Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Новата настолна игра - Ескейп стая или традиционната ескейп стая - какво да изберем?

Новата настолна игра - Ескейп стая или традиционната ескейп стая - какво да изберем?

Мистериите са любими на малки и големи. Именно разкриването на тайни и преодоляването на заплетени ситуации са в основата на все по-разпространени в цял свят ескейп стаи. Познати са и като стаи на тайните или логически игри от по-ново поколение.

Предимствата на тези занимания от познатите стари настолни занимания е, че категорично развиват логическото мислене, съобразителността, обучават към работа в екип, а е и много интересно забавление. В основата на ескейп стаите са компютърните игри, но в настоящия им класическия вариант се играе на живо от група хора. 

Счита се, в новото забавление се ражда през 80-те години на миналия век. Същинският бум на стаите на мистериите обаче е в последните десетина години, когато те масово отварят врати в различни краища по целия свят.

В България също вече съществуват много интересни стаи, които са изградени според първоначалния замисъл на играта. В оригиналната версия участниците трябва да успеят да излязат от стаята в рамките на 1 час като преодолеят препятствия и решат куп логически задачи. 

Независимо от степента на трудност, принципът на играта е идентичен, а в класическия вариант се предполага, че определен брой деца или възрастни ще участват в разгадаването на мисловните задачи, които ще ги отведат до изхода на играта.

Разнообразието и различията между стаите са в темата или основата на мистичната история, наличието на допълнителни предизвикателства, които да изискват сръчност, гъвкавост, физическа издръжливост и други качества. Крайният резултат все пак е един и същ - поставените въпроси в зададената продължителност трябва да намерят своите отговори. 

Оригиналността и идентичността на всяка стая често се постигат чрез допълнителни ефекти като светлини, звуци, обзавеждането на помещението. Много често участниците трябва да влязат в ролята на герои от екрана или книгите - пират, детектив, любима звезда или Супермен. 

Голяма част от най-популярните ескейп стаи по света са създадени по филмови сюжети, бестселъри, компютърни игри или световно популярни мистерии. А степента им на трудност определя кои да са играещите - деца, тийнейджъри и възрастни.

Настолна игра: Escape Room - характеристики

В търсене на нови предложения за забавления вече съществува настолна игра, която е част от серията Escape Room. Тя дава възможност да се почувства тръпката от класическия вариант на приключението. Това е вид логическа игра като целта и тук е да се разгадаят кодове, мистерии и т.н., за да се излезе успешно от виртуалната стая. 

Различните разновидности на играта са основно предназначени за различни възрасти. Но в най-разпространения вариант Escape Room се играе с до 5 участника, които е най-добре да са на възраст над 16 години. Играчите имат на разположение 60 минути, за да “отключат” всеки отговор и да се измъкнат от мистерията.

Новата настолна игра - Ескейп стая или традиционната ескейп стая - какво да изберем?

Комплектът, който се предлага, включва всички необходими компоненти от играта. В кутията има устройство, което се нарича хроно декор. Представлява часовник, който отмерва времето. Класическата игра предоставя на участниците достъп до Морзовата азбука, Масонския шифър и други популярни кодове, които ще се използват при разгадаване на загадките.

Всяка игра съдържа четири плика и 16 ключа, нужни за отделните приключения. Важно условие е да се следва заложената последователност, за да се излезе от стаята. Това означава, че всеки етап има своето фиксирано място в препятствията. 

Техните имена са: 

  • Бягство от затвора
  • Вирус
  • Ядрена заплаха 
  • Храм на ацтеките 

Един етап от мисловното състезание преминава през три основни части, за да се качите на следващо ниво.Преди да застанете на старта е най-правилно да се запознаете обстойно с упътването, етапите, наличните предмети. Това ще спести ненужни грешки и по-лесно ще отведе всеки играч до желаната победа.

Сигнал в края оповестява резултата - дали съответно играта е спечелена или не. 

Настолна игра и истинска Стая за бягство - разликите в приключението

Тръпката в приключението на живо е по-различна от позиционирането пред екрана. Мистерията на загадъчните стаи дава възможност на играчите да се отделят поне за час от електронните устройства и заедно със своя тим да съпреживеят емоцията от играта. 

Ето защо много често ескейп помещенията са желаният вариант за детски рожден ден, парти, фирмено събитие, събиране на класа и т.н. 

Стаите са новите актуални игри, които носят на участниците полезна информация за световната история, географски понятия, биологията, любопитни подробности от различни части на света и т.н.

Новата настолна игра - Ескейп стая или традиционната ескейп стая - какво да изберем?

Популярни видове ескейп стаи и общото значение на този вид забавление 

Едни от предпочитаните Стаи са: 

  • Загадките на Хари Потър
  • Джак Спароу и морски приключения 
  • Египет 
  • В света на приказките 
  • Филмовите мистерии
  • Хакерът и много други

Екранните истории са едни от най-разпознаваеми и харесвани. Сюжетите са много и един и същи филмов герой може да има поредица от различни приключения като в телевизионен сериал. 

Друга любима тема са мистериите на Шерлок Холмс, който винаги се оказва пред разгадаването на сложно престъпление. Подобни са и стаите, където се разказват тайни, пазени десетки години. Любимо място за действие на сюжета са Италия, Ватика, Лондон, Париж или Москва.

Една ескейп стаята е търсено предизвикателство, когато темата е подходяща за възрастта и за интересите на участниците. При по-големите трудностите са повече. Децата пък по-лесно се потапят в измисления сюжет и обичат да влизат в различни роли.

Независимо от загадката Ескейп стаите са отличен начин децата да се забавляват със свои връстници. По този начин те научават доста важни знания, а и развиват мисленето си, стават по-креативни. 

Затова и родителите харесват този тип забавления. Нерядко това е начин за забава на цялото семейство. Съществуват стаи, които са предназначени за състезание между две фамилии или между деца и родители.

Новата настолна игра - Ескейп стая или традиционната ескейп стая - какво да изберем?

Друго важно за Ескейп стаите е, че те са безопасно забавление. Дори да загубят играта, участниците са в пълна безопасност. От друга страна организаторите на стените помагат и напътстват по-малките участници. 

Те са под постоянно видеонаблюдение. А и малките играчи са толкова увлечени в приключението, че се отдават на приятните 60 минути със своите връстници без да има основание родителите да се тревожат за тях. 

Когато играта е част от празник, минутите с близки приятели или съученици, стават още по-приятни и незабравими. По-големите участници пък споделят, че това е отличен начин да се отърват от стреса, да се разтоварят от напрегнатото ежедневие, да прекараш време с други хора и да научат нови неща. 


Снимки: escapebansko.bg

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам