Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Най-добрите поводи да посетим ескейп стая

Най-добрите поводи да посетим ескейп стая

Търсите идеи за прекарване на своя рожден ден, юбилей, годишнина, годеж? Или просто още един добър начин за прекарване на свободното време? Ескейп стаите са един модерен и забавен отговор, който определено ще ви заинтригува!

Ескейп стаите – или така наречените „стаи за бягство“, водят началото си от Азия и са абсолютно нововъведение от зората на третото хилядолетие. Първоначално те са били измислени като парадигма за видео игри в Япония през 2004 г. През 2007 година японецът Като Такао и неговата компания на име СКРАП стартират проект за създаването на ескейп стаи като игра в реалния живот. Тази игра набира все по-голяма популярност и до днес вече се е разпространила из целия свят.

Escape стаи за тиймбилдинг

 

Някои от пъзелите могат да бъдат решени само в екип, т.е. ако двама или повече играчи работят заедно, за което е от особена важност добрата комуникация. Това ги прави идеална дейност за един не-скучен тиймбилдинг.

Подарявайки изживяването „ескейп стая“ на своите служители и сътрудници, вие ще им помогнете да развият своите умения за решаване на проблеми, логическо, креативно и нестандартно мислене. Освен това можете да бъдете сигурни, че поне този път голяма част от тях ще бъдат наистина доволни от тиймбилдинга и... ще си го спомнят.

Има и още нещо: стаите за бягство притежават онова особено свойство да карат хората да се сближават помежду си. Това е особено полезно при новосформирани екипи или при големи организации, чиито служители работят онлайн от вкъщи или от няколко офис локации на различни места или дори в различни държави. Ако вашият случай е такъв, ескейп стаята ще ви бъде особено полезна за изграждането на връзки на работното място, дори за онези служители, които минават за по-скоро свити и интровертно настроени.

Друга чудесна идея при по-големи фирми е да оформите тиймбилдинга в ескейп стаята като вълнуващо състезание и да предложите атрактивна, макар и символична награда за отбора, който реши пъзелите с най-добра бързина и се класира на първо място.

Ескейп стаите и семейството

escape room

Посещението на стая за бягство е чудесно семейно забавление особено за Коледа или онези рождени дни, в които се налага да измислим занимание, което да се хареса както на децата ви, така и на вас, а защо не и на вашите родители.

Освен това се организират и ескейп стаи, специално насочени към детската аудитория. Красотата на стаите за бягство е в това, че на практика никой не може да остане безразличен към тях.

Дори и вашето моминско или ергенско парти може да започне по един чудесен начин с бягство от ескейп стая. Освен че ще ви бъде забавно, това е един от най-добрите начини да спрете да мислите за момент за предстоящите събития и да се освободите от напрежението. А независимо дали лично вие бихте го намерили за забавно, или не, има десетки, ако не вече стотици случаи по света романтични мъже да предлагат брак на половинките си в ескейп стая.

Но дори и без повод ескейп стаите са един чудесен начин да се забавлявате в свободното си време. Дали ще изберете да я посетите с голяма компания, с един приятел или половинката, или дори сами, вие ще бъдете разпределени в отбори според изискванията на сценариите. Обикновено играчите се разделят на групи от по четирима души или повече. Ако никога преди не сте били в такава стая, можете да бъдете сигурни, че сте на път да изпитате уникалните емоции по време на първата си игра.

Най-често играта стартира преди всичко с преглед на правилата и инструкциите, след което играчите получават своя сценарий. Същинската игра може да продължи до около час, но това зависи и от времето, за което вашият отбор ще успее да се измъкне. Най-добре е да бъдете емоционално подготвени за това, че най-вероятно ще имате чувството, че тези 60 минути от живота ви за отлетели като за миг. Това не бива да е изненада за никого, след като всеки от нас знае, че времето лети, когато се забавляваш.

escape room

Обикновено ескейп стаите са поне мъничко страшни и това няма как да не е така заради самото естество на играта. Да, вярно е, че повечето истории или теми включват някаква мистерия. Но концепцията на стаите е отделна от онази за обитаваните от духове къщи. Но търсеният ефект тук не е да ви накара да пищите. Зловещите елементи ще помогнат само на потапянето ви в играта.

Бъдете сигурни, че в никой момент няма да изскочи някой „призрак“ с цел да ви изплаши. Така че дори да сте човек, който мрази филми на ужасите, няма нужда да се колебаете дали да посетите стая за бягство. По-скоро чувството на страх напомня на нещо като вътрешен гъдел, предиозвикан от самата тръпка от осъзнаването, че се намираме в затворено пространство. От там ние не можем да излезем, ако не изпълним правилно определена серия от задачи и инструкции, е примесена с хазартния привкус за „печалбата“ – ако всъщност успеем да намерим начина да излезем, при това в рамките на определеното за това време.

Повечето хора приветстват и дори целенасочено търсят тези нотки на страх и приключенски дух. За съжаление, в много случаи хората, изпитващи остра клаустрофобия, не успяват да извлекат голямо забавление от преживяванията в ескейп стаи. Част от тях предпочитат да не се излагат на риска от сериозна паник атака по време на играта.

Като се има предвид обаче, че ескейп стаите не са точно затворени, тесни пространства, така че по-скоро се доверете на индивидуалната си преценка, ако спадате към рискова група. В някои случаи стаите за бягство изобщо не се заключват наистина, защото целта на играта в крайна сметка е фантастична.

Независимо дали сте от безстрашните търсачи на силни усещания, или прекрачвате прага на ескейп стаята леко разтреперани от вълнение, можете да бъдете напълно спокойни, че няма да се нараните.

escape room

Всички тайни входове, изходи, препятствия и артефакти, скрити в ескейп стаите, винаги са обезопасени от професионалисти със загриженост за вашето здраве и безопасност. Операторите зад системата за видеонаблюдение са там, както да се уверят, че с играчите всичко ще бъде наред, така и за да им помагат при решаването на различните задачи.

Освен това ескейп стаите са почти изцяло основани на пъзели и гатанки, които се решават главно с помощта на логическо мислене, работа в екип и като цяло ангажиране умствения капацитет, а не на физическите дадености. Все пак за всеки случай си обуйте удобни обувки и облечете удобни дрехи.

Същевременно, главоблъсканиците, пред които ще се изправите, макар и сложни и оплетени и затова – така вълнуващи, са напълно решими от човек със средностатистическо ниво на интелигентност. Със сигурност нито някой ще иска от вас да се пренапрягате физически, за да достигнете крайната си цел, нито ще ви поставя „капани“ от нерешимо сложни математически уравнения или нещо подобно, за да намерите изход от стаята.

Имайте предвид, че няма да е лесно и определено е добре да се чувствате комфортно, за да можете да се концентрирате. Огромна част от вълнението, което изпитваме при посещение на стая за бягство, идва от пъзелите, с които се сблъскваме във всяка от тях. Ако тези загадки са твърде лесни, какъв е смисълът?

Ако никога преди не сте били в ескейп стая, ще останете изненадани от това колко умно са създадени някои от загадките и уликите в тях. Ще ви се наложи да използвате мозъка си, както и този на всеки отделен член на вашия екип, за да избягате. А може и да не избягате изобщо! ☺

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам