Escape Bansko

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Какви умения ни помагат да развием ескейп стаите?

Ескейп стаите от няколко години са хит в развлекателната индустрия. Наскоро те навлязоха и в България и вече са изключително популярни, особено сред младите и децата. Всъщност това е добър начин не само да прекараме приятно времето си с компания, но и да развием редица наши способности.

Възникнали съвсем наскоро - преди едва малко повече от две десетилетия, тези стаи се базират на компютърно симулирани игри с подобна тематика, популярни в Източна Азия. 

Изобретателят на реалните ескейп стаи е японец, който решил, че ще бъде добра идея да се опита да пренесе играта в действителността. Днес този тип real life помещения вече са набрали известност в редица държави.

Не случайно всички харесваме мистериите. Естественото човешко любопитство ни кара да искаме да надникнем в тях, а изживяването се засилва от вродените ни инстинкти, които ни нашепват да внимаваме и да страним от неизвестното. Но както казват - най-голямото оръжие е знанието. Именно към него се стремим, когато играем в стая на загадките.

Всички сме чували за великия труд на нидерландския писател Й. Хьойзинха, озаглавен “Играещият човек”. В него известният историк и културолог говори за начините, по които играта всъщност играе ролята на образователен, възпитателен и овластяващ процес за индивида. Хьойзинха смята, че това е най-добрият начин да подобрим усвояването на важни умения. 

Освен това той е поддръжник на мнението, че не само децата трябва да играят. Тъкмо напротив - неговото мнение е, че и възрастните също трябва да поддържат жизнения си, интелектуален и емоционален тонус посредством забавни занимания.

Умения за разпределяне на времето

Обикновено играта в ескейп стаята продължава между 45 и 90 минути, в зависимост от възрастта и предпочитанията на участниците, сложността на играта и големината на помещението, което се използва. Най-често времето, за което трябва да решим загадките на стаята, е в рамките на един астрономически час.

На практика това е най-добрият и интересен начин да тренираме възможностите си за пресмятане и планиране на задачите във времето. За да бъдем точни, понякога ще ни се налага да бързаме, както и да действаме дисциплинирано и организирано според плана. 

Хладнокръвие в напрегнати ситуации

Ограничението във времето също така ще ви провокира да се научите да взимате бързи и уверени решения за играта. Изключително важно е да се научим да се концентрираме по време на игра напук на всички разсейващи фактори.

Изобретателност

Най-хубавото на ескейп стаите е, че ни карат да размърдаме мозъците си. Налага се, както се казва, да излезем от кутията на конвенционалното мислене и да приложим креативност, за да успеем да се справим с поставените предизвикателства.

Наблюдателност

Много от отговорите на загадките, макар и замаскирани, всъщност през цялото време са пред очите ни. Иска се истински набито око, както и повишено внимание, за да уловим всички подсказки, които са оставени за нас сред реквизита на стаята.

Още от мига, в който попаднем в ескейп стаята, не бива да забравяме нито за миг, че повечето от предметите и явленията едва ли са случайни. Бъдете нащрек за всички малки подробности, които може да пропуснете. 

Обсъдете и анализирайте всяка една от тях със своя отбор от прители. Пропускайки дори и един детайл, рискувате да загубите цялата игра.

Добрата новина е, че колкото повече пъти играем, толкова по-добре поддържаме тонуса на концентрацията си. Не се отчайвайте, а продължавайте да упорствате. Можете да очаквате все по-добри резултати с всеки следващ път!

Логическо мислене

Преоткрийте магическите суперсили на вашия ум! Всички знаем, че пъзелите, гатанките и загадките са изключително полезна мозъчна гимнастика. 

Повечето от задачите, с които ще се сблъскаме в стаята, представляват логически главоблъсканици. Някои от тях може и доста да ви затруднят особено ако пропуснете да забележите някой от жокерите, скрити наоколо. 

Колкото повече играете обаче, толкова по-добре ще свикнете да събирате пъзела от знаци и да използвате всичко налично като оръжие за разгадаването на мистерията.

Това преживяване ни зарежда с допамин и възпитава любопитство и търпение, когато се борим с дадено предизвикателство. 

Ще видите, че и в живота и работата си вече ще се чувствате по-уверени, когато се сблъскате с по-трудни задачи. За хората, които водят натоварено ежедневие, ескейп стаята е чудесен начин да се отпуснат и да не мислят за тревогите поне за час.

Памет

Ескейп стаята обикновено има една голяма тайна, която можем да разгадаем само ако правилно разпознаем, запомним и разшифроваме няколко знаци, скрити наоколо. 

Затова и редовното практикуване на тази игра ни кара да запомняме подробности в опитите да сглобим общата картинка. Несъмнено това е много полезно умение, което можем да използваме във всички сфери на живота си.

Умения за сътрудничество и комуникация

Истинската магия на ескейп стаята се крие в това, че всеки от нас има естествено развити умения, които са ценни за решаването на нейната загадка. Успешните отбори са тези, които най-добре общуват помежду си, разпределят времето и задачите между всеки един играч, вслушват се в мнението на другия и взимат решенията демократично.

Добрата стратегия е да съберем група с разнородни умения, за да може да сме подготвени за различните мистерии на стаята. Друг вариант е да си подберем сюжет, който пасва на интересите и качествата на вашата компания.

Ескейп стаите са занимание, което определено стимулира нашето въображение. Благодарение на тях, ние се чувстваме въодушевени от играта и ангажираме до крайна степен всичките си сетива. 

Тя развива у нас афинитет към трудните задачи както във всекидневието, така и в професионалния живот. След няколко игри дори започваме да усещаме, че сме станали по-находчиви и изобретателни, а в известен смисъл дори и по-борбени като хора. 

Всички обичаме да играем и да разпускаме. Чудесно е, когато можем да съвместим това с образователно забавление и личностно развитие. Благодарение на ескейп стаите, вече всеки един от нас може да премери способностите си като детектив и изследовател, а също така и да ги развие и подобри.

Няма по-добър вариант за тематично парти, независимо какъв е поводът. Това забавление е подходящо и за деца, но разбира се, трябва да намерим ескейп стая с загадки и сюжети, които са специално пригодени за тяхната възрастова група. 

При добро стратегическо планиране ескейп стаята може да бъде и перфектното занимание за събития с цел изграждане и сплотяване на работни екипи. 

Компютърните специалисти и компаниите работещи в ИТ сферата, например, могат да организират игра със сюжет на тема интернет и цифрови технологии.

Снимки: Pixabay.com