети, с които да зарадват феновете.

Много от познатите вече ескейп стаи са изградени на база популярни мистерии, световни факти, романи и дори от кино индустрията. Подобен пример в България са Стаята Древен Египет и Стаята на хакера, които са отворени в Банско.

Могат ли определени филмови сюжети да бъдат вдъхновение за създаване на ескейп стая?

Филмите са познат и предпочитат модел за създаване на магически стаи. Обикновено това са популярни ленти, които са завладели зрителите със забавна, любопитна или мистериозна развръзка на действието. 

Понякога главният персонаж в историята е този, който се е превърнал в световен любимец на зрителите. Затова те искат да се видят в ролята на супер героя, който е изправен пред поредица от предизвикателства и справедливи каузи.

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

По какъв жанр си падат почитателите на ескейп забавата - приключенски, фентъзи или страшен?

Примери за Ескейп стаи има от всички популярни жанрове. Приключенските сюжети грабват най-вече малките играчи, за които познати модели са любимите им приказки и анимационни филмчета. 

По-големите деца и тийнейджърите харесват фентъзи историите, Безстрашно се потапят и в хорън стаите, които са предпочитан вариант за редица участници в мисловния лабиринт. 

Хубавото е, че всяка история е уникална сама по себе си, провокира креативност и може да се изисква различен подход към ситуацията от играчите. Често това са приятелски групи, които искат да успеят екипно да решат загадката и за класическите 60 минути да преодолеят поредицата от изпитания. 

Ескейп стаите са любимо място за приключение и на цели семейства и когато са базирани на познати филми, тръпката е още по-голяма. Подобни сюжети са вечните класики, каквито са лентите за Джеймс Бонд и Индиана Джоунс.

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

Класически филмови заглавия които са се превърнали в ескейп стаи 

1. Хари Потър (Harry Potter)

Няма съвременно дете, което да не е пленено от историята за магьосници на Роулинг. Поредицата фентъзи романи стават още по-популярна след създаването на едноименния филм, а той пък е идеален сюжет за ескейп стая. Защо не и за цяло училище за магьосници в рамките на един час. 

Приключенията на Хари Потър предполагат поредица от интересни загадки с препратки към лентата, креативни решения и динамична и вълнуваща игра. В ролята на групи мъгъли, участниците могат да се потопят в разрешаване на гатанки, за да ни спасят от някои тъмен магьосник.

2. Бабадук (The Babadook)

Наистина страховита лента, но е сред най-популярните филми за въображаеми чудовища. Хорър историите не са подходящи за всеки, но мистериите се харесват от възрастните почитатели на магическите стаи. Умерената доза чувство за ужас напълно увлича във фентъзи приключението, а бягството от стаята ще е незабравимо.  

3. Скорост (Speed)

Филмът е абсолютен хит. Един от най-запомнящите се екшъни от средата на 90-те години. Разказва се за налудничав терорист, който е заложил бомба в автобус с пътници. Превозното средство ще се взриви, ако скоростта му падне под 50 км/час. 

Лентата е изпълнена с емоции до последната секунда. Ескейп историята може да е вдъхновена от ситуацията в градския автобус от Ел Ей, а участниците, като главните герои Киану Рийвс и Сандра Бълок накрая да спасят всички.

 Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

4. Мумията (The Mummy) 

Това е вечна класика, чиято оригинална история се появи през 1999 г, а завръщането й бе през 2017 г. с не по-малко разтърсваща продукция.  Проклятие на хиляди години, йероглифи, мистерии и добри препратки към световната история и география са добро начало за гарантирано интересна ескейп стая. 

Подобно на филма за Индиана Джоунс, играчите ще пресъздадат образ на безстрашния археолог, който намира изход дори в най-завързаните изпитания. Още повече, че играта със сигурност ще е предпочитана за семейно забавление, какъвто е и филмът.

6. Дяволчетата (The Goonies)

Следва една култова класика от 1985 г., която също е вариант за нов сюжет на стая за бягство. Самата киноистория ни пренася в опасни пещери, на отдавна изчезнал пиратски кораб и среща със спиращо дъха чудовище. 

Е, няма подобно приключение, каквото създават разказите за пирати, тайни съкровища и заклинания. Могат да се измислят толкова загадки и препратки към филма, с които играчите за 60 минути да са истински търсачи на вълнуващи истории.

7. Алиса в страната на чудесата (Alice's Adventures in Wonderland) 

Това може би е вечната приказка. Историята на Луис Карол има и екранизации, които са любими на няколко поколения.

Приключенията на Алиса в страната на чудесата и говорещия бял заек са източник на пъзели и улики на стая за бягство. Приказност и мистерия са това, което ще развълнува всяко дете, но в всеки възрастен.

8. Убийство в Ориент Експрес (Murder on the Orient Express)

Световно известният роман на Агата Кристи и нейният главен герой - прочутият белгийският детектив Еркюл Поаро, отново са хит, но този път на телевизионния екран. Лентата е съвършената мистерия, която да превърне ескейп стаята във въображаем влак, а един от пътниците ще бъде разкрит, тъй като е извършител на страшно престъпление. 

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

9. Аладин (Aladdin) 

Игралната адаптация на едноименния анимационен филм на основата на приказката от „Хиляда и една нощ“ ни пренася в един вълшебен свят, където доброто винаги побеждава злото. 

Всяка история от приказката крие много възможности за създаване на креативни загадки, пъзели и предизвикателства. Вълшебни килимчета, изпълняващи желания лампи, пещери със съкровища и царски дворци с много лабиринти са безкрайна поредица от приключения, за които е нужна повече от една стая на магиите.

Ескейп стаи, вдъхновени от популярни филми

10. Матрицата (The Matrix)

Това е същинският топ на научно-фантастичните филми. Поредицата има милиони почитатели, благодарение на неочакваните обрати, пренасянето в алтернативни реалности и съдбоносни решения, пред които са изправени главните герои. Защо да не сте Нео, в чийто ръце е съдбата на човешката раса. 

Матрицата е изкуствена реалност, която е създадена от машини с основната цел да използват хората като източник на енергия. А в този свят самите те са свързани в мрежа с кибернетични импланти, чрез които живеят във виртуална реалност. Детайлите и нивото на трудност могат да се променят според възрастта на участниците в стаята. 

Снимки: Ескейп Банско


Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам