Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Интересни факти за ескейп стаите, които може би не сте знаели

Интересни факти за ескейп стаите,  които може би не сте знаели

Искате ли да знаете повече за ескейп стаите? Ако e така, вие сте на точното място! Ето няколко интересни и изненадващи факта за тях!

Игрите за бягство от стая са популярни в света от доста време. Все още обаче има хора, които не знаят много за това невероятно забавление. В игрите ескейп стаи могат да участват група от хора, но може да играете дори и ако сте сами. 

Целта е да решите всички пъзели и загадки, за да отключите стаята, преди да ви изтече времето. Всички стаи са тематично направени, което означава, че зад всяка загадка винаги има интересна история. Игрите за бягство наистина си заслужават вниманието, тъй като съчетават ограничено във времето приключение с реално тестване на вашите знания и логика. Това определено е нещо забавно и интересно в същото време за всеки човек, който желае едно по-различно забавление.

 

Кратка история на ескейп стаите - концепцията за стаи за бягство първо се появили в Япония, след това бързо стана популярна в целия свят. В началото ескейп стаите са били виртуални, което означава, че играчите решавали пъзели онлайн. Появяването им в реалния живот се оказва следващата съвсем логична и успешна стъпка. Предизвикателства, решаване на проблеми, конкурентоспособност – всичко това помогнало на играта да придобие своята популярност в света.

Стаите за бягство не са нова идея - знаете ли, че ескейп стаите съществуват повече от десетилетие? Да. Тези стаи първо са започнали онлайн. Игри, подобни на Crimson Room – създадена от Тошимицу Такаги – са първите, които черпят вдъхновение от концепцията и правят реална игра от нея. Япония е страната, която популяризира играта в реалния живот и оттам концепцията просто се разпространява в останалата част на света.

Екип, сътрудничество и комуникация - тези елементи са може би най-важните за намиране на начин за отключване на стаята. Едва ли някога ще спечелите титлата на победител, тъй като победата винаги или почти винаги (ако играете сами) е резултат от работа в екип. 

 

Започва се със събиране на екип, който да има минимум двама и максимум шестима души. В зависимост от стаята, може да бъде по-забавно да играете с повече или по-малко хора. Основната идея е да се общува и да се търсят решения взаимно. Ако спечелите, празнуването заедно е по-забавно.

 

Освен това, не е нужно да играете само с приятели – може да играете и с непознати. И двете възможности имат своите предимства. Играта с приятели и с вашето семейство винаги е приятна, тъй като ще прекарате чудесно време заедно. 

От друга страна, играта с непознати също е забавна, защото ще ви се предостави възможност не само да намерите нови приятели, но и да сътрудничите с играчи, които никога не сте срещали преди. Уменията, използвани в играта, наистина могат да бъдат полезни и в живота.



Интересни факти за ескейп стаите,  които може би не сте знаели

Много теми, много забавления - няма безсмислени ескейп стаи. Всяка от тях има своя собствена тема и всички пъзели и загадки са създадени около тази тема, както и всички декорации, мебели и, разбира се, атмосферата. 


Ето най-често срещаните теми:

  • Пост-апокалипсис и намиране на анти-зомби ваксин

  • Банков обир и бягане от ченгета

  • Разследване за престъпление и хващане на бандити навреме

  • Космически приключения и спасяване на планетатa от катастрофи или нападение и пр.


Дизайнерите на игри за бягство проявяват особено голямо творчески в измисляне на теми за атмосферата в стаите. Детайлите са много важни, защото именно често крият решението на загадката точно пред очите ви. Предлагат все по-сложни, а понякога и невероятно сложни трикове. Така че, определено може да разчитате на невероятно преизживяване.


  • Не е детска игра: пъзелите са трудни - това е едно от погрешните схващания за ескейп стаите. Никога не разчитайте на лесна победа. Има много екипи, които не успяват дори да се доближат до отключването на ескейп стаята. 

Трябва да се работи много фокусирано, да се опита всичко възможно и никога да не се губи мотивация. Звучи като житейска философия, нали? Затова, по принцип това не е най-подходящата атмосфера за деца, за които обикновено е трудно да задържат вниманието си достатъчно дълго върху едно нещо.

Но, така или иначе, играта е полезна за хора от всяка възраст, тъй като всеки може да се възползва от развиване на критичното си мислене.


  • Игрите за бягство от стая често се използват за изграждане и сплотяване на екип - големите компании често имат събития за нов екип в ескейп стая. Това им помага да се научат да работят съвместно. Състезаване на няколко екипа, които могат да отключат вратата по-бързо, е невероятен начин за изграждане на по-силни връзки в екипа от служители на компанията. След играта те ще имат какво да обсъждат и така могат да намерят по-ефективни начини за сътрудничество.



Интересни факти за ескейп стаите,  които може би не сте знаели

  • Лидерът на ескейп стаите: Европа - в Европа има три пъти повече стаи за бягство в сравнение с Америка или Азия. Този факт определено доказва популярността на това забавление. Въпреки това, не само местните жители се радват на тази дейност, но и туристите. Често игрите се превръщат в основни атракции.


Ето и два любопитни факта, свързани с ескеп стаите:


  •  До миналата 2019 г. са открити над 8000 стаи за бягство по целия свят.

  •   В 44 страни в света има поне по две ескейп стаи.


  • Видео игри, вдъхновени от бягство - видеоигрите са създадени oще през 70-те години. Те позволяват на играчите да използват текстово базирани команди за контрол. Когато производителите на игри откриват как да манипулират визуалните сигнали, това променя игровата индустрия, чрез въвеждане на всякакви приключенски игри.


Най-ранната видео игра, възприела тази концепция, е от 1988 г., е наречена „Затворени врати“ и е създадена от Джон Уилсън. Играта бързо се превръща в хит и скоро и други производители на игри излизат на пазара с продукти на подобна тематика.


Днес ескейп стаите изискват от играчите да използват физически улики в стаята, за да завършат мисията си. Сега те принадлежат към жанра на „опитното развлечение“, в което играчите трябва да имат “потапящ” опит във физическа среда.


Стаите за бягство са отличен източник на забавление в реалния живот, предназначени за хора, които търсят приключения и откъсване от всекидневието си. Но има една нова категория хора, които силно предпочитат стаи за стратегическо, тактично и критично мислене. 


Какъвто и да е вашият случай, искейп стаите със сигурност ще ви дадат едно много различно, незабравимо забавление.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам