Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Пет критерия при избора на ескейп стая

Пет критерия при избора на ескейп стая

Когато искаме да прекараме малко забавно време с приятели, ескейп стаята е чудесен начин да разнообразим сивото ежедневие и обичайното прекарване на време по заведения. Това е сравнително нов тип развлекателна игра не само у нас, но и по света като цяло.

Названието “ескейп стая” (букв. прев. “стая за бягство”) идва от английската дума - escape (“бягство”). Играта носи това име заради крайната си цел, която е именно да излезем от затворено помещение, в което сме попаднали като в капан. 

За да успеем, е нужно да проявим остроумие, знания, умения и екипен труд. Много често ескейп стаите са свързани с разрешаването на различни мистерии и загадки, но също и с преодоляване на различни видове препятствия.

Ескейп стаите възникват преди по-малко от 15 години в Япония. Те черпят вдъхновение от подобни онлайн игри, които са измислени също от японец няколко години по-рано. 

Но докато компютърните симулации отначало стават любими на геймърите най-вече в азиатските страни, възможността да се играе на живо в истинска ескейп стая бързо набира популярност по цялото земно кълбо и скоро достига и до България

Днес ще поговорим за това какво е необходимо да вземем предвид, когато избираме ескейп стая за нашето събиране. Водещите критерии за избора ни са пет и се отнасят до темата и повода на събитието, възрастта и броя на играчите, както и до равнището на сложност, на което ще се спрем. 

Нека видим как можем да подготвим забавна вечер за нашата среща с приятели, за да може всичко да е перфектно.

Избор на ескейп стая - на какво да се обърне внимание ? 

Предпочитания относно сюжета

В повечето случаи организаторите ще ви предложат няколко игрови сюжета, от които да се спрете на най-желания. 

Обсъдете ги с компанията и заедно изберете темата, която ви вдъхновява най-много и би била забавна за всеки един от участниците. По този начин всички ще сте доволни и ще играете с въодушевление, без да има сърдити.

Ако, например, търсите място за провеждане на занимания с цел тийм билдинг, можете да съобразите сюжета на стаята със сферата на дейност, в която оперира вашата фирма. 

За работещите в IT сектора може би ще е интересно историята да включва повече технологични и математически задачи - хакерска атака, обезвреждане на бомба и др.

Много популярни са и страшните сюжети. Като цяло всяка ескейп стая е малко или много плашеща като изживяване, като се има предвид, че търсим изход от лабиринт. Някои обаче са специално декорирани да внушават допълнителна тръпка при играта за най-големите фенове на хорър жанра.

Едни от най-разпространените сценарии са в жанра - криминална мистерия. Тук играчите имат за задача да разплетат извършено престъпление или пък да предотвратят пъклени планове, забъркани от зъл ум.

Пет критерия при избора на ескейп стая

Съобразете се с повода и компанията

Изборът на игрален сюжет е пряко свързан с конкретния повод, по който сме решили да излезем. Обвързан ли е той с личен или популярен празник? Ако целта ви е да отбележите Деня на вси светии, определено си струва да заложите на история и декори, които да са в тон с празника.

Възрастта на участниците

Много ескейп стаи са подходящи и за деца. Средната възрастова граница варира между 7 и 16 години. По принцип е възможно в играта да се включват дори и по-малки деца, но в такъв случай е задължително присъствието на възрастен придружител.

За да представлява интерес за малчуганите, ескейп стаята трябва да предлага разнообразие от задачи и забавни приключения. По начало е най-добре участниците да са долу-горе на една възраст, за да може преживяването да е еднакво вълнуващо и всеки да може да даде своя принос.

Ако децата досега не са посещавали ескейп стая, посъветвайте се с организаторите коя е най-добрата идея за сюжет за тях. Посъветвайте се и с останалите родители, за да прецените дали някои от малчуганите не се страхуват от затворени пространства и как биха реагирали на играта. 

Избягвайте твърде страшните сценарии, ако има риск децата да се изплашат прекалено много. Няма да е приятно, ако се наложи да прекъснем играта, за да извадим някое стреснато детенце, което има нужда да се успокои.

Брой участници

Загадката на ескейп стаята е такава, че не може да бъде решена от един човек. За всеки сюжет са необходими екипните усилия на определен брой съотборници. 

Най-малката стая за бягство в света може да се играе и само от двама души, но повечето стаи изискват трима или повече играчи, като максимумът е осем-девет души.

Ако сте повече хора, най-добре е да се разделите на групи и да се състезавате един срещу друг за време. За целта ще ви е необходим определен капацитет на заведението. Предварително се консултирайте с организаторите, за да се уверите, че има достатъчно отворени слотове на съответната дата.

За да успеем да надвием препятствията на стаята, ни е нужен силен отбор. По възможност е добре да съберете хора с различни компетенции и умения, за да се допълвате взаимно.

Ако някой от вас е добър в развиването на стратегии, например, можете да му възложите отговорността да планира разпределението на задълженията спрямо компетенциите на всеки един. Препоръчително е някой да играе ролята и на медиатор, в случай че групата е по-голяма. 

На него се пада задачата да се увери, че всеки знае какъв е планът и неговата роля за изпълнението му. Нужно е играчите да са на една вълна, тъй като за играта ще разполагате с ограничено време и може да не успеете да се справите с всичко.

Съветваме ви да приемате всички решения за играта на принципа на демокрацията - чрез общо гласуване. Така участниците ще се чувстват ангажирани в приключението.

Пет критерия при избора на ескейп стая

Ниво на трудност 

За всяка ескейп игра е необходимо да приложим конкретни знания и умения, за да можем да решим задачата на играта. Някои гравитират повече около абстрактната логика, някои са свързани със знания в определена сфера, в трети има по-голям брой физически препятствия, които трябва да преминем.

Съобразете избора на сложност с вашите предпочитания. Така ще ви е достатъчно трудно, за да поддържате жив интерес, но все пак е добре да можете да преодолеете всички препятствия сами.

Ако организирате детско парти, имайте предвид, че ако загадките са твърде сложни за малките, те няма да могат да се насладят напълно на играта и да успеят да я завършат.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам