Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Ескейп стаите продължават да са хит сред малчуганите. Те са чудесен начин децата да се забавляват със свои връстници, докато трупат знания и развиват логическото си мислене. Родителите също ги харесват, заради умствените предизвикателства. Не случайно някои наричат мистичните стаи “гимнастика за мозъка”.

Тяхното начало се свързва с компютърните игри. Принципът, който действа при всички подобни стаи, независимо къде се намират и как са организирани, е сходен. Определен брой участници се впускат в приключението, което задължително е наситено с логически загадки, въпроси, пъзели и още куп предизвикателства, които изискват бързи и съобразителни реакции.

В класическия вариант на играта, след точно определено време поставените въпроси трябва да имат своите отговори, за да се излезе от въпросната стая.

В последните години задачите стават все по-разнообразни и интересни като техните създатели се опитват да бъдат още по-оригинални и интригуващи. Все по-често се включват препратки към популярни книги, филми, компютърни игри и любими герои.

Използват се въпроси от математиката, граматиката, химията, физиката и други науки. Само знанията обаче не са достатъчни, необходими са и логика, наблюдателност, съобразителност, добра ориентация.

По-малките деца също са активни “разбивачи” на подобни мистерии. Най-предпочитани от тях са игрите, които са свързани с обичаните супер герои. Загадките за тях определено трябва да са по-достъпни, разбираеми и съобразени с възрастта на малчуганите.

Хари Потър и Стаята за загадки

Милионите фенове на Хари Потър са както деца, така и възрастни. Мистериите с любимия им герой са харесвани по целия свят. А една от набиращите популярност стаи е свързнана с Хогуортс - училището за магии и вълшебства, описани в поредицата на Джоан Роулинг.

Подходяща е за децанад 8 години. Те имат на разположение до 60 минути, за да разрешат конкретна мистерия. Сюжетът определено е доста забавен, а освен това  мъниците трябва да покажат знания по математика, география и е добре да познават романа.

Историята за младия магьосник Хари Потър е изпълнена с много предизвикателства и определено е невероятно приключение за неговите почитатели.

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Пирати и морски приключения

Друг любимец на момчета и момичета е Джак Спароу, чиито пиратски премеждия често се вписват в детските игри. В ролята на моряци малките палавници търсят съкровища и преминават през купища премеждия.

Една от най-популярните ескейп стаи в Америка се нарича “Предизвикателство”. Сюжетът й е свързан с изпитания на кораб в открито море.

Целта е да се открие истинската карта на отдавна заровени богатства, но за нея на борда се прехвърлят и група крадци. Адреналиновата история задължително е свързана със силни усещания и изисква активизиране на макс, за да се справят участниците с всички задачи.

Във вълшебния свят на приказките

Приказките са може би най-подходящият вариант за по-малките деца. Експертите в тазисфера дори препоръчват първите “бягства” от мистичните стаи да са именно с подобни игри. Съществуват приказни сюжети, които са измислени за децата от началните класове. Стаите със загадки за тях са пълни с пъзели и по-лесни практически задачи.

Един от разпространените варианти се базира на историята за Златокосо момиче и трите меченца. В играта се включва и Добрата фея, чиято роля е да насочва участниците и ако е необходимо да им помага да избягат от омагьосаното царство.

Малките палавници са изправени пред изпитания, които по-често са са свързани с откриване на съвпадения на цветове и размери на обектите, с елементарни математически и граматически въпроси.

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Филмовите мистерии

Филмите също са предпочитана основа за развиване на логическото и асоциативно мислене. Едноименният фентъзи филм “Джуманджи” е харесвана история, която в кинолентата се върти около една свръхестествена игра на дъска.

Пресъздавайки подобно приключение в ескейп стая, участниците обикновено трябва да открият безследно изчезнал приятел. И ако успеят, те ще се измъкнат както от  джунглата, така и ще развалят проклятието.

Учениците от началните класове се впечатляват от мистичния Шерлок Холмс. Романният герой и неговият телевизионен образ винаги са се радвали на интересен от малки и по-големи детективи. Както него те се изправят пред необходимостта да разкрият поредната заплетена история.

Множество улики и логически загадки помагат на играещите да стигнат до верния отговор. Тази стая е особено подходяща за семейна забава, която със сигурност ще изпълнена с много емоция и интересна за всички. Подходящи дрехи помагат за пълното потапяне в епохата на героя с неговото типично палто, задължителна лула и лупа.

Верен приятел в разследванията му пък е Доктор Уотсън. Играта съществува и в онлайн вариант под името “Приключеска кутия”. Голямото предизвикателството е, че поредица от загадки трябва да се разрешат в рамките на няколко последователни дни.

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Тайната на фараоните

Ескейп стаята „Египет” пренася любознателните в света на фараоните. Загадките водят към изхода, но това е съпътствано с разкриването на много мистерии и тайни на древната култура.

Изживяването е полезно и за по-големи деца, защото съчетава познания за епохата, историята и то представени по достъпен и забавен начин. Подобна ескейп стая е добър вариант и за училищни класове или групи, докато изучават определен дял от историята.

Парти в ескейп стая

Това е вариант, който все повече набира популярност като алтернатива на детски купон или занимания през ваканцията. Малчуганите се забавляват чудесно сред своите приятели, а пък и всяко ново предизвикателство и непозната игра са достатъчни, за да е успешно едно парти.

Организаторите на стаитевинаги наблюдават самата игра и при необходимост се наместват, за да помагат на малките палавници.  Възможно е децата са се впуснат в повече от една загадкаили ако са повече на брой да бъдат разделени на две групи и да се състезават помежду си.

Ескейп стаи за деца - кой загадки са най-подходящи

Една ескейп стаята е желано предизвикателство, ако темата е подходяща за възрастта и за интересите на участниците. Колкото по-големи са те, толкова трудността на задачите е по-голяма.

Освен това в повечето подобни игри има допълнителни ефекти като светлинни, звуци или самата обстановка и обзавеждане на стаята, които са несъобразена с конкретната мистерия.

Така децата все по-успешно се потапят в измисления сюжет и се потапят в ролята си, за да се почувстват като истинските детективи, изследователи, пътешественици и любимите си супер герои, които помагат доброто да победи и спасяват света.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам