Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Ескейп стаите и хората с клаустрофобия или страх

Ескейп стаите и хората с клаустрофобия или страх

Стаите със загадки през последните години се превърнаха в едно от най-предпочитаните групови забавления по света.

Разбира се, и България не закъсня да се включи и само за няколко години в почти всички градове на страната се разкриха ескейп стаи на различна тематика.

Ако търсите начин за забавление или искате да се научите на отборна игра - това е начинът!

Защо ескейп стаите са толкова популярно забавление, на което модата му не минава?

Разтоварване от стреса

Кой не би искал да има начин да се пренесе на съвсем друго място, да излезе от зоната си на комфорт и да изживее нещо различно от обичайните дейности, с които се занимава? А кой не би искал поне за малко да остави телефона, таблета и лаптопа настрани и да общува с приятелите си „на живо” и без технологиите да пречат на доброто преживяване?

Ето това правят ескейп стаите - дават възможност да избягате от еднообразието на делника, да се отдалечите поне за малко от виртуалното пространство и да се забавлявате истински с приятелите си.

Интересни сюжетни линии

Всяка една ескейп стая „разказва” различна история и според това какви са предпочитанията на вашата група можете да избирате в какво приключение да се впуснете.

Предизвикателства, с които трябва да се справите заедно

Преодоляването на различни препятствия, решаването на логически загадки и най-вече отборната работа, без която загадката няма да бъде решена навреме са изключително мощен стимул за всички играчи. Наблюденията показват, че след една игра в стаята със загадки хората излизат изпълнени с положителни емоции, по-щастливи и с по-голямо желание да споделят помежду си… и да, по-сработени като екип.

Лесни и ясни условия

Условията за участие в игрите са лесни - просто ви трябва група (приятели, семейство, колеги), които обичат да решават загадки, обичат да излизат победители и които си „умират” да се превъплътят поне за час в ролята на международен крадец, пират, учен, полицай, агент на тайните служби, археолог и какво ли още не.

Откриете ли такива сродни души, остава само да откриете най-привлекателната за вкуса ви ескейп стая и да започнете отборната игра.

Опознаване и откриване на общ език

Ненапразно ескейп стаите се предпочитат от мениджъри на компании за провеждане на тиймбилдинги. По време на играта участниците трябва да работят заедно като екип, ако искат да решат загадката и да излязат, преди да е изтекло времето. Само за един час екипна работа хората се опознават много повече, отколкото за няколко години работа бюро до бюро.

Но дали всички, които имат желание да опитат сили в решаване на загадки в заключена стая могат да участват?

За да се вземе участие в подобна игра със загадки, възрастта не е от значение.

В страната има доста ескейп стаи, които са предназначени за деца, така че няма никакъв проблем да изберете подходяща стая със загадки за детето си. Тук единственото условие е да присъства и възрастен.

Няма никакви проблеми и ако баба ви и дядо ви (и техни приятели) поискат да разберат „какво правят младите в тези стаи заключени за цял час).

Клаустрофобия в ескейп стаи | Escapebansko.bgКлаустрофобията и ескейп стаите

Има обаче една група хора, които изпитват страх от затворени помещения и при тях положението е малко по-различно.

Клаустрофобията е една от най-разпространените фобии и се изразява в страх от затворени, претъпкани или тесни помещения. Думата клаустрофобия е съчетание от латински - claustrum (затворено място) и гръцки φοβία (страх).

Повече от 10% от населението на ЕС страдат в различна степен от страх от затворени и тесни пространства. При някой от хората страхът може да е в по-лека степен и да изпитват леко безпокойство, когато се намират в метрото, в асансьора или в други помещения без прозорци. При други обаче симптомите са много по-тежки и страдащите от тази фобия могат да изпаднат в паника, да получат световъртеж, гадене, повръщане, обилно потене и т. н.

Обикновено клаустрофобията се дължи на травма, преживяна в детството и лечението на това заболяване може да е доста трудно и изискващо много време, но това не е заболяване, което да пречи на самостоятелността на хората, които изпитват подобни страхове.

Хората с клаустрофобия са наясно с проблема си и взимат мерки да не попадат в ситуации, които могат да ги разстроят. Те работят, разхождат се и вършат всички дейности, които вършат и всички останали. Просто внимават малко повече от останалите за местата, които посещават.

Ако във вашата група има хора, които страдат от клаустрофобия, но все пак искат да участват в разкриването на загадките, задължително трябва да се информирате предварително за следното:

  • - дали помещението, в което ще разкривате загадките е достатъчно голямо и добре вентилирано;
  • - дали има бутон „паника”, който да използвате, ако се наложи;
  • - дали е възможно вратата да не бъде заключена, а само затворена;
  • - дали в помещението има камери, които да следят играта и ако се наложи служителите могат да се намесят веднага.

Всички ескейп стаи дават подобна информация, така че няма да е никак трудно да откриете стаята, в която да можете да се забавляване с приятел, който изпитва страх от затворени помещения.

И все пак, опасни ли са ескейп стаите за хората със страх от затворени помещения или не толкова?

Обикновено наред с условията и правилата на игрите, ескейп стаите посочват, че не е препоръчително участието на хора страдащи от клаустрофобия. Това обаче не е забрана, а само предупреждение за възможните проблеми, които могат да възникнат по време на играта.

Казваме възможни, тъй като наблюденията са показали, че по време на решаването на загадките хората със страх от затворени пространства почти не изпитват страх, тъй като са увлечени в играта, намират се сред познати лица и са наясно, че вратата винаги може да бъде отворена в случай на нужда.

Освен това..

Едно от най-ефективните лечения, които се препоръчват при клаустрофобия е  когнитивната поведенческа терапия . При тази терапия пациентът се поставя в ситуация, която е плашеща за него, за да направи опит страхът да бъде преодолян (по същия начин се лекува и страхът от летене).

В крайна сметка се оказва, че ескейп стаите са една много добра и ефективна терапия за справяне със страховете от затворени помещения.

С други думи, ако вие или ваш приятел страдате от някаква форма на клаустрофобия, но имате желание да преодолеете фобията си и да се забавлявате с останалите, можете да го направите, ако ескейп стаята не поставя изрична забрана за хора, страдащи от този вид фобия.

Все пак не бива да подценявате страха от затворени пространства и както казахме малко по-горе, трябва да сте напълно сигурни, че можете при първия симптом на паника да прекратите играта и да излезете. Трябва да сте и уверени, че наистина искате да го направите.

Ако във вашата група има човек страдащ от клаустрофобия, но е решен да участва в откриването на загадката, как да разберете дали след като влезете в стаята се справя или изпада в паника?

Имайте предвид, че може да има и хора, които да не са наясно до влизането си в стаята, че страдат от подобна фобия, затова е добре да следите за следните симптоми, които са характерни за клаустрофобията:

  • - паника;
  • - увеличаващо се безпокойство;
  • - затруднено дишане;
  • - гадене;
  • - дезориентация;
  • - треперене и втрисане;
  • - световъртеж;
  • - главоболие;
  • - позиви за повръщане.

Ако разпознаете някой от тези симптоми в някой от участниците, прекратете играта.

Ескейп стаите са един страхотен начин да се забавлявате заедно с приятели, семейство и колеги, така че ако още не сте пробвали да решите някоя загадка, не чакайте дълго, а съберете екип и действайте! Няма да съжалявате нито за миг!

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам