Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Най-енигматичните ескейп стаи по света

Най-енигматичните ескейп стаи по света

Ескейп стаите са интерактивни игри тип пъзел-мистерия, които произлизат от света на онлайн гейминг общността. Когато се появяват за пръв път в Япония, първоначално те са само виртуални. Играчът бива поставен на входа на едно или повече помещения, от които на пръв поглед няма изход или ако има, той е достижим само след серия от предизвикателства.

 

Тези игри са пренесени в действителността преди по-малко от 15 години от предприемача Такао Като. Съчетавайки похвати от психологията и книгите игри и прибавяйки реалистичност с помощта на средства от сетивния театър и 5D киното, той създава едно наистина неповторима забава.

Днес тези стаи са изключително популярни по целия свят. Като че ли най-много фенове има в Нидерландия, където има общо над 600 за население колкото това на България.

Нека да разгледаме някои от най-добрите ескейп стаи в целия свят.

Лабораторията

Тази ескейп стая се намира в нидерландския град Бюнсхотен. Той е само на 35 минути по магистралата от Амстердам. Посетителите се радват на завладяващата атмосфера, която им позволява да се потопят изцяло в играта още от самото начало. Играчите получават и кратко видео с най-добрите моменти от преживяното.

Най-енигматичните ескейп стаи по света

Снимка: Hans Braxmeier / Pixabay

Офисът

Един от най-популярните сюжети за ескейп стая е офис-лабиринт, от който не можем да излезем. Условието на играта е да успеем да се измъкнем от капана, преди да изтече времето. Може би най-сполучливата подобна стая е в щата Филаделфия в САЩ. Чудесна е за тиймбилдинг събития.

Худини

Кръстени на великия илюзионист Хари Худини, тези ескейп стаи също са много популярни. Двете може би най-добрите са в Саутхамптън, Великобритания, и Сан Франциско, САЩ.

Рузвелт

Рузвелт стаята е измислена специално за Palace Games, Сан Франциско. Те са го разработили като продължение на “Худини” стаята в комплекса. Вълнуващото изживяване и тук ви е 100% гарантирано.

Най-енигматичните ескейп стаи по света

Снимка: Harmanjot Kaur / Unsplash

Египет и Хакер

В китния пирински курортен град Банско ви очакват две от най-интересните ескейп стаи у нас. Специално подготвените декори са впечатляващо автентични. Форматът на игрите е подходящ за всички възрасти и всякакви събития.

Клаустрофилия

Тази унгарска ескейп стая със сигурност ще ви остави без дъх. Намира се в тесен стар апартамент в столицата Будапеща. Историята й ни връща далеч назад във времето до началото на миналия век. Навсякъде по ъглите и тайните кътчета на това мистериозно жилище са скрити загадки и съкровища, които участниците имат за задача да открият.

Стаята е подходяща най-вече за по-млади играчи или семейни игри, тъй като степента й на трудност не е особено висока. Същевременно, атмосферата е изключително поглъщаща и приятна.

Ескейп стая Индианаполис

Наричат я най-трудната ескейп игра в света. Едва около 5 на сто от отборите успяват да се справят с всички загадки навреме. Историята й се развива по времето на Студената война и целта е да успеем да се измъкнем от затвора на тайната полиция в Москва.

Пазителят

В щата Орегон, САЩ, се провежда горската игра “Пазителят”. Според историята й, гениален, но смахнат учен е създал чудовище, което броди из гората, а нашата задача е да разрешим загадките, измъквайки се от сигурна смърт. Тази стая също спори за първото място като най-трудна ескейп игра в света.

Г-н Х

В Азия ескейп стаите са изключително разпространени. В Китай една от най-добрите, които можете да посетите, е наречена “Mr. X”. Хубавото при нея е, че не е ограничена до една стая. Всъщност това е цяла ескейп къща с пет обособени помещения и пълна с неочаквани изненади и мистерии. 

Макар и малко страшен на моменти, този лабиринт наистина ще ви бъде забавен. Също така трябва да отбележим, че това е и една от най-големите ескейп стаи в световен мащаб - около 80 квадрата.

Мазето

Време е за нещо малко по-смразяващо кръвта. Ескейп стаите, в които действието се развива под земята, много често имат хорър сюжет. Една от най-яките подобни стаи е “Мазето” в Ел Ей, САЩ. В нея участниците в играта трябва да се измъкнат, преди един психопатичен канибал да ги намери и изяде.

Бомбоубежище

Най-голямата ескейп игра в света се намира в канадската столица Отава и носи името “The Diefenbunker”. Всъщност тя се провежда в две крила от едноименния отавски музей - бомбоубежище от времето на Студената война. 

Общата й площ е огромна и възлиза на повече от 2300 квадратни метра. Може да се каже, че няма по-реалистична ескейп стая от тази.

Субектът

“The Subject” е най-малката ескейп стая в света. Всъщност тя представлява кутия, дълга метър и двайсет, широка 70 и висока 50 сантиметра. Този прочит на играта е измислен от британски студент на име Джордж Ларкрайт. Въпреки малките си размери, играта е подходяща за двама или повече души.

Целта е само един от играчите да бъде вътре в сандъка, което е нужно, защото всички улики се намират в него. Участниците трябва да работят в екип, за да успеят да измъкнат този от тях, който е затворен вътре.

Авторът на играта споделя, че основната му идея е било да откъсне хората от смартфоните поне за един час. Той си давал сметка, че малко неща могат да задържат интереса на посетителите и затова измислил този екстремен сценарий.

Играта е с наистина висока степен на трудност и от изключителна важност е “субектът” вътре в кутията да не се поддаде на паника или клаустрофобия, докато се намира в тясното затворено пространство. Ключово е всички да запазят спокойствие, за да могат да разгадаят пъзела.

Фобия

Няма как да не споменем поне една от множеството ескейп стаи в Дубай и целите Обединени арабски емирства. Може да се каже, че всички те несъмнено се нареждат в топ 100 на най-добрите. 

Няма да се спираме на всяка една от тях поотделно. Ще споменем само “Фобия”, тъй като този комплекс може би е най-известният сред тях. Предоставя възможности за няколко сценария с невероятни сюжетни обрати и неповторим декор.

Ескаполоджи

Тази верига стаи се радва на голям успех в много локации по цялото земно кълбо. Организаторите предлагат и възможности за уеббазирана игра във виртуални ескейп стаи.

Вследствие на кризата от КОВИД-19, онлайн игрите отново набраха популярност. Тази тенденция се наблюдава и по отношение на ескейп стаите. Все пак истинското изживяване винаги ще бъде неповторимо.

Ако нямате възможност да посетите играта на живо, има някои варианти и да си я направите сами у дома. Особено за децата това е голямо забавление. Предлагат се и готови игри със сценарии и декори, които можете да закупите и да си ги сглобите.

Най-енигматичните ескейп стаи по света
Снимка: Kdwk Leung / Unsplash

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам