Escape Bansko

Защо ескейп стаите са толкова популярни

Защо ескейп стаите са толкова популярни

Защо ескейп стаите са толкова популярни?

Ако искате да изживеете силни емоции и да тествате своя интелект и интуиция, то тази игра определено ще ви допадне. Ескейп стаите увеличиха своята популярност през последните години и то неслучайно. Благодарение на комбинацията от интелектуални предизвикателства и висок адреналин ескейп стаите  могат да предложат на всеки забавление от нов вид.Te са отлична опция за тези от вас, които искат да се позабавляват заедно със семейството и приятелите.

Ескейп стаите предлагат един нестандартен начин да забравим за малко ежедневните си тревоги и задължения и да се посмеем с познати или приятели като в същото време тестваме своя потенциал.Те са супер комбинация от приключения и силни изживявания. Подходящи са за малки и големи, семейства, двойки, бизнес партньори, дори непознати – всички могат да участватв подобна игра.

Какво представляват ескейп стаите?

 

Пълното име на ескейп стаите –на английски: Real-life room escape game”, всъщност подсказва и главната цел защо е създадена играта. Предназначението на ескейп игрите е именно да ни извади от реалността и да ни потопи в една друга реалност.

Главната причина ескейп стаите да са толкова популярни по целия свят е защото те чисто и просто ни предлагат нещо ново. Ескейп игрите вдигат адреналина и сплотяват участниците. Поради тази причина и ескейп игрите са предпочитани от големите компании, които искат да сплотят своите екипи. Те ги използват с цел тийм билдинг, а какъв добър начин за сплотяване на екип от една забавна и предизвикателна игра, където трябва да се взимат бързо важни решения, от които зависи “оцеляването” на отбора.

Кратка история на ескейп стаите

Ескейп стаите придобиват най-голяма популярност през 2010г. Популяризират се главно в  САЩ, Азия, Европа, Австралия. През 2015 г. гр. София постепенно се трансформира в един от световните центрове с многобройнивисоко-технологични и оригинални ескейп стаи. В началото на 2016 г., в България вече има повече от 80 стаи на загадките, 64 от които се намират в София.

В края на 2015 г. по света има над 2800 ескйп стаи, а в САЩ дори се появява телевизионно риалити предаване, което отразява събитията в стая със загадки. Телевизионният формат събира почти 400 хиляди зрители пред екраните. Този вид забавление продължава да набира популярност и си извоюва името на модерна игра, тъй като има едновременно интелектуален и приключенски характер.

Загадките в стаята  могат да бъдат от разнороден тип. Те могат да са логически, математически, от лингвистичен характер, Съдателите на ескейп стаи се стараят да измислят все по-нови загадки и декори, за да се поддържа интереса на феновете и винаги да има какво ново да предложат като изживяване.

Едно от най-важните неща да направим, ако искаме да победим в подобна игра е да поддържаме отборния дух и да се заредим предварително с положително настроение и нагласа. В крайна сметка целта е да разпуснем и да забравим за момент напрегнатото си ежедневие.

 

Загадки и жанрове

Жанровете при  ескейп стаите продължават да бъдат динамични и непредсказуеми, благодарение на гения на разработчиците на ескейп игри.Тестват се различни умения като наблюдателност, бързина, логическо и креативно мислене, както и умение за работа в екип.

Вдъхновение за създаването на ескейп стаи създателите черпят от видео игри, известни екшън, криминални и хорър филми,  исторически събития, реални факти или просто от свое предишно участие във вече съществуваща игра.

Какъв е изживяването в една ескейп стая?

 

Ескейп стаята е стая със специален декор, в която имапоследователност от загадки и пъзели, които създателите на ескейп стаята предварително са създали. Ескейп играта обикновено може да се играе от екип от двама до шестима човека, но в някои игри броят на играчите може да стигне 10.

Ескейп играта се играе в реално време като продължителността е 1 или 2 часа. През този период от време екипът от играчи бива заключен в стаята, където трябва да решава различни пъзели и загадки. Ако успее да се справи със загадките преди изтичането на 60-те минути, то екипът е победител.

Според проведени в Китай анкети, ескейп стаите са предпочитан начин за забавление за студенти или стресирани млади професионалисти с натоварена програма. Тъй като играта носи много вълнения и емоции, това не само не ги натоварва, а всъщност им помага да избягат от реалносттапо един уникален начин – надпреварвайки се с времето.

Важно е да споменем, че ескейп стаята непрекъснато се следи на камери от организаторите на играта, които понякога се включват с напътствия към играчите в случай, че някоя загадка ги е затруднила много.

Интересен факт е, че играчите в ескейп стаята подписват декларация, че след като излязат от стаята няма да издават тайните ѝ, за да бъде тя интересна и за следващите играчи.

Игрите в стаи на загадките се практикуват като форма на тиймбилдинг. Много компании избират да поставят служителите си в една по-предизвикателна и екстремна ситуация, в която различните им характери могат да се проявят. Ескейп стаите в действителност поставаят играчите в едни по-различни ситации от тези, с който се срещаме в ежедневието.Що се касае въпроса за децата, играчите трябва да са над 12-годишни, като малки деца се допускат само с придружител.