Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Как ескейп стаите развиват въображението на децата

Как ескейп стаите развиват въображението на децата

Ескейп стаята е едновременно приятно забавление за децата и интересен начин, по който те развиват своите умения и въображение. Ако търсите нещо ново и интересно за следващия празник на вашето дете, “ стаите на загадките ” могат да бъдат чудесен начин да организирате незабравим празник.

Познати още като “ escape room ” това са вълнуващи игри, изградени на базата на пъзела и загадките. Несъмнено играта в тях е силно усещане както за малки, така и за големи. Улисани в приключението, малките се пренасят в един въображаем, но за тях напълно истински свят.

Ескейп стаите представляват нещо като затворен лабиринт, който най-често се състои от едно или повече помещения. В тях играчите трябва да намерят как да излязат, като същевременно разрешават поредица от специално подбрани задачи със загадки. 

Всяка игра има свой сюжет и стаята е подредена и аранжирана в съответствие с него. Това допринася за още по-голям отборен дух и мистериозната атмосфера.

За какви възрасти е подходящо?

Възрастовите ограничения обикновено варират според мястото. Най-често организаторите изискват децата да са навършили поне 7 годинки, за да вземат участие в стая на загадките, но понякога и по-малките могат да се изявят (понякога за целта се изисква обаче придружител или аниматор).

Как ескейп стаите развиват въображението на децата

Съветваме ви да подберете група от деца на сравнително еднаква възраст, за да може за всички играта да е еднакво лесна и достъпна и същевременно интересна. В оптималния случай трябва да се получи така, че всеки един участник да може да даде своя принос за решаването на поне една от загадките.

Какво трябва да се предвиди при организирането на детско парти в ескейп стая?

Ескейп стаята е подходящ терен за парти с повод и без повод. Можете да организирате детско парти за рождения ден на вашето дете, или за друг празник. При планирането на играта обаче има редица фактори, които е добре да вземем предвид.

Потърсете ескейп стая, където се организират партита за деца от съответната възрастова група.

Как ескейп стаите развиват въображението на децата

Нашият съвет е, ако гостите на детското парти ще са по-мънички, предварително да попитате техните родители за мнение. Вероятно те ще могат да кажат дали играта е подходяща за техните деца и да преценят дали няма да се уплашат от нея. 

Ако е необходимо, можете да помолите организаторите да махнат някои по-страшни моменти от играта, за да може да я адаптирате за групата.

Също така трябва да отбележим, че времето за игра обикновено зависи от сюжета и може да е в рамките на 45 или 90 минути. Колкото по-малки са децата, толкова по-добре е тя да бъде по възможност по-кратка, за да не се отегчат и да загубят търпение. 

От друга страна, ако те са по-големи, нещата стоят по друг начин. За тях и самите игри ще бъдат по-заплетени, така че е препоръчително да имат малко по-дълго време, за да се потопят достатъчно пълноценно в приключението.

Ако пък повечето от децата, които сте поканили, никога преди не са били на ескейп стая, потърсете съвет от домакините за подходяща конфигурация на играта. 

Ако нещата стоят другояче - детето ви и неговите приятели са почитатели на този тип игри и вече са ходили много пъти, тогава трябва да се погрижите приключението да не повтаря предишни техни посещения. Разпитайте го - било то директно или не, за да може да добиете представа и да измислите нещо ново за следващото парти.

Как ескейп стаите развиват въображението на децата

Не забравяйте да вземете предвид и бройката деца, които ще бъдат поканени. Това е важно, защото всеки сюжет е разработен за специален диапазон от участници. Обикновено загадките са разработени за игра в групи от по няколко деца и се иска активно участие от всички, за да се преминат предизвикателствата.

За да бъде още по-интересно, можете да предвидите разделение на два или повече отбора, които да играят състезателно помежду си. За победителите, а и за губещите, можете да се подготвите с малки награди за доброто представяне.

И не на последно място - детската ескейп стая трябва да бъде много добре обезопасена.

Каква тема да изберем?

Подборът на подходящия сюжет е от ключово значение за забавлението на децата. Задачата за родителите може да се затрудни още повече, ако са решили партито да бъде изненада. 

Може би е добре предварително да се подсигурите, че вашето съкровище има интерес към подобни игри, за да сте сигурни, че ще му хареса. 

Ето и някои подсказки от нас:

  • Играчите в ескейп стаята най-често се сблъскват със серия от задачи, които са специално подбрани да стимулират въображението и да ни накарат да размърдаме мозъка си. 
  • Загадките и предизвикателствата могат да варират от търсене на скрити предмети до разчитането на тайнствени кодове или пък разрешаването на някакъв вид пъзел или логическа главоблъсканица.
  • Модерното оборудване в днешно време дава възможности за допълнителни ефекти в ескейп стаята, които да провокират фантазията на участниците. Звук, светлини и дигитални ефекти - всичко това кара играта да изглежда още по-истинска.

Полът и личните предпочитания на играчите също са от значение при избора на тема. Все пак е ключово дали ще се спрете на история за пирати и египетски мумии, или пък партито ще е за принцеси и замъци. Разбира се, има и момиченца, които харесват екшън приключенията.

Образователният ефект на игрите

Мозъкът се активира и усвоява нови неща най-добре, когато играем. Пъзели, лабиринти и тайнствени знаци - всичко това е чудесна гимнастика за мисленето. 

Именно заради това ескейп стаите са чудесна идея да устроим на децата не просто едно забавно събиране, а истинско съчетание между полезно и приятно изживяване, подпомагащо критичното и аналитично мислене на вашето дете.

Ако целта ви е партито да бъде не само приятно, но и полезно и образователно за децата, можете да помислите партито да има задачи, съобразени спрямо техните знания и умения. 

Можем, например, да им организираме в стаите загадки от сферата на математиката или пък информатиката, а защо не и на лингвистиката? Това ще вдъхнови малчуганите както по отношение на играта, така и по отношение на знанията, като ще осъзнаят колко ценни могат да бъдат те.

Още един положителен аспект на играта е, че развива детските умения за екипна работа, тъй като е задължително да се играе в група. По този начин им помагаме да развият своите комуникативни умения. 

Много често в ескейп стаята има скрито поне едно препятствие, което изисква участието на повече от децата, за да може да бъде преминато.

Снимки: EscapeBansko.bg

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам