Three orange dots increasing in size from left to right
През зимен сезон 2023/24 ескейп стаите няма да работят. Съжаляваме за пропуснатите емоции.

Как да се забавляваме в Банско?

Как да се забавляваме в Банско?

Когато се спомене за Банско, в съзнанието ни изниква образа на обширни снежни писти и величествени планински върхове. Но Банско освен че предлага безброй много забавления през зимата, може да предложи и много възможности за развлечения и туризъм през друго време от годината като например природни и културни забележителности, хотели със спа, ресторанти, механи и нощни клубове.

Не сте почитатели на зимните спортове? Не се интересувате от природни и културни забележителности? Няма проблем! Банско наистина предлага атракции за всеки вкус. Ако Вие сте от хората с авантюристичен дух и търсите напълно нови страхотни изживявания,  в Банско може да откриете уникална игра от ново поколение – ескейп стаи.

Какво представляват ескейп стаите?

 

Ескейп стаята е нова приключенска игра на живо, чиято цел е да ни предостави „бягство от реалността”. Ескейп стаите, които са още наречени на английски “real life escape rooms“, представляват стаи със специални реалистични арт декори вътре в тях и съдържат различни загадки, мистериозни предмети,пъзели и препятствия, подредени в определена последователност, които посочват пътя към изхода на стаята.

В стаята влиза отбор от 2-ма до 6-ма човека, които трябва в рамките на 60 минути да открият отговора на загадките и да излязат от стаята. Ако не успеят на време, това означава, че отборът е загубил играта. Разкриването на една загадка или пъзел открива ключа към следващата. Загадките могат да бъдат от различен тип: логически, математически или лингвистични.

Ескейп стаите разпалиха въображението на всички фенове на приключенията и силните изживявания по целия свят и този тип игра определено спечели сърцата и на българските фенове на приключенски игри.

 

От къде идва идеята за съдаването им?

 

Първата ескейп игра е била създадена от японската компания SCARP през 2007г. Нейният собственик Такао Като имал идеята да постави играчи в тематична стая, пълна с различни загадки и пъзели, които те трябвало да  разгадаят за около 1 час. Така ескейп игрите се популяризират първо в Азия, преди да завладеят Европа.

Будапеща е първият европейски град, в който се появява подобна игра. Хората, които създават ескейп стаите, черпят вдъхновение за създаването им от разнообразие от филмови жанрове като приключенски, криминални, екшън, филми на ужасите, мистерия, както и такива по действителен случай.

Култови филми като Поредицата Индиана Джоунс и Мистериите на Агата Кристи имат значителен принос в създаването на доста ескейп стаи. Могат да се открият ескейп стаи, където са пресъздадени различни исторически периоди, епохи или места.

Участниците в такава игра могат да се въплътят в ролята на герои, които са изиграли важна роля във филма, по който е направена играта или в даденото историческо събитие.

Създателите на ескейп игри черпят вдъхновение и от различни компютърни игри.  Първите ескейп стаи са били създадени именно по популярни компютърни ескейп игри тип бягство от затвора или така наречените куест игри. А има и такива, които са почерпили своето вдъхновение от предишното си участие в ескейп стая и са сътворили свои неповторим сюжет за ескейп игра.

Твърде малко вероятно е обаче да ви стане скучно в подобен тип стая, тъй като създателите на ескейп игри непрекъснато се стараят да измислят креативни идеи за все по-нови и по- оригинални изненадващи декори на стаи, както и да добавят все-по невиждани приключения и изненади за играчите. А с добавянето на все по-нови технологии към игрите, атмосферата на ескейп игрите става все по-реалистична и вълнуваща.

Ескейп стаите предлагат забавление от едно съвсем ново измерение. В последните години те станаха доста популярни по целия свят, а напоследък започнаха да стават хит сред малки и големи в България.

Ескейп стаята е игра на живо, чиято цел е да ни предостави „бягство от реалността” и да предизвика нашия ум, реакции, интуиция и бързина.

 

За кого са подходящи ескейп стаите?

 

Ескейп игрите са за всеки, който желае да изживее вълнуващи преживявания и да се позабавлява със семейство или приятели. Ескейп стаите ни предлагат една прекрасна възможност да тестваме своя умпроницателност, наблюдателност, интуиция, разчупен начин на мислене, докато в същото време се забавляваме в компанията на семейството, приятели или познати.

Ескейп игрите могат да се играят от семейства, приятели, познати и колеги, тъй като има огромно разнообразие от ескейп игри, чийто загадки са с различно нива на трудност.

Ескейп игрите са напълно безопасни и в тях могат да вземат участие и малки деца, като има специални ескейп стаи, които предлагат по-лесни загадки с ниво на трудност, подходящи за деца над 6 години.

Какво ни е необходимо, за да победим в ескейп игра?

 

За успешното разгадаване на тайните на играта се изискват лични качества като внимание към детайла, добра концентрация, логическа мисъл, способност за креативно мислене, както и умение за екипна работа. За участието в подобна игра  обаче не и нужно притежаването на някакви специални умения или предварителна физическа подготовка, за да спечелим играта.

Не се изисква също така и носенето на някакви специални предмети или предпазна екипировка от играчите вътре стаята. Всичко от което се нуждаем за ескейп играта е желание за победа, отборен хъс, както и добро настроение. Тези играчи, което не успеят да излязат успешно от ескейп стая след първото си участие, имат право да изпробват своят късмет и умения повторно.

 

Можем ли да се откажем от играта?

 

Въпреки че според правилата на играта отборът е „заключен” в стаята, всеки един от играчите има пълното право да напусне играта по всяко време, когато реши, че не може да се справи, не му е интересно или поради друга причина. След това останалият отбор има право да реши дали да остане вътре и да продължи играта или да се откаже и излезе.

Администраторите на играта непрекъснато наблюдават с видео камери отбора от играчи. При случай когато отборът много се затрудни в разрешаването на дадена загадка, хората, стоящи зад играта могат да се включат като им подскажат малко отговора.

Ескейп стаите определено са един добър начин за вдигане на адреналина и изживяване на нови емоции, както и за сваляне на напрежението и те наистина заслужено увеличиха своята слава в България.

Те ни вкарват в непредвидими и непознати ситуации, изискващи от нас бързи реакции и предизвикващи ни да приложим своите интелектуални способности и лични умения, които обикновено не използваме в ежедневния си живот.

По време на дадена ескейп игра сме подтикнати да проявим способността си за взимане на бързи решения, докато сме притиснати от времето. Играта също изисква проявата на силен отборен дух и добра работа в екип, тъй като всеки играч трябва да допринесе за общото благо на отбора като прилага някои от най-добрите си способности. Поради тази причина този тип игра е предпочитана от собствениците на международни компании, които желаят с нейна помощ да сплотят повече своите бизнес екипи и да подобрят работата им в екип.

Една от причините ескейп игрите да станат толкова популярни е, че те включват в себе си едновременно изпълнени с адреналин приключения и предизвикващи интелекта загадки и мистерии. Интересът към тях се дължи и на факта, че те наистина ни „изкарват” от рутината на ежедневието ни и ни помагат за малко “да забравим“ за ангажиментите си.

Всъщност и това е било първоначалното им предназначение. Главната идея, която стои зад създаването на ескейп стаите, е да накара човек да забрави за ежедневието си за момент и да преживее едно напълно непознато и запомнящо се приключение. И с тях в действителност е постигнат първоначалния замисъл – човек да преживее една вълнуваща игрална тръпка също като от компютърна игра, само че пренесена на живо в реалния живот.

Клиентите за нас

Ескейп стаите в Лъки Банско ни оставиха незабравим спомен от зимата! Нямаме търпение да си организираме следващата зимна ваканция отново тук с децата!

Рендеви

Беше чудесно приключение! Ние пътуваме много, но досега не сме имали богат опит в бягствата! Благодарение на стаите за бягство в Лъки Банско, всъщност обмисляме да го започнем като хоби!

Тео и Соня

Излязохме за 35 минути! Изключителен адреналин! Специални благодарности на организаторите, декорите и обстановката бяха страхотни!

Декови

Всъщност в стаите има голяма доза анализиране и хитрост. Всяко от приключенията се усеща уникално и имах чувството, че ги играя различно. Не мога да преценя коя стая ми е любимата, но много ми допаднаха определени части и от двете. За съжаление, не мога да ги опиша, без да разкрия част от изненадите (съжалявам!). :)

Ф. Рос

Социални мрежи

Упътване до тук

Банско, Кир Благо Тодев 10
Апартхотел Лъки Банско

N 41° 50.534'
E 023° 29.092 862

Упътване за шофьори

Този уебсайт използва бисквитки за да осигури на потребителите най-доброто обслужване!

Приемам